Με κεντρικό θέμα συζήτησης την «Θεμελιώδη αρχή της Αλληλεγγύης ως κλειδί για την εμβάθυνση της Ε.Ε, καθώς και τα επιπλέον βήματα, που απαιτούνται για την περαιτέρω προώθηση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης», οι πρόεδροι έστειλαν μήνυμα για ενωμένη και ισχυρότερη Ευρώπη.

Στο «Arraiolos Group» έλαβαν μέρος οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Κροατίας, της Λεττονίας, της Μάλτας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, οι οποίοι υπέγραψαν τη Διακήρυξη των Αθηνών, επαναλαμβάνοντας και επικαιροποιώντας την «έκκληση για την Ευρώπη», την οποία απηύθυναν στις 9 Μαΐου 2019, ενόψει τότε των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019.

«Χρειάζεται μια ενωμένη, ισχυρότερη Ευρώπη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα. «Ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ, είναι ότι δεν είμαστε μόνοι μας, εκπροσωπούμε τους λαούς μας. Για εκείνους δουλεύουμε και περιμένουν πολύ περισσότερα από εμάς». Ο κ. ντε Σόουζα σημείωσε ότι το 2020 στις 8 και 9 Οκτωβρίου το Arraiolos Group επιστρέφει στο σπίτι του στην Πορτογαλία, καθώς από εκεί, από την πόλη Arraiolos είχε ξεκινήσει πριν 16 χρόνια.

«Είναι ανάγκη να προστατέψουμε τη θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης» επεσήμανε ο Ιρλανδός πρόεδρος, Μάικλ Ντ. Χίγκινς.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Βόρειο Συρία, ο Ιρλανδός πρόεδρος επεσήμανε: «Ως Πρόεδρος της Ιρλανδίας, μοιράζομαι με τους συναδέλφους μου τη βαθιά ανησυχία για το τι συμβαίνει στη βόρεια Συρία και τη μονομερή παρέμβαση της Τουρκίας σε αυτήν την περιοχή. Αρνούμαι να δεχτώ κάθε ενδεχόμενο αναγκαστικής επιστροφής των προσφύγων και υπογραμμίζω με τον πιο έντονο τρόπο την άποψη ότι κάθε απόπειρα δημογραφικής αλλαγής είναι απαράδεκτη».

«Καλώ την Τουρκία να αναζητήσει μια εναλλακτική διαπραγματευτική προσέγγιση, η οποία θα αποφεύγει την στρατιωτική παρέμβαση και την επακόλουθη ανθρωπιστική αγωνία και δυστυχία» πρόσθεσε.

«Είμαστε εδώ για να τείνουμε χείρα βοηθείας ο ένας στον άλλον» επεσήμανε η πρόεδρος της Εσθονίας Κέρστι Κάλιουλαϊντ.

«Πρέπει να μετασχηματιστούμε από μια κατάσταση που δυσκολευόμαστε να παίρνουμε αποφάσεις σε ένα σύστημα με εγκαιρες αποφάσεις» σημείωσε με τη σειρά του ο Βούλγαρος Πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, υπογραμμίζοντας ότι το χειρότερο σενάριο για την Ευρώπη είναι η απομάκρυνση από τις αρχές της.

Αναφερόμενος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο Ούγγρος Πρόεδρος, Γιάνος Άντερ, επεσήμανε ότι η «υφιστάμενη πρόταση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο δεν προάγει την αλληλεγγύη, δεν επιτρέπει στους κατοίκους των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών να μείνουν στις εστίες τους».

Τέλος, ο πρόεδρος της Λετονίας, Έγκιλς Λέβιτς επεσήμανε ότι ίσως είναι η ώρα για την Ευρώπη να αναλογιστεί μια νέα ευρωπαϊκή σύμβαση, και ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που θα μπορούσε να συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση του Arraiolos Group.

Παυλόπουλος: «Η ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών-Μελών της, θεμελιώδες πρόταγμα για την πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση»

Η τρέχουσα εξαιρετικά επικίνδυνη συγκυρία, καθιστά την Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών-Μελών της, θεμελιώδες πρόταγμα για τη συνοχή αλλά και για την πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την παρέμβασή του στη Β΄ Συνεδρίαση του «Αrraiolos Group» με θέμα τις σύγχρονες προκλήσεις ως προς την ασφάλεια της ΕΕ και των Κρατών-Μελών της.

Ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι οφείλουμε να συνειδητοποιούμε ότι όλες οι αναγκαίες δράσεις για την εμπέδωση της Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών-Μελών της έχουν επαρκές θεσμικό και πολιτικό θεμέλιο, συγκεκριμένα δε πρωτίστως τις διατάξεις της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣυνθΕΕ) για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

Αναδεικνύοντας, την σημασία του άξονα της ΚΕΠΠΑ, χρησιμοποίησε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, επισημαίνοντας τις αρνητικές συνέπειες που είχε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρενέβη ενεργώς, στα τεκταινόμενα λόγω του πολέμου στην Μέση Ανατολή και, κατά συνέπεια, και στην χάραξη αποτελεσματικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ISIS, όταν μάλιστα ήταν και είναι προφανές ότι το «πολεμικό θέατρο» της Μέσης Ανατολής αφορούσε και αφορά ευθέως πολλά Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με άμεσες επιπτώσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημείωσε, «η κατάσταση αυτή έφερε στο φως και το σημαντικό θεσμικό και πολιτικό κενό που προκύπτει εκ του ότι ο άξονας της ΚΕΠΠΑ, των άρθρων 23 επ. της ΣυνθΕΕ, ήταν και παραμένει σχεδόν «ατροφικός». «Συνακόλουθα δε αρκετά αδύναμος για να οδηγήσει, ιδίως σε περιπτώσεις επείγοντος όπως εν προκειμένω, στην αποτελεσματική και έγκαιρη χάραξη Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε άμεση ανάγκη την ολοκληρωμένη ενεργοποίηση και εφαρμογή των θεσμών της ΚΕΠΠΑ, στο πλαίσιο των διατάξεων των άρθρων 23 επ. της ΣυνθΕΕ, που συνεπάγεται τον πλήρη σεβασμό της αρχής της Συνεννόησης και, ιδίως, της Αλληλεγγύης κατά την χάραξη και εφαρμογή της ΚΕΠΠΑ, καθώς και τον πλήρη σεβασμό της αρχής της Αλληλεγγύης στους τομείς του Ασύλου και της Μετανάστευσης, δηλαδή τον πλήρη σεβασμό των διατάξεων των άρθρων 77 επ. της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), και κατ' εξοχήν του άρθρου 80, το οποίο ρητώς αναφέρεται στην ως άνω αρχή της Αλληλεγγύης.

Καταλήγοντας υπογράμμισε, ότι «Αυτό καθίσταται τόσο περισσότερο αναγκαίο, όσο κατά την κρίση στην Μέση Ανατολή παρατηρείται, όπως επισήμανα κατά την Α΄ Συνεδρίαση, εκ μέρους ορισμένων Κρατών-Μελών, μια προκλητική παραβίαση της αρχής της Αλληλεγγύης ως προς την αντιμετώπιση των προσφύγων υπό όρους Ανθρωπισμού και Δικαιοσύνης, ήτοι υπό όρους πλήρους σεβασμού των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Παραβίαση, η οποία συνοδεύεται και από μιάν εξίσου επικίνδυνη άγνοια της έννοιας των θαλάσσιων συνόρων των Κρατών-Μελών, επέκεινα δε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και του τρόπου φύλαξής τους υπό όρους πλήρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο σύνολό τους».