«Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να υπάρξει θερμό επεισόδιο που θα εξελιχτεί. Ακόμα και από ένα ατύχημα. Αυτό το λένε όλοι, δεν είναι κάτι κρυφό. Μπορεί να συμβεί», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα «ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος έχει και την ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών», είπε και συμπλήρωσε: «παρεμβαίνουν οι Αμερικάνοι, παρεμβαίνει το ΝΑΤΟ, παρεμβαίνει η Γερμανία, η ΕΕ, η Γαλλία και λένε ας κάνουμε μία ιμπεριαλιστική ειρήνη σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Είδατε τι έγινε με την Κύπρο, πέρασαν 41 χρόνια και ακόμα είναι υπό κατοχή. Εκεί σκοτώθηκαν άνθρωποι με την επέμβαση, έμεινε κατοχική δύναμη, η μισή Κύπρος είναι στα χέρια της Τουρκίας. Για φανταστείτε οποιαδήποτε βραχονησίδα ή οποιοδήποτε άλλο κυριαρχικό δικαίωμα, ακόμα και νησί ελληνικό σας λέω μικρό, τι θα γίνει μετά. Εντάξει θα σταματήσει ο πόλεμος, η στρατιωτική εμπλοκή, θα γίνει μία “ειρήνη” και από εκεί και πέρα θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ και θα κρατάει η Τουρκία αυτό το ζήτημα. Σε αυτά τα θέματα και η ιστορική πείρα είναι χρήσιμη αλλά και το παρόν πρέπει να αντιμετωπίζετε με βάση ρεαλιστικά ζητήματα και με βάση τα συμφέροντα του λαού».

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή που έχουν οξυνθεί όλοι οι ανταγωνισμοί, υπάρχουν ισχυρά καπιταλιστικά κράτη που συγκρούονται εδώ, σε αυτή την περιοχή που είναι η Ελλαδίτσα μας, στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, γενικότερα σε όλη αυτή την περιοχή. Γενικότερα πρέπει να είμαστε πιο υποψιασμένοι, πιο προετοιμασμένοι και πιο καλά ενημερωμένοι, κάτι που δεν συμβαίνει από καμία μέχρι σήμερα κυβέρνηση. Αντιθέτως υπάρχει εφησυχασμός, υπάρχει κουκούλωμα προβλημάτων και μια λάθος στρατηγική που προβλέπει ότι πρέπει να εμπλεκόμαστε ολοένα και περισσότερο σε συμφωνίες με τις ΗΠΑ, σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ που είναι αυτοί οι οποίοι δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα ενώ η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πως θα δοθεί λύση στο προσφυγικό «την ίδια ώρα ο Τραμπ δίνει το “οκ” στην Τουρκία να εισβάλει ξανά και με χερσαίες δυνάμεις στη Συρία για να αντιμετωπίσει τους Κούρδους και τα προβλήματα που έχει εκεί ενάντια στον συριακό λαό, βομβαρδίζει περιοχές του Ιράκ και της βόρειας Συρίας και αυτό αντικειμενικά δημιουργεί πρόβλημα νέων ροών. Και βεβαίως η Τουρκία ως ισχυρή ιμπεριαλιστική δύναμη στην περιοχή και ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ έχει τις δικές της στρατηγικές στοχεύσεις, θέλει να πιέζει και οικονομικά από την ΕΕ να έχει απολαβές λύνοντας τα οικονομικά προβλήματα της και βεβαίως να ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα ώστε να πιέζει. Είμαστε σε μια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που είναι λάθος από την πρώτη στιγμή. Με μαθηματική ακρίβεια η συμφωνία οδηγούσε στα προβλήματα».

«Το προσφυγικό και μεταναστευτικό δημιουργείται από το ότι πολλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες πλήττονται από βόμβες και από στρατεύματα κατοχής που είναι είτε αμερικάνικα, είτε τούρκικα, είτε των συμμάχων του ΝΑΤΟ γενικότερα, δυστυχώς συμμετέχει και η Ελλάδα σε αυτές τις επιχειρήσεις. Είναι ο πόλεμος, είναι η φτώχεια, είναι η ανεργία, είναι όλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργούν αυτά τα ρεύματα και αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει όσο συνεχίζονται», επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας.

