Η πρόταση αυτή, που όμως όπως σημειώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει γίνει ξεκάθαρη, αλλά παρουσιάζεται «δεξιά κι αριστερά» με διάφορες διαρροές, ουσιαστικά λέει πως όλοι οι απόδημοι με δικαίωμα ψήφου θα μπορούν από το σπίτι τους, με επιστολική ψήφο, να συμμετέχουν κάθε φορά στις βουλευτικές εκλογές και πως η ψήφος τους θα προσμετράται κανονικά στο σύνολο. Τι σημαίνει αυτό;

Με απλά λόγια σημαίνει πως όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου, (οι οποίοι δεν θα είναι μόνο οι Έλληνες αλλά όσοι μπορούν να αποδείξουν πως κάποιος πρόγονος τους, ακόμα κι ένας προ προ προ προ προ προ πάππους τους ήταν Έλληνας, ακόμα κι αν δεν μιλάει ελληνικά, δεν έχει επισκεφτεί ποτέ τη χώρα κλπ.) θα μπορεί να ψηφίζει και πως η ψήφος αυτή θα μετράει το ίδιο με αυτή ενός Έλληνα που κατοικεί στη χώρα. Πως δηλαδή, εάν περάσει αυτή η πρόταση, από δω και στο εξής στην Ελλάδα κυβέρνηση θα βγάζουν όσοι κατοικούν μακριά από αυτή.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σχετικά με το θέμα αυτό στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον Alpha σημείωσε πως θα ακούσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «κι άλλες προτάσεις, αλλά αν αυτές αφορούν ανοιχτούς εκλογικούς καταλόγους με δυνητικά 10 εκατ. ψηφοφόρους που θα καθορίζουν - δεν έχει σημασία υπέρ ποιου- έναντι αυτών που ζουν και φορολογούνται εδώ, σε αυτό δεν θα συμφωνήσουμε», δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα της θέσης του κόμματος του.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, πως καμία άλλη χώρα στον κόσμο με μεγάλο αριθμό αποδήμων δεν προσμετρά  τις ψήφους τους στο συνολικό αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα στη Γαλλία εκλέγονται 11 Βουλευτές από 577 που είναι στο σύνολο, οι οποίοι εκπροσωπούν του Γάλλους πολίτες που μένουν στο εξωτερικό.

Στην Ιταλία εκλέγονται 12 βουλευτές στο σύνολο των 630 και 4 Γερουσιαστές στους 315 αντίστοιχα.

Στην Πορτογαλία εκλέγονται 4 μέλη στο Κοινοβούλιο στο σύνολο των 230 βουλευτών.

Ο αριθμός των Ελλήνων αποδήμων μάλιστα είναι αυτή τη στιγμή παντελώς άγνωστος. Εάν είναι ένα εκατομμύριο, δύο εκατομμύρια ή δέκα εκατομμύρια δεν το γνωρίζει κανείς, αφού ποτέ δεν έχει γίνει σχετική καταγραφή.

Μάλιστα από την Κουμουνδούρου χθες σημείωναν πως: «Είναι προφανές ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιδίδονται σε επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια τόσο με τον εκλογικό νόμο όσο και με το ζήτημα της ψήφου των ομογενών. Στόχος της κυβέρνησης ΝΔ δεν είναι να δώσει δικαιώματα στην ομογένεια, αλλά να τη μετατρέψει από πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό σε πρεσβευτή κομματικών συμφερόντων».