Η ολοκλήρωση των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής, βρίσκει το Μέγαρο Μαξίμου πολύ πιο αισιόδοξο για την επίτευξη του στόχου των 200 ψήφων, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Όχι μόνο αυτό: ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να αποσπάσει τη συναίνεση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε αυτό που θεωρούσε μείζον και ήταν η κόκκινη γραμμή του, δηλαδή να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο εκλογικό αποτέλεσμα και, παράλληλα, αφήνει, αυτή τη στιγμή, τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο του στο «όχι», με τον Αλέξη Τσίπρα να επιμένει ότι θα πρέπει οι απόδημοι Έλληνες να ψηφίζουν μόνο για την εκλογή κάποιων βουλευτών Επικρατείας. 

Στα χθεσινά τετ-α-τετ του με τους πολιτικούς αρχηγούς, λοιπόν, όπως εγκαίρως είχε γράψει το Reader.gr, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε την πρότασή του ως βάση συζήτησης. ΄Άκουσε, δε, τις αντιπροτάσεις των άλλων αρχηγών, όπου υπήρχαν. Για παράδειγμα, με τη Φώφη Γεννηματά υπήρξε συμφωνία στις βασικές κατευθύνσεις της ρύθμισης, αλλά έγινε συζήτηση για τεχνικά θέματα, όπως για παράδειγμα για τον τρόπο εκλογής των εκπροσώπων της ομογένειας. Όπως διαμήνυαν στενοί συνεργάτες της κ. Γεννηματά, πάντως, αυτό δεν είναι μείζον ζήτημα άπαξ και υπάρχει σύμπλευση ως προς τις βασικές κατευθύνσεις. Ομοίως θετική ήταν και η στάση του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος έμεινε λιγότερο από όλους τους αρχηγούς στο τετ-α-τετ ελλείψει…διαφωνιών. 

Πιο αναλυτική η συζήτηση με το ΚΚΕ, με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Κουτσούμπα να συζητούν σε πολύ κλίμα και τον πρωθυπουργό να ακούει τους αστερίσκους που βάζει το κόμμα του. Στη συλλογιστική του, όμως, ο κ. Μητσοτάκης ξεκινάει από τη συναίνεση του Περισσού στο θεμελιώδες και μετά μπαίνει στη συζήτηση επί του τεχνικού της ρύθμισης. Τέλος, ενδιαφέρουσα ήταν και η στάση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος με τη σειρά του θέτει προϋποθέσεις, εκ των οποίων κυριότερη να υπάρχει ένας χρονικός περιορισμός στην παραμονή των Ελλήνων του εξωτερικού εκτός συνόρων, αλλά συναινεί στο βασικό. Μάλιστα, πηγές από το ΜέΡΑ 25 έλεγαν στο Reader.grότι η συζήτηση πήγε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι περίμεναν, με τις συγκλίσεις να είναι περισσότερες από τις διαφωνίες. 

ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 αθροίζουν 214 ψήφους. Δεν είναι σαφές ότι αυτό θα είναι και το τελικό άθροισμα στην Ολομέλεια, αλλά είναι, σε κάθε περίπτωση, το άθροισμα του ελάχιστου κοινού παρανομαστή. 

Τα επόμενα βήματα

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Στην πραγματικότητα, πρόκειται για κρίσιμη φάση, μιας και πρέπει να υπάρξει σύνθεση των απόψεων των κομμάτων. Με το έργο αυτό είναι επιφορτισμένο το υπουργείο Εσωτερικών. Σήμερα το πρωί, στο ΥΠΕΣ θα λάβει χώρα μια σύσκεψη αποτίμησης των δεδομένων, αν και ανώτερες πηγές του υπουργείου εκτιμούν ότι οι τεχνικές επεξεργασίες, όσο σύνθετες και αν είναι, ξεκινούν από τη βάση της σύγκλισης των κομμάτων σε έναν ελάχιστο, αλλά σημαντικό, κοινό παρονομαστή. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας προγραμματίζονται τα πρώτα ραντεβού του Τάκη Θεοδωρικάκου με τα κόμματα, προκειμένου να ξεκινήσει και η τεχνική επεξεργασία. 

Όπως επιβεβαιώνουν στο Reader.gr κυβερνητικά στελέχη, θα υπάρξουν αλλαγές στις βασικές ιδέες της κυβέρνησης. Θεωρείται πολύ δύσκολο ο κ. Μητσοτάκης να εμμείνει στην επιστολική ψήφο, με δεδομένο ότι την απορρίπτουν διαρρήδην ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, ενώ ανοιχτό είναι αν θα υπάρχει κάποιου είδους εκλογική περιφέρεια εξωτερικού, αλλά και ένα όριο στη χρονική παραμονή των κατοίκων του εξωτερικού εκτός των τειχών. Προφανώς, για τα δύο τελευταία θα απαιτηθεί και κάποια Συνταγματική τροποποίηση. Χρόνος, πάντως, υπάρχει, μιας και οι εργασίες της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος μπορεί να εκταθούν ως το τέλος Νοεμβρίου, ενώ το χρονικό πλαίσιο που έχει προσδιορίσει η κυβέρνηση για να γίνει η επεξεργασία μέσω του υπουργείου Εσωτερικών και των κομμάτων έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τα μέσα Νοεμβρίου. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο μουντζούρης

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στις γνωστές του θέσεις, αλλά όχι με την ένταση του προηγούμενου διαστήματος. Αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικούς επιτελείς, οφείλεται στο ότι δεν θέλει να μείνει με τον «μουντζούρη», σε περίπτωση που τα υπόλοιπα κόμματα βρουν κοινή γραμμή πλεύσης, μετά την αρχική σύμπλευση, ώστε να προσμετράται η ψήφος στο τελικό αποτέλεσμα. Εξ ου και ο πρώην πρωθυπουργός δεν ανέβασε ιδιαίτερα τους τόνους, παρά κάλεσε τον πρωθυπουργό να αλλάξει ρότα. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, αναμένεται να πάνε κανονικά στο ραντεβού με τον κ. Θεοδωρικάκο και να συζητήσουν, ενώ δεν λείπουν και εκείνα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκτιμούν ότι, εν τέλει, το ΚΚΕ δεν θα στηρίξει τη ρύθμιση της κυβέρνησης.