Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι θα εξαντλήσει τα περιθώρια συναίνεσης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. 

Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο Κοινοβούλιο

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην κοινοβουλευτική δραστηριοποίηση της κυβέρνησης και έκανε λόγο για σεβασμό στη Βουλή. «Με μία απόφαση υψηλού συμβολισμού, μεταφέραμε τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου απ’ το χώρο της νομοθετικής εξουσίας, στο Μέγαρο Μαξίμου -την έδρα της εκτελεστικής», είπε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε στη σταθερή παρουσία υπουργών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, στην επαναφορά της Ώρας του Πρωθυπουργού. Τόνισε, δε, ότι η Ώρα του Πρωθυπουργού θα μπορούσε να γίνει και πιο διαδραστική, με κλήρωση ερωτήσεων ενδεχομένως. 

Τόνισε, όμως, ότι η κυβέρνηση έχει την αρμοδιότητα να ενεργεί. «Γι΄ αυτό και μόνο μέσα σε τρεις μήνες και σε 11 νομοθετικές πρωτοβουλίες, έγιναν δεκτές 21 τροπολογίες», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ενσωματώνονται και κοινοβουλευτικές ρυθμίσεις άλλων κομμάτων. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Βουλή δεν αποτελεί βραχίονα της κυβέρνησης, αλλά την πλαισιώνει και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διαχείριση της υπόθεσης Νοβάρτις. 

«Η εικόνα των κενών κυβερνητικών εδράνων δεν συνιστούσε σε καμία περίπτωση υποτίμηση των αντιπάλων μας, αλλά έμπρακτη απόδειξη σεβασμού στη διάκριση των εξουσιών. Οι υπουργοί ήταν στην αίθουσα, αλλά όχι με την υπουργική τους, παρά με τη βουλευτική τους ιδιότητας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης», είπε ο πρωθυπουργός. «Διότι, δυστυχώς, εκείνοι που, ως κυβέρνηση χθες, προανήγγειλαν δήθεν πολιτικά σκάνδαλα, προαποφάσιζαν διώξεις και επιστράτευαν ψευδομάρτυρες, δεν αντιλαμβάνονται ότι κάτι άλλαξε στην Ελλάδα», προσέθεσε.  «Και αυτοί που με θράσος έστηναν 10 κάλπες στη Βουλή για να σπιλώσουν αντιπάλους, δεν συνειδητοποιούν ότι τώρα υπάρχει μία κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει ούτε στα καθήκοντα του Κοινοβουλίου, ούτε της Δικαιοσύνης», είπε ακόμα. 

Απολογισμός 100 ημερών

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε και έναν πρώτο απολογισμό έργου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την ανάληψη της διακυβέρνησης, λέγοντας ότι η ΝΔ εκπληρώνει πλήρως τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%, αλλά και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στο σχέδιο του Προϋπολογισμού. 

«Τι σημαίνει αυτό; Ότι, για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή αγρότης με εισόδημα 7.000 ευρώ, μέχρι σήμερα πλήρωνε φόρο 1.540 ευρώ το χρόνο.  Ενώ τώρα, θα πληρώνει 630 ευρώ. Δηλαδή, θα έχει όφελος 910 ευρώ. Και αν προστεθεί και το κέρδος από την μείωση του ΕΝΦΙΑ, τότε το όφελός του ανεβαίνει στα 1.010 ευρώ! Να, λοιπόν, ποιος είναι με τους αδύναμους και ποιος είναι με τις ελίτ», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ανέφερε ακόμα την άρση των capitalcontrols, την αναστολή ΦΠΑ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, την έκπτωση 40% στην κτηριακή αναβάθμιση, αλλά και τη διεύρυνση των 120 δόσεων. 

Σε άλλα θέματα, ανέφερε την κατάργηση «του ασύλου της ανομίας», τις αλλαγές στους ΟΤΑ, το νέο πλαίσιο για τα διπλώματα οδήγησης, αλλά και τον νέο Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων. Ειδική μνεία έκανε στην «ωρολογιακή βόμβα» της ΔΕΗ, αλλά και στην απολιγνιτοποίηση της χώρας και την υιοθέτηση μιας πράσινης ατζέντας, κατηγορώντας εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ για τις παράνομες αφίσες σε διάφορά σημεία. Ακόμα, μίλησε για το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων, λέγοντας ότι οι φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ. 

Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε «πρακτικές παρεμβάσεις» που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, επικαλούμενος τα παραδείγματα του καθαρισμού του οικοπέδου στο Μάτι, της λειτουργίας του 112, αλλά και τη νέα φιλοσοφία ως προς τη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στα στελέχη της Πυροσβεστικής, τους οποίους χαρακτήρισε «καθημερινούς ήρωες». Έκανε λόγο για αύξηση των διαθέσιμων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στη χορήγηση φαρμάκων σε χρονίως πάσχοντες από φαρμακεία . Τέλος, αναφέρθηκε και στην ένταση της αστυνομικής παρουσίας στην Αθήνα και στη σταδιακή υποχώρηση των αβάτων. Μάλιστα, έκανε αναφορά και στο άνοιγμα της Ηρώδου Αττικού, λέγοντας ότι «άνοιξε μόλις έφυγε κάποιος που έλεγε ότι δεν έχει κλούβες στο γραφείο του». 

«Όλα αυτά εντάσσονται σε ένα σχέδιο διπλής συνέπειας: προς τους πολίτες, για όσα τους υποσχεθήκαμε. Αλλά και προς τους εταίρους και τις αγορές για την αξιοπιστία που ζητούσαν», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην κατακρήμνιση του επιτοκίου δανεισμού, αλλά και στην εκτόξευση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. 

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελληνική Δημοκρατία εξέδωσε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο! «Για να το πω λαϊκά, μας πληρώνουν για να μας δανείζουν», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ευχαριστώντας παράλληλα τους επαγγελματίες του ΟΔΔΗΧ. 

«Γιατί όλα αυτά δεν ανήκουν, απλώς, σε ένα απρόσωπο σχέδιο που πρέπει «γενικώς» να υλοποιηθεί. Αλλά αποτελούν εφαρμογή όσων εμείς πιστεύουμε πως έχουν ανάγκη η Ελλάδα και οι Έλληνες!», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Το Μεταναστευτικό

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε και ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό. «Εδώ, ενώπιον του λαού και των κομμάτων, παρουσίασα ήδη τις πολιτικές μας για την διαχείριση του Μεταναστευτικού, που θα πάρουν αμέσως μορφή νομοσχεδίου εντός του μηνός. Με την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Με τον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων μας. Και με την οργανωμένη αποσυμφόρηση των ακριτικών νησιών μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Το θέμα αυτό θα συζητήσω σε λίγο και με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τούσκ. Προωθούμε το Μεταναστευτικό ως θέμα ευρωπαϊκό γιατί –ακριβώς- είναι θέμα της Ευρώπης», προσέθεσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι θα συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. 

Ο οδικός χάρτης των νομοσχεδίων

Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα, αναφέρθηκε στη σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που έπονται. Ανέφερε το νομοσχέδιο για το 4οΣιδηροδρομικό Πακέτο, αλλά και το Νομοσχέδιο για τον Αντικαπνιστικό Νόμο. Μάλιστα, χιουμοριστικά ανέφερε ότι σημειώνει ποιοι καπνιστές χειροκροτούν και ποιοι όχι, προκαλώντας τα γέλια των βουλευτών. «Υπό κατάθεση βρίσκεται το αναπτυξιακό νομοσχέδιο με τον εύγλωττο τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα». Οι ρυθμίσεις του υπερβαίνουν την γραφειοκρατία και απλοποιούν τις αδειοδοτήσεις στο επιχειρείν», είπε ακόμα. Αναφέρθηκε στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, στη θεσμοθέτηση της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων, αλλά και στο νομοσχέδιο για τη Διαμεσολάβηση και στο Νομοσχέδιο για τη χειραγώγηση αθλητικών αγώναν και την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. 

