Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία σημειώνοντας πως επιθυμεί να δημιουργήσει μια «νέα σχέση με τον πολίτη και την πολιτική», ενώ αναφέρθηκε στην εγγραφή των νέων μελών επισημαίνοντας πως «θα είναι μια ενδιαφέρουσα διαδικασία».

Ο κύριος Τσίπρας επεσήμανε πως μέσα στις επόμενες  ώρες θα βγει στον «αέρα» η ψηφιακή πλατφόρμα www.isyriza.gr «με ένα φιλικό για τον χρήστη application θα μπορεί με μια διαδικασία λίγων λεπτών να γίνεται μέλος και στην συνέχεια να ενημερώνεται και να συμμετέχει στις αποφάσεις».

Στη συνέχεια μίλησε για την αυτοκριτική που έχει ξεκινήσει στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας:  

«Η αυτοκριτική στους αριστερούς και τις αριστερές είναι μια διαδικασία που υπάρχει στην καθημερινότητα μας. Μέσα από τις εσωτερικές μας διαδικασίες, γιατί είμαστε μια πολιτική δύναμη που έχει αυτό το στοιχείο της διαρκούς αυτοκριτικής και της σύνθεσης διαφορετικών απόψεων. Η διαδικασία αυτή δεν φτάνει να γίνει μέσα σε τρεις μήνες. Δεν μπορείς να βγάλεις τόσο σύντομα συμπεράσματα για τα 4,5 χρόνια, τα πιο κρίσιμα χρόνια της μεταπολεμικής περιόδους κι αυτό δεν το λέω μόνο εγώ.  

Υπήρξαν πολλά προβλήματα κι όλα μαζί. Βρεθήκαμε να αντιμετωπίζουμε τη χρεοκοπία της χώρας, την απειλή και τον εκβιασμό για έξοδο από το ευρώ, ταυτόχρονα με την προοπτική ανάπτυξης, στην προσφυγική, αλλά και κρίσιμα εθνικά θέματα με τους Βόρειους γείτονες μας, το Αιγαίο, αλλά και την προοπτική επίλυσης του κυπριακού που φτάσαμε πολύ κοντά» είπε ο κ. Τσίπρας.   

Σε ερώτηση για τους υδρογονάνθρακες ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

«Με τους υδρογονάνθρακες στη νοτιοανατολική Μεσόγειο η στρατηγική μας είναι μια στρατηγική που νομίζω αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη στη περιοχή. Γιατί η στρατηγική μας ήταν ο Eastmed, δηλαδή ο αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου, κυρίως το Λεβιάθαν, το Ισραήλ, αλλά ενδεχομένως και της Κύπρου, στην πορεία δηλαδή που γίνουν οι έρευνες και προχωρήσουν οι γεωτρήσεις στα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την μεταφορά από την νοτιοανατολική Μεσόγειο στην Κρήτη, από εκεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αυτός ήταν ένας σχεδιασμός που αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Και θέτει την Τουρκία, αν θέλετε, προ ενός ουσιαστικού διλήμματος που λέει ότι «κοίταξε να δεις, ή θα κάτσεις στο τραπέζι να συζητήσεις σοβαρά το Κυπριακό και να συζητήσεις  σοβαρά την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, ή αν  θες να είσαι ο μοναχικός καουμπόι στην περιοχή και να τα θες όλα δικά σου, δεν θα έχεις μερίδιο σε αυτή την ενεργειακή πίτα». Αυτή νομίζω, ότι, ήταν μια σοβαρή εθνική στρατηγική που εμείς χαράξαμε. Η νέα κυβέρνηση προφανώς και θα την ακολουθήσει. Δεν πιστεύω ότι θα την αλλάξει. Δεν φαίνεται, δηλαδή, κάτι τέτοιο και θα ήταν παράλογο αν αποφάσιζε κάτι τέτοιο. Νομίζω, όμως, ότι πέραν αυτού, θα πρέπει άμεσα να συνειδητοποιήσουμε ότι στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας γύρω από την Κύπρο, πρέπει να υπάρχει μια απάντηση και δεν αναφέρομαι προφανώς στη στρατιωτική απάντηση, αναφέρομαι όμως στη διπλωματική απάντηση, με τους όρους που μπορούν να δώσουν μια δυναμική ισχύος στη χώρα μας, που είναι οι όροι της συλλογικής δράσης και παρέμβασης, τον οργανισμό στον οποίο η χώρα συμμετέχει και ιδίως της ΕΕ»

