Ο κατηγορούμενος απόστρατος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, ανοίγοντας την 390η μέρα της Δίκης, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι ακόμα και ένας αλλοδαπός θα μπορούσε να γίνει μέλος της Χρυσής Αυγής αλλά και πως ποτέ μέλη της Χρυσής Αυγής δεν φώναξαν το… πλέον γνωστό σύνθημα της νεοναζιστικής οργάνωσης «Αίμα, τιμή…» (το οποίο την εποχή μετά τις διώξεις της ηγεσίας, μετατράπηκε σε «Πατρίδα, τιμή…»). 

«Ήμουν σε ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα» σημείωσε ο κατηγορούμενος που πρόσθεσε πως «δεν έχω εμπλακεί ποτέ σε βίαιες ενέργειες». Ο απόστρατος αξιωματικός του Ε.Σ μίλησε ακόμα για την γνωριμία του με τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος τον έφερε κοντά στην Χρυσή Αυγή, ενώ υποστήριξε πως ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής χωρίς όμως να είναι… μέλος της!

Ερωτώμενος για το αν υπήρχε καταστατικό πριν το 2012, απάντησε ότι «είχα δει ένα κείμενο αρχών, μια σελίδα Α4». Αρνήθηκε ότι υπήρχε ρατσισμός στην οργάνωση, ενώ επανέλαβε την θέση που πήραν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι για τους αλλοδαπούς «όσοι είναι παράνομοι να απελαύνονται. Οι νόμιμοι να παραμένουν», η οποία βέβαια καμία σχέση δεν έχουν ούτε με την ρητορική, ούτε και με την πραγματική θέση. Σε πάμπολλες περιπτώσεις άλλωστε οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αμφισβήτησαν την νομιμότητα και των μεταναστών με χαρτιά.

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος στην προσπάθειά του να απαξιώσει τα γυμνάσια, τις κατασκηνώσεις, την εκπαίδευση σε όπλα αλλά και την στρατιωτικά παραγγέλματα σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής, σημείωσε: «Βολές με όπλα γίνονται σε πεδία βολής. Αυτά που είδα είναι όπλα paintball. Είναι αποδεδειγμένο αυτό, φέραμε και σχετικά χαρτιά. Δεν υπήρχε γραμμή για ομοιόμορφη ενδυμασία. Στρατιωτικό σώμα δεν ήταν. Στο Μελιγαλά όχι βήμα να κάνουν, ούτε να περπατήσουν δεν μπορούσαν. Δεν γνωρίζω για στρατιωτική εκπαίδευση. Στρατιωτική εκπαίδευση μπορεί να ήταν μόνο στη φαντασία τους».

Ο πρώην βουλευτής, ήταν ο 5ος κατά σειρά που χρησιμοποίησε με κυνισμό το επιχείρημα περί των ποσοστών της Χρυσής Αυγής που… ανέβαιναν δημοσκοπικά, όταν το τάγμα εφόδου δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και ότι το κόμμα δεν θα είχε κανένα συμφέρον να συμβεί αυτό. 

«Πρόεδρος: Σας προβλημάτισε ότι όλοι οι παρόντες στη δολοφονία Φύσσα ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής;

Ζησιμόπουλος: Με προβλημάτισε έντονα γιατί τα ποσοστά μας ανέβαιναν. Ενημερωνόμουν από τα ΜΜΕ και μετά ξεκίνησε ο ορυμαγδός.

Πρόεδρος: Αυτό σας πείραξε; Μήπως πέσει; 

Ζησιμόπουλος: Όχι. Ήθελα να καταλάβω

Πρόεδρος: Εκφράσατε κάποια διαμαρτυρία; 

Ζησιμόπουλος: Το καταδικάζω εννοείται.

Πρόεδρος: Αποτυπώθηκε κάπου αυτή η καταδίκη;

Ζησιμόπουλος: Όχι»

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι έμαθε για τις επιθέσεις σε Αιγύπτιους αλιεργάτες και ΠΑΜΕ από την δικογραφία, ενώ ερωτώμενος σχετικά με τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, δήλωσε πως δεν γνωρίζει το περιστατικό!