Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να δείξει αυτοσυγκράτηση και «οι δράσεις να είναι μετρημένες, αναλογικές και να αποφευχθεί περισσότερος ανθρώπινος πόνος», ενώ σημείωσε πως μείζον ζήτημα «είναι πώς θα είναι ο ένας στο πλευρό του άλλου στον πόλεμο κατά του ISIS και στον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό του». 

«Προσβλέπω στη συνεργασία μαζί σας» είπε ο γ.γ του ΝΑΤΟ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνεχάρη μάλιστα την χώρα, που συνεχίζει να εισφέρει το 2% του ΑΕΠ της στη συμμαχία. 

Ο γγ του ΝΑΤΟ, σημείωσε πως στο επίκεντρο των συζυτήσεων ήταν «πως θα προσφέρουμε ασφάλεια και σταθερότητα στον κόσμο αλλά και πως το ΝΑΤΟ θα συνεισφέρει και θα βοηθήσουν οι δυνάμεις του στην αντιμετώπιση των ρευμάτων παράτυπης μετανάστευσης».

Όσον αφορά την τουρική στάση έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, ο κ. Στόλτενμπεργκ ήταν ιδιαίτερα... διπλωματικός, λέγοντας πως «περιμένουμε όλα τα κράτη να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο».

«Οσα συμβαίνουν ενισχύουν την υποστήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ για πολιτική λύση στις διαφωνίες που αφορούν την Κύπρο» είπε ο γγ. Και συνέχισε: «Εμείς περιμένουμε όλα τα κράτη να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο. Δεν είναι ρόλος του ΝΑΤΟ να παίρνει θέση απέναντι στα διεθνή ζητήματα. Υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί για αυτό».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα θέτει μονίμως τα ζητήματα και εντός του ΝΑΤΟ. Η τακτική των ίσων αποστάσεων είναι αναμενόμενη αλλά αδικεί την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι θύμα των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο». 

Για το αν θα υπάρξουν κυρώσεις της ΕΕ προς την Τουρκία για την επέμβαση στη Συρία είπε ότι η αντίδραση της Ευρώπης θα είναι οργανωμένη και συντεταγμένη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταδίκασε την παραβίαση συνόρων και συνθηκών, ενώ τόνισε πως «χρέος της διεθνούς κοινότητας και του ΝΑΤΟ είναι να ασκηθεί κάθε επιρροή ώστε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός για να μην κλιμακωθεί η αστάθεια και να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπων και νέα ρεύματα προσφύγων». 

Γεγονότα που οδηγούν στη βίαιη αλλοίωση δημογραφικών δεδομένων αποτελούν μια πρόσθετη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ανακαλούν ιστορικές μνήμες ανάξιες του σύγχρονου πολιτισμού, είπε.

Πρόκειται -πρόσθεσε ο πρωθυπουργός- για μια από τις λίγες απειλές που εκδηλώνονται σε ένα περιβάλλον ασφάλειας διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Με τον κ. Στόλτενμπεργκ συμφωνήσαμε στην εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ καλείται να προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα δεδομένα προκειμένου να διατηρήσει τις αρχές του, την αποτελεσματικότητά του και το κύρος του. Αλλά και να εξακολουθεί να ασκεί την αποτρεπτική και αμυντική του ικανότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ενημέρωσε τον γγ για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, «κινήσεις που παραβιάζουν κατάφορα το διεθνές δίκαιο, δημιουργούν ένταση και υπονομεύουν τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό».

«Επανέλαβα την προσήλωσή μας στην αρχή της αλληλεγγύης η οποία παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασα στον κ. Στόλτενμπεργκ και την κατάσταση στο Αιγαίο, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά πως κάθε συμπεριφορά εκτός διεθνούς δικαίου και διεθνών συνθηκών είναι άγονη και εν δυνάμει επικίνδυνη. Η Ελλάδα τάσσεται ιστορικά κατά της χρήσης απειλών ή βίας και υπέρ της ειρηνικής επίλυσης όλων των διαφορών» δήλωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε επίσης την ενεργότερη συμμετοχή της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση του διεθνούς προβλήματος του μεταναστευτικού-προσφυγικού.