Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσούμπας εκφράστηκε θετικά ως προς το να προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα, επανέλαβε όμως κάποιες από τις προϋποθέσεις που θέτει το ΚΚΕ, όπως το να έχουν οι Έλληνες του εξωτερικού ΑΦΜ στη χώρα. Παράλληλα διαφώνησε με την επιστολική ψήφο.

«Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, των Ελλήνων που εργάζονται, που ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες και με συγκεκριμένα κριτήρια» δήλωσε αργότερα ο γγ του ΚΚΕ.

Τα κριτήρια που έθεσε για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού είναι:

  1. Να έχει ΑΦΜ, να φορολογείται και να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα
  2. Να λείπει από τη χώρα ένα «εύλογο διάστημα», ενδεικτικά έως 30 χρόνια
  3. Αυτοπρόσωπη ψήφο, με εκλογικά τμήματα, παραβάν, με ευθύνη των πρεσβειών, προξενείων κ.λπ.

Ο κ. Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα συμμετάσχει στη συζήτηση στη Βουλή και η τελική του στάση θα εξαρτηθεί από το νομοσχέδιο στο οπποίο θα καταλήξει η κυβέρνηση.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Κουτσούμπας συζήτησαν επίσης για το προσφυγικό και για τη Συρία.

Η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα έχει ως εξής:

«Το βασικό θέμα συζήτησης με τον κ. πρωθυπουργό ήταν η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων και από αυτή τη σκοπιά θέσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ γύρω από αυτό το ζήτημα. Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, των Ελλήνων που εργάζονται, που ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες και με συγκεκριμένα κριτήρια.

Αυτό που θέσαμε, όπως ξέρετε είναι η πάγια θέση του ΚΚΕ, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια. Αυτό να εκφράζεται με το ΑΦΜ τους, ο οποίος δεν θα πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να φορολογείται, να αφορά φορολογητέα περιουσία, φορολογικά στοιχεία, κατοικία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα. Να έχει σχέσεις δηλαδή ο μετανάστης, ο απόδημος, με τη χώρα και να έχει και λόγο, ώστε να ψηφίζει και να εκφράζει τη θέση του για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία που εκλέγεται και τους νόμους που αφορούν και τον ίδιον, και το εισόδημά του κλπ.

Δεύτερο κριτήριο σοβαρό που εμείς θεωρούμε ότι είναι πρέπει να είναι εύλογο το διάστημα, το οποίο απουσιάζει από την Ελλάδα. Δεν μπορεί, δηλαδή, να έχει φύγει πριν 100 χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια, δεύτερης, τρίτης, τετάρτης γενιάς, με βάση το δίκαιο του αίματος. Πρέπει, δηλαδή, να ορίζεται συγκεκριμένα, είπαμε ενδεικτικά 30 χρόνια. Θα μπορούσε να είναι αυτό το χρονικό διάστημα που απουσιάζει και έτσι πιάνονται και όλοι οι μετανάστες που έφυγαν την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν να σπουδάσουν και δεν βρίσκονται στην Ελλάδα.

Τρίτο στοιχείο είναι το ζήτημα της έκφρασης της ψήφου. Αποκλείουμε την επιστολική ψηφο. Πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες στην Ελλάδα, είτε ζουν στην Αλεξανδρούπολη και ψηφίζουν στην Αθήνα, είτε στην Κρήτη και ψηφίζουν αλλού.

Και βεβαίως να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, παραβάν, με ευθύνη των πρεσβειών, των προξενείων και βεβαίως οπουδήποτε αλλού μπορούν να δημιουργηθούν τέτοια εκλογικά τμήματα που να διευκολύνουν την έλευση των αποδήμων Ελλήνων στον χώρο για να ψηφίζουν.

Και φυσικά όλα αυτά τα ζητήματα θα προσμετρώνται στην ψήφο του εκλογικού αποτελέσματος του συνολικού, τα συζητάμε αυτά τα ζητήματα.

Θα δούμε τις διαδικασίες και πού θα καταλήξει τελικά ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση και τελικά η οριστική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έρθει το νομοσχέδιο και τι ακριβώς θα προβλέπει για αυτά τα ζητήματα που θέσαμε. Εκεί θα είναι και η οριστική μας στάση.»