Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε, την θέση αρχή της χώρας μας, ήδη από την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003 για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής, παρουσιάζοντας με ιδιαίτερη έμφαση το σταθεροποιητικό ρόλο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε  ότι αποτελεί θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ να απαντηθεί το αισιόδοξο μήνυμα της συμφωνίας για επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου με την αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών προοπτικών των Δυτικών Βαλκανίων και ιδίως με την έναρξη διαπραγματεύσεων της Β. Μακεδονίας.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε επίσης ότι η πάγια θέση της χώρας μας είναι και υπέρ των ευρωπαϊκών προοπτικών της Αλβανίας, με την αυτονόητη όμως προϋπόθεση της προηγούμενης ρύθμισης των βασικών της υποχρεώσεων που απορρέουν από το ευρωπαϊκό δίκαιο έναντι της ελληνικής μειονότητας, ιδίως στα θέματα του αυτοπροσδιορισμού και της προστασίας της ιδιοκτησίας. Επιβεβαίωσε, επίσης, την ανάγκη ευρύτερων συμμαχιών των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ως τη μόνη λύση για την ανατροπή της κυριαρχίας των πολιτικών λιτότητας και νεοφιλελευθερισμού.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης υπογράφτηκε Διακήρυξη που θα αποσταλεί στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ υπογράφτηκε και σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του κυβερνητικού σοσιαλιστικού κόμματος της Ρουμανίας.

Στην διάσκεψη έλαβε μέρος ο Πρόεδρος του PES Σ. Στάνισεφ, η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Β. Ντάντσιλα, οι αντιπρόεδροι των κυβερνήσεων του Μαυροβουνίου Μ. Σίμοβιτς και της Β. Μακεδονίας Ρ. Σεκερίνσκα και πολλοί άλλοι ηγέτες της περιοχής.