Σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα ενημερωθεί σχετικά με τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και αναμένεται να εξετάσει τρόπους συλλογικής αντίδρασης σε αυτές, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17-18 Οκτωβρίου).

Επιπλέον, αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Συρία και οι εκεί στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας, καθώς και άλλα θέματα περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των τρεχουσών εξελίξεων στον Περσικό Κόλπο, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν και τη Βενεζουέλα.

 Την επομένη, Τρίτη 15 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας και ο Αναπλ. Υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, θα συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν στην προετοιμασία του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που μεταξύ άλλων θα συζητήσει τις εξελίξεις σχετικά με την Τουρκία, καθώς και την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ. Ειδικότερα θα εξετασθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.