Με διαρροές η πλειοψηφία υπέρ της προανακριτικής. Καθώς οι παρόντες βουλευτές Νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝΑΛ ήταν 179, ενώ οι ψήφοι υπέρ της προανακριτικής 172. Τέσσερα ήταν τα άκυρα, ένα το λευκό, ενώ οι ψήφοι κατά της σύστασης της επιτροπής, επιλογής που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν 2 περισσότερες από τους 82 παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα τα χαράματα (02:00) υπήρξε επανακαταμέτρηση, η οποία δεν άλλαξε πολλά στο τελικό αποτέλεσμα. Τα υπέρ έγιναν 173 και τα κατά 83. 

Από την ψηφοφορία απείχαν, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας που είχε τοποθετηθεί σχετικά εξ’ αρχής, αλλά και το ΜεΡΑ25, αλλάζοντας την θέση που είχε ανακοινώσει η εισηγήτριά του για «παρών» στην ψηφοφορία. Την αποχή επέλεξε τελικώς και ο Κυριάκος Βελόπουλος και η κοινοβουλευτική ομάδα που χρέωσαν στην κυβέρνηση την μη παραπομπή του Αλέξη Τσίπρα αλλά και την άρνησή της να στείλει σε εξεταστική τον Νίκο Κοτζιά για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Με την εισήγηση του Θάνου Πλεύρη, υπέρ της σύστασης προανακριτικής εις βάρος του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα της Τρίτης. 

Καθόλη τη διάρκεια της συζήτησης τα έδρανα της κυβέρνησης παρέμειναν κενά, με τη Νέα Δημοκρατία να προχωρά στην συγκεκριμένη κίνηση, θέλοντας όπως τόνισε και ο εισηγητής της να σεβαστεί την διάκριση των εξουσιών. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, σχολίασε φυσικά την απουσία των υπουργών και του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας τον τελευταίο «διπλά δειλό», τόσο γιατί δεν ήταν στην αίθουσα –αν και έφτασε στο τέλος της διαδικασίας για να ψηφίσει- και ακόμα γιατί δεν παραπέμπει σε προανακριτική τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό. 

Απάντηση στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδωσε ο Σπήλιος Λιβανός εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας σε ιδιαίτερα οξύ τόνο μάλιστα και λέγοντας απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ «Δεν καταλαβαίνετε τις αρχές της Δημοκρατίας». 

Να απαξιώσει την αντιπαράθεση επιχείρησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας πως ο Τσίπρας υποδύεται τον πολιτικά διωκόμενο, ενώ ο Μητσοτάκης πουλά πολιτισμό.  Την άμεση κατάργηση του «απαράδεκτου» όπως τον χαρακτήρισε νόμου περί ευθύνης υπουργών, απαίτησε στην παρέμβασή του, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Συνοδεύοντας την επίθεσή του στη Νέα Δημοκρατία, με παραληρηματική ξενοφοβία τοποθετήθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ στην δική του τοποθέτηση, ο Γιάνης Βαρουφάκης τάχθηκε κατά της «δικαστικής λειτουργίας» της Βουλής.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τοποθετήθηκε επί των εναντίον του καταγγελιών, προσπαθώντας να αποδομήσει την Ελένη Ράικου, τον Γιάννη Αγγελή και τον Αντώνη Σαμαρά, καταλήγοντας πως η δίωξη εναντίον του έχει στόχο και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και δίνοντας… πιπεράτες ατάκες

Η «κόντρα» βέβαια που «άναψε» τα αίματα, λίγο πριν την ψηφοφορία, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από αυτήν μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη. Είναι άλλωστε τόσο πολυπαιγμένη που ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την χαρακτήρισε «ντεμοντέ».

* Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, έστειλε επιστολική ψήφο η οποία προσμετρήθηκε, ενώ από τη Νέα Δημοκρατία απουσίαζε και ο Γιάννης Αντωνιάδης, ο οποίος σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία βρισκόταν σε αποστολή της Βουλής και για τεχνικούς λόγους δεν μπορούσε να υπάρξει επιστολική ψήφος.

* Από την ψηφοφορία και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι Νίκος Φίλης, Γιώργος Κατρούγκαλος και Θεοδώρα Τζάκρη, οι οποίοι δήλωσαν με επιστολές τους πως θα ψήφιζαν κατά της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας. Απών και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, για λόγους υγείας, αλλά χωρίς αντίστοιχη επιστολή.

* Η επιτροπή θα έχει διορία δυο μηνών για να δώσει το πόρισμά της.