Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε περίπου μια ώρα άρχισε με έναν χιουμοριστικό διάλογο στις τηλεοπτικές κάμερες.

Οι δυο τους χαιρετήθηκαν στον ενικό «Γεια σου Αλέξη, γεια σου Κυριάκο» είπαν.

«Βλέπω έκανες αλλαγές στο γραφείο» του είπε ο Αλέξης Τσίπρας, εννοώντας το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή όπου και γίνεται η συνάντηση. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι έκανε λίγες για να του απαντήσει ο κ. Τσίπρας «Μάλιστα, τις ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις όπως βλέπω»!

Άρρωστη η Φώφη Γεννηματά – Της έφεραν τσάι

Μόνο για το ραντεβού της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σηκώθηκε από το κρεβάτι της η Φώφη Γεννηματά, όπως δήλωσε η ίδια.  Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έφτασε στο γραφείο του πρωθυπουργού γύρω στις 12:15 το πρωί της Παρασκευής. 

Κατά την είσοδό της στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή η κυρία Γεννηματά είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι «σηκώθηκε μόνο και μόνο για να έρθει σήμερα» και εκείνος της παρήγγειλε πράσινο τσάι.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της είπε ότι μόλις συνήλθε και εκείνος από ένα κρύωμα που τον ταλαιπώρησε και η Φώφη Γεννηματά απάντησε: «κι εμένα η φωνή μου βγαίνει μετά βίας».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται στο γραφείο του στη Βουλή τους πολιτικούς αρχηγούς και εμφανίζεται ανοιχτός σε υποχωρήσεις, αλλά με μια σαφή κόκκινη γραμμή.

Αυτή είναι μια βασική και σαφής: η ΝΔ δεν πρόκειται να δεχθεί οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν και να εκλέγουν απλώς κάποιους βουλευτές Επικρατείας. Να ψηφίζουν, δηλαδή, χωρίς να ψηφίζουν πρωθυπουργό, μιας και η ψήφος τους δεν θα προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα. Όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται για μια πρόταση αντισυνταγματική, μιας και παραβιάζει την αρχή της ισότητας, εις ό,τι αφορά ακόμα και τον ίδιο τον ψηφοφόρο: αν πάρει το αεροπλάνο για να έρθει στην Ελλάδα, η ψήφος του θα προσμετράται κανονικά, ενώ, αν επιλέξει να ψηφίσει από τον τόπο κατοικίας του, τότε θα μπορεί να ψηφίζει μόνο για κάποιους βουλευτές. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, δεν φαίνεται πρόθυμος να μετακινηθεί ως προς αυτό το στοιχείο της πρότασης που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε τι διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση της κυβέρνησης λένε πηγές στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει γίνει ξεκάθαρη, αλλά παρουσιάζεται «δεξιά κι αριστερά» με διάφορες διαρροές, ουσιαστικά λέει πως όλοι οι απόδημοι με δικαίωμα ψήφου θα μπορούν από το σπίτι τους, με επιστολική ψήφο, να συμμετέχουν κάθε φορά στις βουλευτικές εκλογές και πως η ψήφος τους θα προσμετράται κανονικά στο σύνολο.

Τι σημαίνει αυτό;

Με απλά λόγια σημαίνει πως όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου, (οι οποίοι δεν θα είναι μόνο οι Έλληνες αλλά όσοι μπορούν να αποδείξουν πως κάποιος πρόγονος τους, ακόμα κι αν δεν μιλάει ελληνικά, δεν έχει επισκεφτεί ποτέ τη χώρα κλπ.) θα μπορεί να ψηφίζει και πως η ψήφος αυτή θα μετράει το ίδιο με αυτή ενός Έλληνα που κατοικεί στη χώρα. Πως δηλαδή, εάν περάσει αυτή η πρόταση, από δω και στο εξής στην Ελλάδα κυβέρνηση θα βγάζουν όσοι κατοικούν μακριά από αυτή.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σχετικά με το θέμα αυτό στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον Alpha σημείωσε πως θα ακούσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «κι άλλες προτάσεις, αλλά αν αυτές αφορούν ανοιχτούς εκλογικούς καταλόγους με δυνητικά 10 εκατ. ψηφοφόρους που θα καθορίζουν - δεν έχει σημασία υπέρ ποιου- έναντι αυτών που ζουν και φορολογούνται εδώ, σε αυτό δεν θα συμφωνήσουμε», δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα της θέσης του κόμματος του.