Για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο ΓΓ του ΚΚΕ είπε πως «όταν βρισκόμασταν στο ΚΥΣΕΑ με την προηγούμενη κυβέρνηση ειπώθηκε ξανά αυτό που λένε οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, ότι η Τουρκία προσέχει το διεθνές δίκαιο και δεν κάνει ακραία πράγματα. Μας λέγανε και λένε πως η Τουρκία πάει στα οικόπεδα που μπορούν να συζητήσουν και να τα συζητήσουμε ως συνδιαχείριση, ως συνεκμετάλλευση γιατί δεν έχουν καθοριστεί αποκλειστικά στην κυπριακή ΑΟΖ. Μας έλεγαν το καλοκαίρι ότι δεν πάει στο οικόπεδο 7 και τώρα το Γιαβούζ είναι στο οικόπεδο 7 και ο Ερντογάν θα σκάβει. Όχι μόνο δεν επαληθεύονται αυτά που λένε αλλά επαληθεύεται η άποψη του ΚΚΕ πως όλα αυτά είναι ψέματα, πως λέτε στον ελληνικό λαό μισές αλήθειες και αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για το πως θα οργανώσεις τη στρατηγική σου γιατί ο λαός θα την πληρώσει, οι όμιλοι έχουν συμφέροντα, νοικιάζουν με άλλες σημαίες γεωτρύπανα στους Τούρκους και αλλού. Καλά κρατεί το κέρδος τους. Και την πληρώνει ο ελληνικός λαός με την προσφυγιά που έχει βουλιάξει τα νησιά, με τα ζητήματα του να συμμετέχουν Έλληνες σε αποστολές στο εξωτερικό με ένοπλες δυνάμεις, αξιωματικοί του ελληνικού στρατού που δεν έχουν καμία δουλειά εκεί. Και βεβαίως αύριο θα την πληρώσουν και με πολεμική εμπλοκή στους ανταγωνισμούς αυτούς, ο ελληνικός λαός».

Για «δεδομένο οικονομικό σκάνδαλο» στην υπόθεση Novartis έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας και εξήγησε πως το ΚΚΕ αποχώρησε από τη Βουλή στην ψηφοφορία της Τρίτης διότι «δεν λένε τίποτα για την ταμπακιέρα, για την τιμή του φαρμάκου και την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης του Δημοσίου, την ώρα που η λαϊκή οικογένεια πλήρωνε αυξημένα ποσά για φάρμακα».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ ζήτησε την αποσαφήνιση του ζητήματος περί ευθύνης υπουργών, ζητώντας κατάργηση του και προσθέτοντας ότι «ο κάθε υπουργός πρέπει να αντιμετωπίζεται ποινικά όπως ο κάθε πολίτης και να μην εμπλέκεται η Βουλή και η κυβερνητική πλειοψηφία και να τους αθωώνει. Υπάρχουν στα προεκλογικά συνθήματα όλων των κομμάτων και όταν γίνονται κυβέρνηση τα ξεχνούν όλα».

«Το δεύτερο ζήτημα που θέσαμε ήταν το ζήτημα της Δικαιοσύνης, το πως διορίζεται. Πρέπει να εκλέγονται αλλά όχι να διορίζεται η ηγεσία από την εκάστοτε κυβέρνηση. Έτσι δίνεις το πάτημα και ο κάθε υπουργός, ο κάθε Παπαγγελόπουλος ή όπως λέγεται, που παρέμβαινε στη Δικαιοσύνη όπως οι τωρινοί και οι προηγούμενοι. Αυτό θα μπορούσε να λυθεί ως ένα βαθμό εάν υπήρχε διαφορετική πολιτική προσέγγιση και νομοθετική λύση του προβλήματος», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.