Αντιθέτως, στο «μάλλον όχι» εμφανίστηκε ο κ. Τσίπρας που ζήτησε να αλλάξει ρότα στο θέμα ο κ. Μητσοτάκης και να μη διχαστούν οι Έλληνες της διασποράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Γεννηματά φέρεται να είναι θετική στο να ψηφίζουν οι ομογενείς που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους. Παράλληλα φέρεται να είπε «ναι» στην επιστολή ψήφο και στην προσμέτρηση των ψήφων των ομογενών στο τελικό αποτέλεσμα. Τέλος, η κυρία Γεννηματά φέρεται να συμφώνησε στην εκλογή αντιπροσώπων της ομογένειας στη Βουλή.

Πληροφορίες αναφέρουν πως πλέον θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες των προτάσεων, όπως για παράδειγμα το πώς θα περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια οι εκπρόσωποι της ομογένειας και άλλα.

Τέλος, Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά συζήτησαν για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί κάποιο όνομα.

Τσίπρας: Ας δούμε πρώτα γραπτώς τις προτάσεις

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα περιμένει να δει γραπτώς τις προτάσεις της κυβέρνησης και προέτρεψε τον πρωθυπουργό «να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά»

«Το Φλεβάρη του 18, ψηφίσαμε σχετικό νόμο ώστε να καταρτιστεί πρόταση από ειδική επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις κρίσιμες παραμέτρους. Και ταυτόχρονα φροντίσαμε να ανοίξει στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης το άρθρο 54, ώστε η σχετική νομοθετική ρύθμιση να αντιστοιχίζεται με το Σύνταγμα της χώρας. Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα βασίζεται στο πόρισμα αυτής της επιτροπής. Να μπορούν δηλαδή να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού» σημείωσε. 

«Επιθυμούμε, λοιπόν, να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Επιθυμούμε τη ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην Ελληνική Βουλή. Δεν επιθυμούμε όμως - και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει - να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε. «Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δε θα κερδίσει κανείς» πρόσθεσε.

Τσάι, διακόσμηση και... συμπάθεια

Πέραν της πολιτικής διάστασης, υπήρχαν και οι ανθρώπινες στιγμές στις δυο συναντήσεις.

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Τσίπρα άρχισε με έναν χιουμοριστικό διάλογο στις τηλεοπτικές κάμερες.

Οι δυο τους χαιρετήθηκαν στον ενικό «Γεια σου Αλέξη, γεια σου Κυριάκο» είπαν.

«Βλέπω έκανες αλλαγές στο γραφείο» του είπε ο Αλέξης Τσίπρας, εννοώντας το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή όπου και γίνεται η συνάντηση. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι έκανε λίγες για να του απαντήσει ο κ. Τσίπρας «Μάλιστα, τις ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις όπως βλέπω»!

Άρρωστη η Φώφη Γεννηματά – Της έφεραν τσάι

Μόνο για το ραντεβού της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σηκώθηκε από το κρεβάτι της η Φώφη Γεννηματά, όπως δήλωσε η ίδια.  

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έφτασε στο γραφείο του πρωθυπουργού γύρω στις 12:15 το πρωί της Παρασκευής. 

Κατά την είσοδό της στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή η κυρία Γεννηματά είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι «σηκώθηκε μόνο και μόνο για να έρθει σήμερα» και εκείνος της παρήγγειλε πράσινο τσάι.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της είπε ότι μόλις συνήλθε και εκείνος από ένα κρύωμα που τον ταλαιπώρησε και η Φώφη Γεννηματά απάντησε: «κι εμένα η φωνή μου βγαίνει μετά βίας».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται στο γραφείο του στη Βουλή τους πολιτικούς αρχηγούς και εμφανίζεται ανοιχτός σε υποχωρήσεις, αλλά με μια σαφή κόκκινη γραμμή.