Επιπλέον ο τομεάρχης οικονομικών της κ.ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ανάρτηση του στα social media χαρακτήρισε το προσχέδιο: «Εγχειρίδιο κατάρτησης προϋπολογισμού για ένα νεοφιλελεύθερο Υπουργό: «Πόσα να βάλω; Όσα λείπουν».

Τι σημαίνει όμως αυτό και σε ποια σημεία εστιάζει τις αντιρρήσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως στον προϋπολογισμό η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει «στροφή» όσον αφορά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Θεωρείται επίσης πως στο προσχέδιο καταρρίπτεται η προεκλογική ρητορική περί 4ου μνημονίου και καταστροφή της οικονομίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από τις πρώτες κιόλας γραμμές διαφαίνεται μια αλλαγή στάσης σε διάφορα ζητήματα όπως είναι για παράδειγμα το χρέος.

Εγκαταλείπεται η πρόβλεψη για ανάπτυξη που θα φτάνει το 4% και θέτει ως προϋπόθεση μια ανάπτυξη της τάξεως του 2,8%, η οποία όμως κινείται ούτως ή άλλως πολύ παραπάνω από τις προβλέψεις των διεθνών οίκων που προβλέπουν 2,1%. Οι αντιρρήσεις όμως του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν κυρίως την προϋπόθεση που θέτει για την ανάπτυξη η κυβέρνηση η οποία προκύπτει απ' ό,τι φαίνεται τουλάχιστον στο προσχέδιο από την δοκιμασμένη κι αποτυχημένη κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο συνταγή μείωση των φόρων των επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός οικονομικών:«Δεν σε επηρεάζει όλη η προηγούμενη εμπειρία των τελευταίων 30 ετών που έχει αποδειχθεί ότι μια μείωση των φόρων επί των επιχειρήσεων ούτε τα έσοδα αυξάνει, ούτε την ανάπτυξη τονώνει».

Το «Πόσα να βάλω; Όσα λείπουν» που ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος αναφέρεται τόσο στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, όσο και στα έσοδα που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού πως θα προκύψουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Πρόκειται μάλιστα για μια αρκετά ακριβής πρόβλεψη, συγκεκριμένα αναφέρει το ποσό των 702 εκατ. ευρώ, που εκτιμάτε από την αξιωματική αντιπολίτευση πως προέκυψε από την ανάγκη να «κλείσει» ο προϋπολογισμός, χωρίς κενά. «Πόσα μου λείπουν για να κλείσει ο προϋπολογισμός; Τόσα».

Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε χθες πως η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και ο ίδιος ο αρχηγός της δεν έδειξε προεκλογικά «πάθος για την πάταξη της φοροδιαφυγής», υπενθυμίζοντας την δήλωση του σε επιχειρηματία στο Καστελόριζο πως δεν πρόκειται να στέλνει τον ΣΔΟΕ.

Τα 702 εκατομμύρια ευρώ είναι ένα πραγματικό πολύ μεγάλο ποσό που όπως σημειώνεται θα απαιτούσε συγκεκριμένο σχεδιασμό και πολύ αυστηρούς ελέγχους για να υπάρχουν πιθανότητες να επιτευχθεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί στο γεγονός πως τα θετικά μέτρα που είχε εξαγγείλει ως κυβέρνηση με το 1 δις ελαφρύνσεων στον πρώτο μεταμνημονιακό και επεκτατικό προϋπολογισμό πλήττονται, με παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ που ναι μεν μειώθηκε, αλλά με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που ετοιμάζεται από τη Νέα Δημοκρατία αυτή η μείωση ουσιαστικά θα εξαφανιστεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υποστηρίξει πως ο συνολικός επαναϋπολογισμός των αντικειμενικών αξιών της δικής του κυβέρνησης ήταν ουδέτερος όσον αφορά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, με εξαίρεση μια περιοχή κοντά στο ίδρυμα Νιαρχος όπου είχε αυξηθεί.

Με τα δεδομένα που προκύπτουν από το προσχέδιο του προϋπολογισμού σημειώνεται πως ουσιαστικά ευνοούνται οι ιδιοκτήτες περιουσιών μεγάλης αξίας, ενώ δεν υπάρχει ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υποστηρίξει πως, όπως προκύπτει από το προσχέδιο, η Νέα Δημοκρατία έδωσε 200 εκ. με την μείωση του ΕΝΦΙΑ και με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα πάρει πίσω τα 142 εκατ. ευρώ.

Επίσης, όπως ανέφερε και ο Αλέξης Χαρίτσης, στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση, με βάση το προσχέδιο, ετοιμάζει έναν προϋπολογισμό που ευνοεί τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με την υψηλή κερδοφορία και πλήττει την μεσαία τάξη με την ακύρωση της μείωσης της προκαταβολής φόρου από 100% στο 50%, την ακύρωση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και την κατάργηση της μείωσης του ΦΠΑ από το 13% στο 11%.