Όπως σημείωσε, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, στην οποία οι Γάλλοι για πολλούς λόγους, δεν τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, το Συμβούλιο δεν έλαβε απόφαση κατά της ένταξης. Ήταν υπέρ της ένταξης, αλλά τελικά αυτό εμποδίστηκε από τους Γάλλους.

Το πρόβλημα θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί με την συγκρότηση μιας συμμαχίας των κρατών που στηρίζουν την ένταξη, των βαλκανικών χωρών και των χωρών της αποκαλούμενης «ομάδας του Βίσεγκραντ». Σημείωσε ότι πρόκειται για 15 χώρες, που έπρεπε να εμφανίσουν στέρεο μέτωπο μέσα στο Συμβούλιο. «Αν ο Μακρόν βγάζει το θυμό του με τους Γερμανούς που εξέλεξαν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας ενώ τη δική του επιλογή δε την έκαναν ούτε επίτροπο [...] αν τα έχει όλα αυτά, γιατί να μη βγάλει βέτο, αν δεν έχει κόστος ότι το Νοέμβρη, το Δεκέμβρη που θα ζητήσει κάτι, δεν θα το πάρει;» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

«Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση που να μπορείς να την πετύχεις, αν δε υπάρχει κόστος για την άλλη πλευρά» τόνισε. «Η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο αν αλλάξει τα δεδομένα χάρη στην ιταλική παρέμβαση» και κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία. Πρόσθεσε δε, ότι και ο ίδιος θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι κάποιοι θα προσπαθήσουν να ακυρώσουν τη συμφωνία, κάτι που όπως τόνισε, δεν είναι εύκολη δουλειά. «Στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχει τέτοια χώρα και χώρα «πρώην Μακεδονία» δεν υπάρχει ούτε στον ΟΗΕ πια». Άλλη κατεύθυνση σημείωσε πως είναι, «η παράλυση να μην κάνουμε τίποτα, πράγμα που κάνει η τωρινή κυβέρνηση». Ο κ. Κοτζιάς υπερασπίστηκε τη συμφωνία των Πρεσπών, και τόνισε ότι σήμερα με γεωγραφικούς όρους, υπάρχει μόνο μια Μακεδονία.

«Πατριωτισμός είναι αυτό που πετυχαίνεις προς όφελος της χώρας και όχι αυτό που κραυγάζει εθνικιστικά συνθήματα» σημείωσε. «Στην εξωτερική πολιτική, έχουμε ένα μείγμα ρεαλισμού και αρχών και αξιών» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς. «Η Τουρκία είναι αριθμητικά πολύ πιο μεγάλη από εμάς. Το ότι δε μπορούμε να πάμε μόνοι μας, αλλά χρειαζόμαστε συμμαχίες, δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν πρέπει να μιλάμε μαζί τους».

Απέναντι στην Τουρκία μπορείς να ακολουθήσεις τις λανθασμένες στρατηγικές «της υποχώρησης, της πολιτικής του κατευνασμού, ή την ‘πολιτική του τσαμπουκά’». «Έχει μεγάλη σημασία με τι κανόνες παίζεις ένα παιχνίδι: η δικιά μας πολιτική δεν είναι ούτε της υποχώρησης, ούτε της προσχώρησης στη μέθοδο του άλλου» σημείωσε.