«Σε ότι αφορά το Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα, εμείς προχωρήσαμε, η αλήθεια είναι γιατί θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής,  τη στρατηγική που βρήκαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Μανιάτης είχε ξεκινήσει την χάραξη. Ο σχεδιασμός ο δικός μας, όμως, ο οποίος ακολουθήθηκε και σε ότι αφορά τις έρευνες στην περιοχή νότια, νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, είχε ένα βασικό άξονα. Τον άξονα του ότι τα συμβόλαια αυτά συνυπογράφηκαν από το ελληνικό δημόσιο, δυο σημαντικές πολυεθνικές εταιρίες, την Total και την Exxon, αλλά και τα ΕΛΠΕ. Τα ΕΛΠΕ που εμείς, στο σχεδιασμό μας σε ότι αφορά στις εξορύξεις, η συμφωνία που είχαμε κάνει με τον ιδιώτη μέτοχο στα ΕΛΠΕ, ήταν, ότι, σε ότι αφορά τον τομέα τον εξορύξεων θα δημιουργηθεί μια θυγατρική των ΕΛΠΕ που θα είναι 100% στο δημόσιο. Αυτό το σχεδιασμό η κυβέρνηση της ΝΔ τον βάζει στο καλάθι των αχρήστων. Έρχεται να ιδιωτικοποιήσει τα ΕΛΠΕ με πώληση των μετοχών από Χρηματιστήριο, δηλαδή, χωρίς καν να διεκδικεί υψηλή τιμή στη μετοχή, μέσω κοινής πώλησης με τον ιδιώτη, ώστε ο νέος πιθανός ιδιώτης μέτοχος να αποκτήσει «premium» μετοχή. Μιλάμε, ουσιαστικά, για μια εκποίηση σε φθηνή τιμή, για όσους καταλαβαίνουν οικονομικά, της μετοχής των ΕΛΠΕ και ταυτόχρονα καταργεί και τον σχεδιασμό αυτό ή δεν δεσμεύεται όσο την ρωτάμε για την 100% στο δημόσιο της θυγατρικής εταιρίας που θα κάνει τις εξορύξεις.

Εάν λοιπόν το ελληνικό δημόσιο, έρχεται να απολέσει τα δικαιώματά του στους φυσικούς πόρους και άρα λέω εγώ, για να βάλω τώρα και την άλλη, την περιβαλλοντική διάσταση, έχει και την κυριότητα και τον έλεγχο στο να αποφασίζει... Γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον, σημαντικό και αξιόλογο και να το ακούσουμε εγώ λέω πριν το κατακρίνουμε, παγκόσμιο κίνημα, που λέει, ότι, η κλιματική αλλαγή δεν  είναι όπως την υπολογίζαμε παλιότερα και άρα, ναι μεν το φυσικό αέριο είναι ένας μεταβατικός φυσικός πόρος που θα μας πάει στο 2060, αλλά το πετρέλαιο έχει τελειώσει, έχει πεθάνει, διότι η καύση του αυξάνει τους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα. Άρα λέω εγώ ότι εκεί έχουμε διπλή ζημιά. Και ζημιά διότι το ελληνικό δημόσιο δεν θα είναι εκεί για να αξιοποιήσει το φυσικό πλούτο αλλά και γιατί δεν θα είναι εκεί προκειμένου να αποφασίσει τελικά αν θα θελήσει να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο και όχι το πετρέλαιο όπως ορίζουν οι καινούργιες τάσεις της παγκόσμιας συζήτησης απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Για αυτό το λόγο λοιπόν καταθέσαμε τον προβληματισμό μας και ψηφίσαμε παρών στη συνεδρίαση της Βουλής.