«Εντός του Οκτωβρίου και έως αρχές Νοεμβρίου, θα ψηφιστούν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εξαλείφοντας την ατιμωρησία των προηγούμενων ρυθμίσεων. Αλλά και το νέο Φορολογικό, όπου θα περιλαμβάνονται όλες οι ελαφρύνσεις που ανακοίνωσα στην ΔΕΘ και στις αναφέρθηκα στην αρχή», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

«Τέλος, πριν ολοκληρωθεί το 2019, σειρά έχουν: Η Ψήφος στους Αποδήμους Έλληνες. Η αναμόρφωση του Συστήματος Υγείας. Το Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας. Η μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια.  Και το νέο Ασφαλιστικό. Που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας οι οποίες δικαίωσαν την κριτική μας στο έκτρωμα Κατρούγκαλου. Και καμία σύνταξη Έλληνα πολίτη δεν πρόκειται να ξαναμειωθεί!», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Τα επιδόματα 

Ο πρωθυπουργός, ακόμα, αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και στην αλλαγή του Εκλογικού Νόμου, προσθέτοντας ότι θα επιτευχθεί το αναπτυξιακό άλμα. 

«Νέες επενδύσεις θεμελιώνονται και όλα τα μέτρα ανακούφισης των πιο αδύναμων γίνονται πράξη: Από τα επιδόματα και το χαμηλό αφορολόγητο έως το πριμ των 2.000 για κάθε νέο παιδί και την ενίσχυση για την θέρμανση. Που εφέτος, μάλιστα, θα δοθεί αυξημένη κατά 10 εκατομμύρια από πέρυσι και νωρίτερα από κάθε φορά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε, δε, τη διαφορά της προκαταβολής του. «Αντί οι δικαιούχοι να πληρώνουν από την τσέπη τους και ύστερα να περιμένουν το επίδομα, αυτό θα τους καταβάλλεται εγκαίρως. Και στο χέρι τους!», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού

Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα, έκανε και εκτενή αναφορά στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. «Η ψήφος των εκτός συνόρων συμπολιτών μας δεν θα είναι μόνο αναγνώριση ενός δικαιώματός τους. Αλλά και ένας πρόσθετος δεσμός με την πατρίδα, που θα γιγαντώσει την δύναμη και την επιρροή της», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Είναι μέτρο που προβλέπεται από το Σύνταγμά μας και εξασφαλίζει την ισότητα όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων», προσέθεσε. «Είναι, συνεπώς, χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων να ανταποκριθούν σε αυτήν μας την πρόσκληση. Που, τελικά,  αφορά  και μία εθνική πρόκληση!», είπε ακόμα. Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα, διασαφήνισε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να δεχθεί να υπάρχουν «πολίτες δεύτερης κατηγορίας», με το να μην μετράει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα. «Θα εξαντλήσω τις δυνατότητες μου να βρεθεί κοινός τόπος», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έκανε λόγο για «ένδειξη σπάνια συνεννόησης, αν μπορούσε το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί από 300 βουλευτές». 

Εμπροσθοφυλακή οι νέοι βουλευτές

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον ρόλο των νέων βουλευτών του κόμματος, από τους οποίους ζήτησε να είναι στην κομματική εμπροσθοφυλακή.«Εσείς -και πρώτοι οι 62 νεοεκλεγμένοι της κοινοβουλευτικής ομάδας- καλείστε, τώρα, να γίνετε εμπροσθοφυλακή στη δημιουργική επίθεση της χώρας και της παράταξης», τόνισε.«Σας θέλω, λοιπόν, όλους ενεργά παρόντες σε κάθε κοινοβουλευτική δραστηριότητα: στην Ολομέλεια, στις επιτροπές, στο νομοπαρασκευαστικό έργο», είπε. «Δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα σε 2,5 μήνες, μια καλή αρχή έχουμε κάνει», επεσήμανε με νόημα ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ κάνουν παρεμβάσεις που θα διακρίνονται για το ήθος και την εγκυρότητά τους. «Ο βουλευτής της Ν.Δ θα είναι προσωπικό και πολιτικό παράδειγμα. Ανοιχτός στο δημοκρατικό διάλογο, όμως και σταθερός στις απόψεις μας», τόνισε.