Είναι δεδομένο πως θέλουν να μπουν στο… τραπέζι όλα τα ζητήματα, αλλά και να αποδοθούν ευθύνες όπου θεωρείται πως υπάρχουν. Επιπλέον θέλουν, πάση θυσία, να γίνει συζήτηση για συμπεριφορές που όπως σημειώνουν «δεν αρμόζουν στο κόμμα και δεν αρμόζουν στην ιδεολογία της αριστεράς γενικότερα». Να συζητήσουν για συμπεριφορές αλλά και αποφάσεις που, όπως υποστηρίζουν, είχαν αφήσει έκθετο το κόμμα και την πρώην κυβέρνηση και ουσιαστικά οδήγησαν στο να χάσει, σε πολλές περιπτώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ την επαφή του με την κοινωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ έκανε μία, επιφανειακή, αυτοκριτική, αναφέροντας τέσσερις τομείς στους οποίους θεωρεί πως η κυβέρνηση του δεν ανταποκρίθηκε όπως θα έπρεπε. Αυτοί οι τομείς ήταν η επικοινωνία, το περιβάλλον, η «ατολμία να δράσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά σε ότι αφορά την λήψη αναγκαίων μέτρων ελάφρυνσης» και τέλος μίλησε για την έλλειψη αποφασιστικότητάς να αντιμετωπίσουν ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους. Τόνισε μάλιστα πως μπορεί να ξεκινήσει μια ανοιχτή συζήτηση για τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν.  

Στην κεντρική επιτροπή που ακολούθησε όμως η συζήτηση για τα λάθη την περίοδο της διακυβέρνησης ήταν αρκετά περιορισμένη κι όπως φαίνεται έτσι θα παραμείνει. Γιατί; Γιατί κορυφαία στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρώην πρωθυπουργό θεωρούν πως η κουβέντα αυτή μπορεί να οδηγήσει σε εσωστρέφεια, αλλά και πως θα αποπροσανατολίσει τόσο το ίδιο το κόμμα, όσο και τους πολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συγκεκριμένης άποψης είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης ο οποίος μάλιστα τοποθετήθηκε σχετικά σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο βουλευτής επικρατείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού παραδέχθηκε ότι η συζήτηση για τα αίτια της ήττας δεν έχει ανοίξει εκτίμησε επίσης πως αυτό δεν πρέπει να γίνει σημειώνοντας: «Το λέω αυτό διότι όταν είσαι 4,5 χρόνια κυβέρνηση η αντικειμενικότητα της γνώμης για να μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα σίγουρα δεν είναι εύκολη». Και προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος που πιστεύει πως «ο,τι έγινε, έγινε», πως το κόμμα δεν χρειάζεται να μπει σε μία ατέρμονη συζήτηση για τα λάθη, τα οποία θεωρεί πως όλοι μέσα στο κόμμα λίγο-πολύ αντιλαμβάνονται ούτως ή άλλως και πως πρέπει άπαντες να στραφούν στο μέλλον και να επικεντρωθούν πλέον στα λάθη της… απέναντι πλευράς, δηλαδή της σημερινής κυβέρνησης.

Θα μπορέσει όμως να το κάνει αυτό; Όχι απόλυτα. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας ξεκινούν τις εξορμήσεις στις τοπικές οργανώσεις με σκοπό να ξεκινήσει η καμπάνια για την εγγραφή των νέων μελών κι όπως φαίνεται εκεί δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν εύκολα την αυτοκριτική. Τα στελέχη των τοπικών οργανώσεων στην πλειοψηφία τους, σκοπεύουν να ανοίξουν την συζήτηση, να εκθέσουν τα παράπονα τους και να ζητήσουν «εξηγήσεις» για αρκετά πράγματα που θεωρούν πως πήγαν στραβά. Δύσκολα όμως η κουβέντα θα φτάσει παραπάνω. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να αλλάξει σελίδα και δεν θα επιτρέψει εσωτερικές διαφωνίες, οι οποίες ενδέχεται να φέρουν στην επιφάνεια ζητήματα τα οποία στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να ξεχάσουν το συντομότερο.