Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για σαφή διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και όρισε τέσσερα βήματα αντιμετώπισης του προβλήματος στην Ελλάδα.

«Πρόσεξα ότι μιλούσατε για μετανάστες και πρόσφυγες, ας συμφωνήσουμε ότι άλλο οι οικονομικοί μετανάστες και άλλο οι πρόσφυγες» είπε απευθυνόμενος στον κ. Βαρουφάκη και εξήγησε ότι «το πρόβλημα σήμερα είναι πρωτίστως μεταναστευτικό: το 2015 Σύροι που έφευγαν απεγνωσμένοι από τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο έφταναν στο 75% των εισερχόμενων ροών. Σήμερα είναι δύο στους δέκα, το 50% είναι Αφγανοί και Πακιστανοί που διακινούνται οργανωμένα και μετανάστες από τη Σομαλία, το Κονγκό και άλλες γειτονικές χώρες. Η πλειονότητα όσων μπαίνουν σήμερα στη χώρα έχει προφίλ οικονομικού μετανάστη».

«Παράδοξο να ασκείται κριτική από εκείνους που πυροδότησαν το πρόβλημα»

«Το ζήτημα αντιμετωπίζεται πολύ πιο εύκολα στην αρχή και δυσκολότερα όταν μεγαλώνει» είπε σχολιάζοντας τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Είναι τουλάχιστον παράδοξο να ασκείται κριτική από εκείνους που πυροδότησαν το πρόβλημα. Μόλις 1.806 άτομα επέστρεψαν στην Τουρκία επί τρία χρόνια. Παραλάβαμε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου ενώ επί μία 4ετία μόλις το 22% των ευρωπαϊκών πόρων αξιοποιήθηκαν για τη διαχείριση του προβλήματος» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν λογική μηδενικής προστασίας των συνόρων μας, χλευασμού για την κατάσταση στον Έβρο, υποκρισίας στον ανθρώπινο πόνο και ανεπάρκειας στην περίπτωση της Ειδομένης για παράδειγμα. Ας πάψουν λοιπόν να παριστάνουν τους τιμητές» είπε ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση.

«Αρχίζουν όμως όλα να αλλάζουν. Οι έλεγχοι στα σύνορα εντείνονται, η διαδικασία ασύλου επιταχύνεται και τα νησιά αποφορτίζονται» είπε και αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες, βάσει των οποίων η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ζήτημα.

«Με πρωτοβουλία του υπουργείου καθιερώνεται -και θα έρθει σύντομα προς ψήφιση- ένα νέο αυστηρό αλλά και δίκαιο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται χωρίς περιθώρια κατάχρησής του. Το νέο σχέδιο νόμου είναι απάντηση σε όσους κόπτονται περί δικαιωμάτων αλλά δε δημιούργησαν πλαίσιο για την εγγύησή του» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Όποιοι δεν συμμορφώνονται θα φεύγουν από τη χώρα»

«Σε περίπτωση που κατά την εισδοχή τους οι αλλοδαποί δεν συμμορφώνονται με την μεταφορά τους σε δομές θεωρείται ότι δεν χαίρουν προστασίας και ξεκινά διαδικασία επιστροφής τους. Όταν παραβιάζουν το καθεστώς συνεργασίας θα υπάρχουν συνέπειες. Απαλείφεται το μετατραυματικό στρες από τους όρους ευαλωτότητας των προσφύγων. Προτείνουμε κατάλογο ασφαλών χωρών καταγωγής και ασφαλών τρίτων χωρών. Προβλέπουμε την αυτοπρόσωπη παράσταση των αιτούντων σε κάθε φάση της διαδικασίας. Εν ολίγοις στο σύστημα παραμένουν όσοι πραγματικά επιθυμούν την προστασία της χώρας» εξήγησε ο πρωθυπουργός για το σχέδιο νόμου το οποίο θα επιταχύνει και θα εξορθολογίσει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου.

«Προβλέπεται συνεργασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών με τους τομείς Υγείας και Παιδείας και όσοι γονείς το αρνούνται θα υφίστανται κυρώσεις. Αλλάζουμε το πλαίσιο συνεργασίας με τις ΜΚΟ, καθιερώνεται πιστοποίηση, έλεγχος, λογοδοσία για να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι» επεσήμανε.

«Η χώρα θωρακίζεται με παρατηρητήρια στα χερσαία σύνορα ενώ στα θαλάσσια σύνορα ενισχύονται οι δυνάμεις του λιμενικού. Δημιουργούνται κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο» προανήγγειλε.

«Στόχος μας οι επαναφορές και οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία να φτάσουν τις 10.000 το 2020 και προτεραιότητα της κυβέρνησής μας είναι η ανακούφιση των νησιών. Πάνω από 20.000 αιτούντες άσυλο θα μετακινηθούν σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, σε σοβαρές υποδομές και αξιοπρεπείς συνθήκες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος στόχος είναι η ανάδειξη της διεθνούς διάστασης του προβλήματος. «Είναι θέμα ευρωπαϊκής κλίμακας για να περιορίζεται στα δικά μας σύνορα και απαιτεί συνολική αντιμετώπιση. Η Τουρκία υποχρεούται να τηρεί την ανανεωμένη δήλωση με την ΕΕ. Να αναγνωρίσει επιστροφές και από την ενδοχώρα. Οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να ελέγξει τις ροές στο Αιγαίο» τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Επιγραμματικά οι τέσσερις άξονες της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού: 

