Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, κατ’ αρχάς, την πάγια στήριξη της Ελλάδας για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, χωρίς στρατεύματα κατοχής και χωρίς εγγυήσεις.

«Οι τρεις χώρες τασσόμαστε υπέρ της άμεσης επανέναρξης των ομιλιών στη Μεγαλόνησο», τόνισε. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «άγονη ένταση» από τη μεριά της Τουρκίας και προσέθεσε ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο αντιβαίνει στη διεθνή νομοθεσία. «Τα ζητήματα αυτά τα έθεσα ευθέως και στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο το Σάββατο και αξίζει να καταγραφούν οι δύο σαφείς και επίσημες θέσεις του, τόσο υπέρ της ασφάλεια της Ελλάδος όσο και κατά των παράνομων γεωτρήσεων στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Έκανε, δε, ακόμα λόγο για τη διμερή συνάντηση που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη νωρίτερα, λέγοντας ότι συζητήθηκε η κλιμάκωση της τουρκικής έντασης.

«Η Τουρκία προχωρά σε μια έκνομη ενέργεια στην κυπριακή ΑΟΖ. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι για τους επιβαλλόμενους χειρισμούς είμαστε σε διαρκή επαφή με τη Λευκωσία και ενόψει της Συνόδου Κορυφής, όπως και σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς συμμάχους μας», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος συγκροτούν τρίγωνο ειρήνης και σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο». Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι υπάρχει το κατάλληλο υπόβαθρο για τη διεξαγωγή εποικοδομητικών συζητήσεων για το Κυπριακό, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στην τουρκική προκλητικότητα. «Οι τελευταίες απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας και η πρόθεση διενέργειας γεωτρήσεων όχι μόνο μολύνουν το κλίμα και κλιμακώνουν τις εντάσεις, αλλά αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και τους διεθνούς δικαίου.

Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα διπλωματικά μέσα, ώστε να τερματιστούν οι τουρκικές παραβιάσεις και να υπάρχει πλήρης σεβασμός στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου», τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι «οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν απειλή για την ευρύτερη σταθερότητα στη ΝΑ Μεσόγειο» και προσέθεσε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι «τον 21ο αιώνα η οιαδήποτε τρίτη χώρα δεν μπορεί να ασκεί τη διπλωματία των κανονιοφόρων χωρίς επιπτώσεις».

Πηγή φωτογραφίας:sigmalive.com