Αναφερόμενος στις ενέργειες της Τουρκίας, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής με αυτοπεποίθηση ως ένας παράγοντας σταθερότητας. «Έχω ήδη καταδικάσει με σκληρά λόγια την Τουρκική εισβολή. Συντασσόμαστε με την ΕΕ ζητώντας διακοπή εχθροπραξιών, καθώς θα κάνουν μια περίπλοκη περίσταση ακόμα πιο περίπλοκη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Εξέφρασε, μάλιστα, την ανησυχία ότι θα αναβιώσει ο ISIS. «Η Ευρώπη συνολικά στη Σύνοδο θα παρέμβει δυναμικά και για να στηρίξει την Κύπρο. Αυτό θα σημαίνει κλιμάκωση των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί. Οι κυρώσεις ήδη δρομολογούνται στο ζήτημα της Κύπρου και στο θέμα της Συρίας εξετάζεται και θα μπορούσε να ξεκινήσει με ένα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

O πρωθυπουργός απάντησε ακόμα και στο ερώτημα για την ψήφο των Ελλήνων του αποδήμου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μια διευκόλυνση. «Δεν θα κάνουμε πίσω στο ότι η ψήφος όσων ψηφίζουν στο εξωτερικό θα μετράει στο σύνολο της επικράτειας», είπε, τονίζοντας ότι οι 200 βουλευτές θα βρεθούν. Μάλιστα, τόνισε ότι είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα να βρεθούν οι 300 βουλευτές και εμφανίστηκε ανοιχτός στο να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού στις προξενικές αρχές και όχι με επιστολική ψήφο. 

Ερωτώμενος για την υπόθεση Νοβάρτις, υπογράμμισε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία βλέποντας τα στοιχεία που ήρθαν στη Βουλή αποφάσισε πως μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπήρχαν στοιχεία  για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής. «Η Βουλή αποφασίζει για αυτά», τόνισε. «Για μένα οι πολιτικές διαφορές σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών λύνονται στην κάλπη και όχι στα δικαστήρια», προσέθεσε. Σε αυτό το μήκος κύματος, ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να προσωποποιούνται οι πολιτικές διαφορές. «Ελπίζω η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης να χαμηλώσει. Ήδη έχει χαμηλώσει. Πρέπει να υπάρχει δίαυλος μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσής. Εύχομαι να μπορούμε να βρούμε σημεία συνεννόησης», είπε ο πρωθυπουργός. 

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι στελέχη του κόμματος «αποκάλυψαν ότι ήταν απροετοίμαστοι αλλά συνειδητά χρησιμοποίησαν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να έρθουν στην εξουσία». Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι στόχος του είναι η εξάντληση της τετραετίας και προσέθεσε ότι δεν κάνει καμία σκέψη εκλογικού αιφνιδιασμού. «Δεν θα συνδέσω την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την Συνταγματική Αναθεώρηση. Αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους για αλλαγή εκλογικού νόμου, οι επόμενες εκλογές θα είναι δίπλες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ευρύτερα, δε, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι αρκετά παρεμβατικός, ενώ προσέθεσε ότι έχει χρονοδιαγράμματα που οφείλει να τηρήσει. «Προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ήμασταν προετοιμασμένοι να κυβερνήσουμε. Ήμασταν έτοιμοι, είχαμε σχέδιο γιατί δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε, ο φαύλος κύκλος της ύφεσης πρέπει να σπάσει γρήγορα. Εγώ θα είμαι υπόλογος είτε για την επιτυχία είτε για την αποτυχία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Σε άλλο σημείο ανέφερε, δε, ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι και τεχνοκράτης, να έχει τη βασική δυνατότητα να κατανοήσει σύνθετα προβλήματα και να πάρει αποφάσεις με βάση τα δεδομένα.