Αφού σημείωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε στις σχέσεις του με την Τουρκία μια στάση κατευνασμού αντί των κυρώσεων που «δεν οδηγεί πουθενά» στη συνέχεια ρωτήθηκε για το προσφυγικό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος σε αυτό το θέμα σημείωσε πως: « Ότι κάνει κανείς το βρίσκει μπροστά του. Όταν σπέρνεις ανέμους θερίζεις θύελλες. Η ρητορική που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης που ακόμα χρησιμοποιούν στελέχη του που δεν έχουν κανένα λόγο να μιλούν γι’ αυτό το θέμα, όπως ο υπουργός Γεωργίας και ο Υπουργός ανάπτυξης, ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης που παρενέβησαν με μια ρητορική ακραία δεξιά, όταν λοιπόν έχεις αυτή τη ρητορική κι έχεις εκπαιδεύσει τα στελέχη σου σε αυτή τη ρητορική αδυνατείς να ανταποκριθείς. Ποια είναι η λύση; Να πνίγουμε αβοήθητους ανθρώπους στο Αιγαίο; Κανείς δεν το υποστηρίζει αυτό πέρα από κάποιους μεσαίους μεγέθους πολιτευτές. Δεν είναι αυτή η επιλογή.

Πρέπει να κινηθείς δια της διπλωματικής οδού, αλλά όσο το πρόβλημα είναι υπαρκτό πρέπει να υπάρξει μεταφορά στην ενδοχώρα και προσπάθεια ενσωμάτωσης αυτών των ανθρώπων στον κοινωνικό ιστό» ο κ. Τσίπρας επεσήμανε στην συνέχεια πως η αφαίρεση του ΑΜΚΑ από τα απιδιά των προσφύγων ήταν μια λάθος κίνηση: «Δεν μπορείς να πετύχεις όταν συμπεριφέρεσαι σε αυτά τα παιδιά ως μιάσματα και δεν τα αφήνεις να εμβολιάζονται για να βγει μετά ο Βρούτσης και ο Μπογδάνος  που βγήκαν στη Βουλή, χαϊδεύοντας ακραία αυτιά για να κάνουν tweets λέγοντάς πως «είμαστε σκληροί». Το να μην εμβολιάζονται αποτελεί μια υγειονομική βόμβα. Θα πω λοιπόν στον κ. Μητσοτάκη, καλωσόρισε στην πραγματικότητα του προσφυγικού».