Ο πρόεδρος της Βουλής, σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς τον πρώην πρωθυπουργό πως η προανακριτική επιτροπή λειτουργεί «όχι ως πολιτικό αλλά ως δικαστικό σώμα»  απολαμβάνοντας την σχετική ανεξαρτησία. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήριζε στην επιστολή του την εξαίρεση του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από την Επιτροπή «ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη». 

Στην απάντησή του, μεταξύ άλλων ο Κώστας Τασούλας αναφέρει:

«Η Επιτροπή αυτή ως γνωστόν έχει κατά τον Κανονισμό της Βουλής όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέως Πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και τα μέλη της αποκτούν την ιδιότητα του Εισαγγελέως – προανακριτικού υπαλλήλου, άρα απολαμβάνουν του συνταγματικού προνομίου της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας ενόψει των νέων καθηκόντων τους 

Η Επιτροπή αυτή, αν και αποτελείται από βουλευτές, δεν λειτουργεί ως πολιτικό σώμα, αλλά ως δικαστικό, δηλαδή λειτουργεί ανεξάρτητα. Είναι ένας πολυπρόσωπος Εισαγγελέας που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση. 

{…}

Στην αρμοδιότητα του Προέδρου, ανήκει όπως μαρτυρεί και η ακολουθούμενη πρακτική, η απόφαση ως προς τη σύνθεση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που προβαίνει στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Στην ευθύνη του προέδρου της Βουλής ανήκει επομένως η διασφάλιση του ότι η σύνθεση της Επιτροιπής αντανακλά την εκπροσώπηση σε αυτή όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων κατ’ αναλογία της δύναμής τους {…} τα μέλη της οποίας άλλωστε υπέδειξαν μετά από σχετική πρόσκληση που απέστειλα, οι αρχηγοί των ΚΟ κατά την αναλογία της δύναμης κάθε ΚΟ. Ασκώντας το έργο της, η Επιτροπή οφείλει να μεριμνά για τη νομιμότητα των ενεργειών της, διασφαλίζοντας και το ότι ενεργεί υπό νόμιμη σύνθεση, ως προϋπόθεση της νομιμότητας κάθε περαιτέρω ενέργειάς της». 

Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος της Βουλής, απορρίπτει το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για «άμεση αποκατάσταση» των δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή.