Ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε πως η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν εκείνη που επιχείρησε αρχικά να δώσει λύση σε ένα θέμα που εκκρεμούσε για χρόνια, σημειώνοντας:

«Η κυβέρνηση Τσίπρα υπήρξε η πρώτη μεταπολιτευτικά που επιχείρησε να δώσει απάντηση σε ένα σύνθετο ζήτημα, όπως η διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό. Τον Φλεβάρη του 2018, ψηφίσαμε σχετικό νόμο ώστε να καταρτιστεί πρόταση από ειδική επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπ όψιν όλες τις κρίσιμες παραμέτρους.

Να μπορούν δηλαδή να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού».

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως στο ζήτημα των αποδήμων δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες:  

«Το θέμα της ψήφου των αποδήμων είναι πολύ σοβαρό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλό θα ήταν να αποφύγει επικοινωνιακούς τακτικισμούς και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Θεσμικά παιχνίδια με τη λαϊκή βούληση δεν πρόκειται να παίξουμε. Σοβαρότητα λοιπόν και αντιπαράθεση επιχειρημάτων.

Η ομογένεια διαδραμάτιζε και διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην εξωτερική πολιτική, την εμπορική διπλωματία, την προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

Υποστηρίζουμε την ψήφο των ομογενών και την εκλογή των εκπροσώπων στην Ελληνική Βουλή. Είμαστε αντίθετοι όμως και προειδοποιούμε ότι οποιαδήποτε πρόταση επιχειρήσει να μετατρέψει τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε θα ήταν ολέθριο λάθος και οποίος το επιχειρήσει αν το επιχειρήσει θα το βρει μπροστά του. Δεν χρειαζόμαστε στο εξωτερικό μπλε και κόκκινους συλλόγους, έχουμε φύγει πολλά χρόνια και στην επαρχία από τον απόλυτο διαχωρισμό μπλε και πράσινα καφενεία».

Τέλος σημείωσε πως υπάρχουν επιτυχημένα μοντέλα άλλων χωρών με μεγάλο αριθμό αποδήμων τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την συναίνεση.

«Στο ζήτημα της ψήφου των ομογενών δεν χρειάζεται να «ανακαλύψουμε την Αμερική»... Υπάρχει διεθνής εμπειρία, υπάρχουν πετυχημένα μοντέλα και αναλογίες με την χώρα μας, πάνω σε αυτές τις πετυχημένες πρακτικές αρθρώσαμε την πρότασή μας την οποία παρουσιάσαμε πριν λίγες μέρες. Επιδιώκουμε τη συναίνεση και τη συνεννόηση, πιστεύουμε στις μεγάλες πολιτικές συναινέσεις και στις δημοκρατικές τομές, όταν υπάρξει η βούληση υπάρχει και ο τρόπος να γεφυρωθούν διάφορες.

Αυτή όμως η ερώτηση πρέπει να απαντηθεί από την σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία» κατέληξε ο κ. Ζαχαριάδης.