  • καλύτερη προστασία των συνόρων
  • αυστηρότερο δικαιότερο σύστημα ασύλου
  • ανακούφιση νησιών
  • ανάδειξη της διεθνούς διάστασης του ζητήματος

«Το ζήτημα αυτό δεν ήρθε για να φύγει και η Ευρώπη αποτελεί μαγνήτη μετακίνησης και χρειάζεται ενότητα, ωριμότητα και σχέδιο για την αντιμετώπισή του» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Δεν θέλουμε φράχτες αλλά κανόνες

«Η διαδικασία απονομής ασύλου είναι εξατομικευμένη πράξη. Με τη δικιά σας λογική δεν πρέπει να υπάρχει συνοριακός έλεγχος, δεν χρειάζεται διαδικασία ασύλου. Επικαλούμαστε την οικονομική ανέχεια κάποιου για να τον δεχτούμε στη χώρα μας χωρίς κανένα κανόνα, αυτό προτείνεται. Με την παρούσα κυβέρνηση αυτό δεν θα εφαρμοστεί. Δεν θέλουμε φράχτες αλλά κανόνες», είπε ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του.

«Όταν κάποιος μπαίνει παράνομα στη χώρα έχει κάποιο λόγο να το κάνει και θεσπίζουμε ένα πλαίσιο για να βρουν οι κατατρεγμένοι του κόσμου μία στέγη. Δεν φοβάμαι τους πρόσφυγες, αρκεί να είναι αυτοί που πληρούν τους κανόνες για να έχουν διεθνή προστασία. Αν η Ελλάδα θέλει να αντιμετωπίσει το δημογραφικό με τη μεταναστευτική πολιτική θα το κάνει με κανόνες», επεσήμανε.

«Κύριε Βαρουφάκη αναφερθήκατε στο άγαλμα της ελευθερίας και όσοι έφταναν στις ΗΠΑ γνώριζαν ότι ταυτόχρονα θα πήγαιναν στη νήσο Έλις για να καταγραφούν για να ξέρουν οι Αρχές ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Αναφερθήκατε στο παράδειγμα της Αυστραλίας. Μίας φιλελεύθερης χώρας που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν υπάρχει περίπτωση παράνομο σκάφος να φτάσει στις ακτές της Αυστραλίας. Δεν το λένε γιατί είναι απάνθρωπο αλλά για να σπάσουν τα κυκλώματα των διακινητών. Ο μόνος τρόπος να σπάσουν τα κυκλώματα είναι να ξέρουν όσοι δίνουν μεγάλα ποσά και δεν είναι πρόσφυγες ότι δεν θα μπορέσουν να μπουν στη χώρα», είπε.

«Πρέπει να γνωρίζουν ότι πετούν τα λεφτά τους στο βρόντο όσοι δεν χρήζουν διεθνής υποστήριξης. Η Ευρώπη δεν έχει δείξει μεγάλα δείγματα αλληλεγγύης, μερικοί κρύβονται. Χώρες του Βίζενγκραντ έχουν απέχει οποιαδήποτε προσπάθεια για την ίση κατανομή προσφύγων. Απευθύνομαι σε αυτές τις χώρες και λέω πως θα ζητήσω ξεκάθαρα την επιβολή κυρώσεων. Μακάρι να σας δούμε αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια. Θα αγωνιστούμε για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που θα αναμορφώσει το Δουβλίνο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχετε δίκιο, μπορούν να μπολιάσουν μια οικονομία που γερνάει. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με κανόνες. Οι πρόσφυγες οι οποίοι θα επιλέξουν να κάνουν την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα τα παιδιά τους πρέπει να αισθάνονται Έλληνες και να πάνε σχολείο και να σηκώσουν την ελληνική σημαία αν είναι άριστοι μαθητές. Είμαι χαρούμενος όταν πηγαίνω σε παρελάσεις, που βλέπω την κοινωνία να γίνεται πολυπολιτισμική. Υπάρχει ζήτημα εθνικής ασφάλειας, δεν θα επεκταθώ, το καταλαβαίνετε. Όταν μπαίνουν 25χρονοι από περιοχές που δεν είναι κατατρεγμένοι και έχουν χρήματα, μας απασχολεί αυτό για την εθνική ασφάλεια», ανέφερε.

«Το πρόβλημα με τη Μόρια είναι πως έχει περισσότερους απ όσους μπορούμε να διαχειριστούμε. Αν κλείσει πρέπει να φτιάξουμε άλλο κέντρο. Να ζητήσετε την ευθύνη από τους προηγούμενους συντρόφους σας γιατί δεν έκαναν επιστροφές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε όλες του τις ιδεοληψίες, όχι μόνο την ανικανότητά του», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Όταν εξετάζουμε αιτήσεις, αυτοί που δεν απολαμβάνουν καθεστώς προστασίας θα επιστρέφουν. Θα θέσουμε την Τουρκία προ των ευθυνών της. Συμπεριφέρεται προκλητικά στην Ανατολική Μεσόγειο. “Αξιοποιεί” το δράμα ανθρώπων και εκβιάζει. Ο δικός σας κόσμος όπου η Ελλάδα είναι ο φιλικός υποδοχέας του κάθε κατατρεγμένου, ένας παράδεισος που θα μείνουν όλοι οι πονεμένοι, επιτρέψτε μου αυτό να μείνει στον δικό σας κόσμο. Αυτή η κυβέρνηση έχει σχέδιο», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.