«Σήμερα καλούμαστε να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο» ανέφερε στην ομιλία του στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε και τα ονόματα όσων συμετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή. Αυτοί είναι οι καθηγητές Μαρκ Μαζάουερ, Ρόντρικ Μπίτον και Ρίτσαρντ Κλογκ, αλλά και η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, Δημήτρης Γόντικας και ο Στάθης Καλύβας, το μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Βασίλης Ράπανος, ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος, οι ιστορικοί Πασχάλης Κητρομηλίδης, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Κώστας Κωστής, Ελπίδα Βόγλη, Ιωάννα Λαλιώτου, Μαρία Ευθυμίου, οι καθηγητές Νίκος Μουζέλης και Αριστείδης Χατζής, Γιάνης Βούλγαρης, ο οικονομολόγος και καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, οι εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών Σταύρος Ζουμπουλάκης, Θεόδωρος Κουρεντζής, Δέσποινα Μουζάκη, Δημήτρης Παπαϊωάννου, η Αικαρερίνη Καμηλάκη, οι εκπρόσωποι της καινοτομίας Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Ελευθερία Ζεγκίνη, Μαρία Θέμελη, Νίκος Νεγκρεπόντε, Χρήστος Παπαδημητρίου, Ιωάννης Ταρνανάς, αλλά και ο Μάρκος Βερέμης και ο Γκρέγκορι Παπαδόπουλος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του προέδρου του, Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος τόνισε ότι όλοι είναι εδώ για την έναρξη των εργασιών προετοιμασίας της χώρας για την επέτειο των 200 ετών από την Παλιγγενεσία.

Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι «ο συνδυασμός του ηρωισμού και της πολιτότητας ήταν αυτός που έδωσε την ελευθερία. Το 1821, εκτός από μάχες και ιστορικά γεγονότα, είχαμε και πράξεις βαθύτατα πολιτικές, που συνδυαζόμενες με τον ηρωισμό παρήγαγαν ιστορία».

«Σήμερα η σύγχρονη Ελλάς, στη σύγχρονη Βουλή ξεκινάει τη σπάνια προσπάθεια να αναδείξει την ιστορία, την αξία και τον πολιτισμό της. Όχι για να γαντζωθούμε σε αυτήν, αλλά για να γίνει εφαλτήριο», είπε ακόμα.

Ο κ. Τασούλας κατέληξε μιλώντας για την προσπάθεια «φιλοτέχνησης» της νέας ζωφόρου του Παρθενώνα, σε συνέχεια εκείνης της πομπής των Παναθηναίων. «Και εκείνη, όπως και η σημερινή, θα αναδεικνύει την προετοιμασία για τη μεγάλη χαρά της ζωής και της προκοπής ως ανταπόκριση στους αγώνες εκείνων των Ελλήνων 200 χρόνια πριν», δήλωσε.

«Είναι μεγαλειώδες ένα έθνος να ανορθώνεται, να αγωνίζεται και στο τέλος να απελευθερώνεται», είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην επανάσταση του 1821, τονίζοντας ότι είναι κρίσιμο οι αξίες αυτές να διατηρούνται στον χρόνο ως «καύσιμο» για το μέλλον.

«Το 1821 είναι στιγμή ιδρυτική, αλλά ταυτόχρονα και στιγμή ρήξης», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο διακύβευμα της εποχής, προσθέτοντας, κάνοντας τη γέφυρα με το 2021. «Ένα έθνος αναγεννιέται και μέσα από τις περιπέτειές του προοδεύει όσο κανένα άλλο στα Βαλκάνια», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια ευκαιρία «επαναγνωριμίας με τον συλλογικό μας εαυτό». «Η υπόθεση των 200 χρόνων είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έκανε αναφορά και στους Έλληνες της διασποράς. «Το νόημα του 1821 είναι διαρκές και οικουμενικό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το δημοκρατικό πνεύμα των Συνταγμάτων της επανάστασης διαπότισε την πολιτική ζωή του τόπου», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε και σε μαύρες σελίδες όπως οι δικτατορίες, οι διχασμοί και οι εμφύλιες διαμάχες. «Όσο εμπνεόμαστε από τους θριάμβους, άλλο τόσο οφείλουμε να διδαχθούμε από τις τραγωδίες», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι το ισοζύγιο για τη χώρα μας είναι απολύτως θετικό και υπογράμμισε ότι από τις αξίες της ενότητας και του δημιουργικού σεβασμού διαπνέουν και τους εορτασμούς του 1821. Υπογράμμισε, δε, ότι η οργανωτική διάταξη των εορτασμών υπηρετεί το πνεύμα και έπλεξε το εγκώμιο της Γιάννας Αγγελοπούλου ως επικεφαλής του οργανωτικού σχήματος.

Τον πρωθυπουργό στο βήμα διαδέχθηκε η Γιάννα Αγγελοπούλου, που έκανε λόγο για ιδανική ευκαιρία για «άσκηση αυτογνωσίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, να προσδιορίσουμε πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε».

Ακολούθως, μνημόνευσε πρόσωπα που σημάδεψαν την ιστορία του νεοελληνικού κράτους ξεκινώντας από τους πρώτους ευεργέτες, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε «σε Ελληνίδες και Έλληνες που άφησαν το αποτύπωμά τους ανεξίτηλο στην επιστήμη, τις τέχνες, τον αθλητισμό, την τεχνολογία, τα γράμματα...».

Για όλους αυτούς είπε ότι «είναι κομμάτι της Ελλάδας που θέλουμε να περιγράψουμε. Όπως κομμάτι της είναι τόσο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Κιάχι Καγιασβίλι όσο και ο Ιμάμ Ζαχαρίας, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα από γονείς Σύρους μετανάστες και πέρασε φέτος πρώτος στους Ναυπηγούς του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου».

Για μια Ελλάδα που παράγει, που καινοτομεί, που διαθέτει ένα αξιοζήλευτο επιστημονικό δυναμικό και η οποία είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή έκανε λόγο στη συνέχεια της ομιλίας της η κ. Αγγελοπούλου.

«Στόχος είναι να υλοποιηθεί το εγχείρημα χωρίς να απαιτηθούν δημόσιοι πόροι. Θέλουμε τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων Ελλήνων, ζητώντας από όλες και όλους όχι μόνο να συμμετάσχουν, αλλά και να πάρουν πρωτοβουλίες, να καταθέσουν ιδέες, να κινητοποιηθούν και να κινητοποιήσουν. Ειδική θέση στο βήμα θα δώσουμε στις νέες γενιές. Η ουσιαστική συμμετοχή τους θα έχει τεράστια σημασία», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Και συνέχισε: «Δεν είναι ζητούμενο μόνο να κατανοήσουν την πορεία της Ελλάδας αυτά τα 200 χρόνια. Το στοίχημα είναι να συμμετάσχουν ενεργά στον σχεδιασμό του επόμενου βήματος, αφού αυτοί θα είναι οι πολίτες που θα ζήσουν και θα δημιουργήσουν σε αυτόν τον τόπο, ή θα τον εκπροσωπήσουν, ανοίγοντας τα φτερά τους για αλλού. Θα πρέπει να λάβουν τον λόγο για το πώς οραματίζονται τη χώρα στην οποία θα ζήσουν. Όλοι μαζί καλούμαστε να συνδιαμορφώσουμε αυτήν τη νέα πατριδογνωσία».