Στην Πάτρα και στο παράρτημα του ΚΕΘΕΑ στην πόλη, βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος περιοδεύει στην Αχαία, στο πλαίσιο καλέσματος για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την υποδοχή στην κοινότητά σας, στο χώρο σας, όπου δραστηριοποιείστε. Έχω πλήρη γνώση του προβλήματος, διότι το ΚΕΘΕΑ λειτουργεί εδώ και 35 χρόνια. Δεν είναι μια καινούργια υπόθεση. Είναι μια κοινότητα που αν δεν είχε την ενεργή δραστηριοποίηση των μελών της, δεν θα μπορούσε να είναι αυτό που είναι», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ακριβώς αυτή είναι η διακριτότητα του ΚΕΘΕΑ από τον ΟΚΑΝΑ. Γιατί το κράτος έχει και άλλες δομές για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, αλλά η ιδιαιτερότητα του ΚΕΘΕΑ είναι ότι είναι μια δομή ριζωμένη στην κοινωνία και φτιαγμένη από τους ανθρώπους που αντιμετώπισαν το πρόβλημα», προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όλα αυτά τα χρόνια κατά την αντιπαράθεση εντός της επιστημονικής κοινότητας, το ΚΕΘΕΑ επιμένει ότι η απεξάρτηση δεν μπορεί να γίνει με υποκατάστατα. Αλλά είναι θέμα νίκης, στην ψυχή του καθενός, για το αν θα μπορέσει να ξεπεράσει το πρόβλημα», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Όσον αφορά την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε, «πραγματικά αιφνιδιάστηκα. Ξέρω ότι οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου γίνονται με βάση το Σύνταγμα για ζητήματα τρέχουσας επικαιρότητας πάρα πολύ επείγοντα. Όταν δηλαδή δεν προλαβαίνει κανείς για λόγους εκτάκτου ανάγκης μια προθεσμία ή όταν έχεις καταστάσεις πάρα - πάρα πολύ έκτακτες. Γίνεται νόμος του κράτους με υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας και έρχεται στη Βουλή μετά από 50 ημέρες απλά για να επικυρωθεί. Είδαμε λοιπόν την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ. χωρίς συζήτηση, χωρίς αιτιολόγηση αυτής της απόφασης».

«Η δική μας η αίσθηση είναι ότι αυτό γίνεται γιατί το ΚΕΘΕΑ ενοχλεί. Γιατί να ενοχλεί, θα μας πει τώρα κάποιος. Για ποιον λόγο να ενοχλεί; Ενοχλεί διότι είναι ένα πολύ ζωντανό κύτταρο μέσα στην ελληνική κοινωνία, ενοχλεί κάποιους που θέλουν να ελέγχουν τα πάντα. Ενοχλεί γιατί δεν ελέγχεται, και με αυτή την έννοια θεωρώ ότι είναι μια άγαρμπη και άστοχη ενέργεια από την πλευρά του αρμόδιου υπουργού και της κυβέρνησης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Συναντήθηκα με την απερχόμενη διοίκηση και έχω την αίσθηση ότι αυτή η άγαρμπη κίνηση με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι είχατε εκλογικές διαδικασίες και για να προλάβουν τις αρχαιρεσίες», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Η δική μου η αίσθηση είναι ότι με τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν μπορεί κανείς να πετύχει τίποτα διότι όταν υπάρχει ένα ζωντανό κύτταρο μέσα στην κοινωνία αντιστέκεται. Όταν κάτι είναι ζωντανό συνεχίζει να ζει και αντιστέκεται.

«Ο λόγος που ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση και είμαι σήμερα εδώ, είναι όχι για να πολιτικοποιήσουμε την αντιπαράθεση, να την κομματικοποιήσουμε μάλλον, γιατί είναι πολιτικός, και μάλιστα βαθιά πολιτικός. Το θέμα είναι βαθιά πολιτικό. Είναι κοινωνικό θέμα και με αυτή την έννοια πιστεύω ότι οφείλει η κυβέρνηση, εγώ θα έλεγα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, να δείξει αντανακλαστικά και ευαισθησία. Αλλιώς, κινδυνεύουμε μια κοινότητα με πολύ σημαντική κοινωνική προσφορά εδώ και 35 χρόνια να βρεθεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια αναίτια ένταση, η οποία θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο έργο της», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εδώ δεν μιλάμε φιλολογικά, αλλά μιλάμε για ανθρώπινες ζωές,παρακολουθώ όλες αυτές τις ημέρες αυτές τις κινητοποιήσεις που είναι πραγματικά αυθεντικές,ζωντανές, αυθόρμητες, που έχουν δημιουργήσει κι ευαισθητοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Πιστεύω ότι ακόμη και στην Βουλή αν τεθεί το ζήτημα, ακόμη και στην κυβερνητική πλειοψηφία, δεν θα υπάρξει ομοφωνία σε αυτή την παράδοξη απόφαση. Να θυμίσω ότι και στις αρχές του 2000 είχε γίνει μια απόπειρα για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι επίσης παράδοξο μια κυβέρνηση η οποία ομνύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία και θέλει να ιδιωτικοποιήσει σημαντικούς οργανισμούς δημόσιου συμφέροντος, στο θέμα αυτό να παρουσιάζει την ακριβώς αντίθετη αντίληψη. Και να θέλει να κρατικοποιήσει μια δομή. όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν έχει κέρδος. Αυτή είναι η διαφορά, έχει προσφορά όχι κέρδος. Αλλά εν πάση περιπτώσει είναι παράδοξο από μια σκοπιά φιλελεύθερης αντίληψης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο και χωρίς καμία ιδιοτέλεια αυτή την προσπάθεια που κάνετε να ακουστεί η φωνή σας και να διεκδικήσετε το αυτονόητο, δηλαδή αυτή η κοινότητα να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και αυτοδιοικούμενη. Μέσα από δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω. Ότι είμαστε δίπλα σας όπως και όσο μπορούμε και επίσης να εκφράσω την αισιοδοξία ότι όταν έχουμε ένα ζωντανό κύτταρο μέσα στην κοινωνία που αναπνέει, κανείς δεν μπορεί να του κόψει το οξυγόνο όπως λέτε και σεις εδώ», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.