Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr δεν θα περιμένει δέκα ημέρες μέχρι να συζητηθεί η σχετική επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει ο τομεάρχης οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ στον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, αφού η συζήτηση έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί την επόμενη Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, αλλά θα υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις τις προσεχείς ημέρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει παράλληλα «ψηλά» και την συζήτηση για το άρθρο 158 του Αναπτυξιακού νομοσχεδίου, που αφορά την κατάργηση από την ονομαστικοποίηση των μετοχών τους μέχρι φυσικού προσώπου εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΜΜΕ, αφού με αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνεται, ο νόμος εξαιρεί ιδιοκτήτες και μετόχους καναλιών, ελεύθερων και συνδρομητικών, εταιριών διανομής, καθώς και εκδοτών, από την υποχρέωση υποβολής Πόθεν Έσχες.

Εξάλλου αύριο θα γίνει συζήτηση του Αναπτυξιακού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή με φορείς της αγοράς, ενώ για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου. Ο Νίκος Παππάς έχει ήδη εκφράσει ενστάσεις επί άρθρων του, μιλώντας για αδιαφάνεια, ασυδοσία και σπατάλη πόρων, ενώ αναμένεται μεθαύριο να κάνει μια πιο στοχευμένη κριτική, ανά άρθρο.

Το μοντέλο της Νορβηγίας προτείνει ο Παππάς για τα ασφαλιστικά ταμεία

Ο τομεάρχης οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου αναφέρθηκε και στα ασφαλιστικά ταμεία και στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης τους που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Flash.

Ο κ. Παππάς μάλιστα, που είχε καταθέσει στη Βουλή μια πρόταση για την Forthnet ζητώντας την εξαγορά της από την ΕΡΤ, παρουσίασε τώρα μια ακόμη πρόταση για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πιο συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε η κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων να ανήκει σε ένα μεγάλο κοινό ασφαλιστικό ταμείο. Πιο συγκεκριμένα είπε ο κ. Παππάς: « Η κοινωνική ασφάλιση πρέπει να υπάρχει για αν διαμορφώνει συνθήκες συνοχής κι όχι για να πλουτίζουν οι λίγοι και εκλεκτοί. Αν ιδιωτικοποιηθούν τα ασφαλιστικά μας ταμεία σημαίνει ότι κινδυνεύουν οι συντάξεις και η ασφάλιση. Το όφελος για την κοινωνία συνολικά θα είναι μηδενικό για να μην πω αρνητικό.

Αντί λοιπόν να συζητάμε το πως οι αποταμιεύσεις μας θα βοηθήσουν τους ελάχιστους ανθρώπους να πλουτίσουν μέσω της ιδιωτικοποίησης θα πρέπει να συζητήσουμε το πως η δημόσια περιουσία μπορεί να στηρίξει τα ασφαλιστικά ταμεία. Ένα παράδειγμα: Άνοιξε μια συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του 35% που κατέχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ μαζί με αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει και την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων που έχει όλα τα δικαιώματα που θα προκύψουν από τις εξορύξεις. Σε χώρες προηγμένες της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Νορβηγία τα δικαιώματα υδρογονανθράκων ανήκουν σε ένα μεγάλο κοινό ασφαλιστικό ταμείο. Γιατί να μην σκεφτούμε τέτοιες ιδέες;» αναρωτήθηκε ενώ κατέληξε σημειώνοντας πως με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και της ιδιωτικοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων οι πολίτες θα καταλήξουν να μην έχουν «ούτε σύνταξη, ούτε ασφάλιση».