Αποστολή στις Βρυξέλλες: Γιώργος Ευγενίδης

«Πρέπει να ξαναφρεσκάρουμε τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας», τόνισε ο κ. Σχοινάς απαντώντας σε ερώτηση της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Ελίζας Βόζενμπεργκ. «Πιστεύω θα βρούμε άκρη», τόνισε ο κ. Σχοινάς, αναφερόμενος ακόμα στην επίσκεψη του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χόρστ Ζεεχόφερ σε Άγκυρα και Ευρώπη, προκειμένου να συνεννοηθούν με τις αρχές των δύο χωρών για την καλύτερη εφαρμογή της Συμφωνίας.

Ο κ. Σχοινάς διασαφήνισε ότι «η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της στη διαχείριση των ροών» και υπογράμμισε ότι «είναι ευχής έργον που η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίζει τις δράσεις της με τις ευρωπαϊκές πολιτικές μετανάστευσης», «κλείνοντας» έτσι το μάτι για τις αποφάσεις που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρα, τόσο για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου όσο και για την ένταση των επιστροφών προς την Τουρκία και άλλες χώρες προέλευσης. Ο κ. Σχοινάς, ακόμα, τόνισε ότι η Συμφωνία παρήγαγε σημαντικά αποτελέσματα, εκμηδένισε τις ροές για πολλά χρόνια, ενώ τόνισε ότι η Ε.Ε.γενναιόδωρα χρηματοδότησε την Τουρκία.

Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη, ότι «η Μόρια είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής», ο κ. Σχοινάς δήλωσε ότι «η κατάσταση στη Μόρια με πληγώνει και ως Έλληνα και ως Ευρωπαίο», προσέθεσε, όμως, ότι «ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι οι 700.000 χιλιάδες ζωές που σώθηκαν». Τόνισε, βεβαίως, ότι το πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση στη Μόρια δεν έχει εύκολη απάντηση, μιας και πρόκειται για μια πολυπαραγοντική εξίσωση.