Ειδικότερα, όπως αναφέρουν, έγινε μακρά και εις βάθος συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι, όπως επισημαίνουν, ότι η διάρκεια των συνομιλιών έφτασε το διπλάσιο του προγραμματισμένου χρόνου, δηλαδή κατά μιάμιση ώρα περισσότερο. 

«Οι διμερείς μας σχέσεις εδράζονται σε διαχρονικούς δεσμούς φιλίας, αλληλοσεβασμού και κατανόησης», επισήμανε ο κ. Δένδιας και τόνισε τη σημασία του κοινού προγράμματος διαβουλεύσεων Ελλάδος-Ρωσίας 2020-2022, που υπεγράφη μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών και το οποίο προβλέπει τακτικές επαφές, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

«Η θέση μας είναι όχι μόνο υπέρ της βελτίωσης, αλλά και υπέρ της διεύρυνσης, υπέρ της εμβάθυνσης αυτού του διαλόγου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Μόσχα, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε κοινή βούληση για αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι ενδεικτική είναι η εγκάρδια πρόσκληση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να παραστεί στις εκδηλώσεις στη Ρωσία, στις 9 Μαΐου του 2020, για τα 75 χρόνια από τη λήξη Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Την πρόσκληση του Ρώσου προέδρου στον κ. Μητσοτάκη «μετέφερε» ο Σεργκέι Λαβρόφ μέσω του Νίκου Δένδια.

Επίσης, από ελληνικής πλευράς επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα θεωρεί τη Ρωσία αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και ότι η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον διάλογο ΕΕ-Ρωσία. 

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε ακόμη στη συζήτηση που έγινε για το Κυπριακό και υπογράμμισε τη σημασία της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, εκφράζοντας την υποστήριξη της Ελλάδος «στις σχετικές εν εξελίξει προσπάθειες του γενικού γραμματέα του Ηνωμένων Εθνών, κ. Γκουτέρες, για επίλυσή του στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

«Για το Κυπριακό, εκτιμούμε πολύ βαθιά τις απόψεις της ελληνικής πλευράς, τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης του προβλήματος με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπουν δημιουργία διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», σημείωσε, από την πλευρά του, ο κ. Λαφρόφ και χαιρέτισε την πρωτοβουλία του κ. Γκουτέρες.

«Ήρθε η ώρα αυτό το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων ασφαλείας να αλλάξει σε σύστημα με συμμετοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Ακόμα, μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησαν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και το σκέλος της οικονομικής διπλωματίας. 

«Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή έχουν καταστήσει την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Καλούμε, λοιπόν, τους Ρώσους επενδυτές να εξετάσουν τις ευκαιρίες που η ελληνική οικονομία τους παρέχει. Ειδικά ως προς τον τομέα της ενέργειας, θεωρούμε πως υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας» δήλωσε ο κ. Δένδιας μετά το πέρας της συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του. 

«Η Ρωσία είναι μια ισχυρή χώρα και έχει ουσιαστική και σταθερή παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, όπου λαμβάνουν χώρα πολλές εξελίξεις που επηρεάζουν την πατρίδα μου. Από την πλευρά της, η Ελλάδα βρίσκεται, γεωγραφικά, σε ένα γεωπολιτικό σταυροδρόμι και έχει, ως εκ τούτου, από καιρό αναγνωρίσει ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας.Για τους λόγους αυτούς και με δεδομένη τη θέση της Ελλάδος ως παλαιού κράτους-μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, επιδιώκουμε να συμβάλουμε θετικά στο διάλογο με τη Ρωσία. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας, με γνώμονα τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας και την ενίσχυση της ασφάλειας, ιδιαίτερα σε μία ευαίσθητη συγκυρία, όπως είναι η τρέχουσα» πρόσθεσε.

Σχετικά με την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι το θέμα αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην εμβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεων Ελλάδος και Ρωσίας.

«Στο πλαίσιο της ορθόδοξης πίστης θυμάμαι καθαρά την απάντηση του Ιησού Χριστού, όταν ερωτήθηκε είπε τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του θεού τω θεώ. Η σημερινή ελληνική Πολιτεία σέβεται απολύτως τον ρόλο και την αυτονομία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος και το διακριτό της ρόλο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Ο κ. Λαβρόφ είπε, επίσης, ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Συμπλήρωσε, δε, ότι θεωρεί πως η εν λόγω κίνηση έγινε έπειτα από επιρροή της αμερικανικής πλευράς και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για προσπάθεια διάσπασης του ορθόδοξου κόσμου.

«Σήμερα επιβεβαιώσαμε την αρχή ότι τα κράτη δεν επεμβαίνουν στα εκκλησιαστικά», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Λαβρόφ.