Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο Star Κεντρικής Ελλάδας ο πρέοδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «βλέπουμε μια επιμονή (σ.σ. από πλευράς πλειοψηφίας) η οποία μπορεί να οδηγήσει την ίδια την Επιτροπή σε νομικό αδιέξοδο».

«Οι Τζανακόπουλος και Πολάκης μαζί με τους υπόλοιπους πέντε αποτελούν την επτάδα πού έχω ορίσει να εκπροσωπούν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή. Από εκεί και πέρα, είναι ευθύνη του Προεδρείου της Επιτροπής, άρα της πλειοψηφίας, αλλά κατ’ επέκταση και του Προέδρου της Βουλής, να εφαρμοστεί η νομιμότητα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εμείς δεν θα προχωρήσουμε, βεβαίως, σε εξαλλοσύνες» είπε, συμπλήρωσε όμως, επικαλούμενος τα λόγια του Ηλία Ηλιού, ότι «θα τους ταράξουμε στην νομιμότητα». «Θα επιμείνουμε στους νόμους, στο Σύνταγμα, στον κανονισμό της Βουλής», είπε.

Ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε ότι «δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να αποχωρήσουμε από την Επιτροπή προκειμένου με ησυχία απόλυτη και χωρίς να βγαίνουν στη δημοσιότητα όλα όσα εκτυλίσσονται εκεί, να προχωρήσουν ανενόχλητοι».

«Η επτάδα που συμμετέχει, δηλαδή η επιλογή της σύνθεσης που αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αυτό το προνόμιο και αυτό το δικαίωμα δεν το απεμπολώ. Δεν έχω δικαίωμα να το απεμπολήσω» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε:

«Η επτάδα είναι αυτή και ας αναλάβουν τις ευθύνες για τον αντιδημοκρατικό εκτροχιασμό στην κοινοβουλευτική διαδικασία».

«Μεθοδεύουν παραγραφή για Novartis»

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του Συντάγματος, και συγκεκριμένα του άρθρου 86 που αφορά στην ευθύνη υπουργών, αποκαλύπτοντας ότι ετοιμάζει επιστολή προς τον Πρόεδρο της επιτροπής αναθεώρησης επ' αυτού. Με σκοπό, είπε, να επισημάνει «σε όλους τους βουλευτές ότι είναι ένα ζήτημα θεσμικό στο οποίο όλοι οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

«Μας δίνετε μια ευκαιρία να καταργήσουμε αυτό το άθλιο άρθρο 86, το άρθρο που αφορά τον λεγόμενο νόμο περί ευθύνης υπουργών και ταυτόχρονα μας δίνετε μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε ό,τι αφορά τη μέχρι σήμερα ισχύ του άρθρου αυτού», είπε.

Ειδικότερα, υπενθύμισε πως η πλειοψηφία της προηγούμενης Βουλής είχε θέσει στο άρθρο 86 μια ερμηνευτική διάταξη, με την οποία αποσαφηνιζόταν ότι η δωροδοκία των υπουργών, δεν συμβαίνει κατά την εκτέλεση των καθηκόντων, αλλά επ' ευκαιρία αυτών, «ερμηνευτική δήλωση την οποία η ΝΔ σήμερα δεν ψηφίζει στη Συνταγματική Αναθεώρηση».

Μεταξύ άλλων είπε ότι «η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία και το ΚΙΝΑΛ αρνούνται να ψηφίσουν αυτή την ερμηνευτική δήλωση». Πρόσθεσε ότι το κάνουν αυτό γιατί «αν περάσει στο Σύνταγμα αυτή η ερμηνευτική δήλωση τότε δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία για το πώς πρέπει να προχωρήσει η εξέλιξη σε ό,τι αφορά την έρευνα της Δικαιοσύνης για τον κ. Λοβέρδο, ενδεχομένως για τον κ. Γεωργιάδη και άλλα στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων». Εκτίμησε πως «με αυτή τους της κίνηση στην πραγματικότητα προδικάζουν την απόφαση όλων όσων έχουν εμπλακεί στην υπόθεση Novartis, ανεξαρτήτως των κινήσεων της Δικαιοσύνης λόγω παραγραφής, διότι θα ισχυριστούν ότι εφ΄όσον η ίδια η Βουλή δεν ενέκρινε αυτήν την ερμηνευτική δήλωση τότε δεν υφίσταται η άποψη ότι η δωροδοκία είναι ένα αδίκημα το οποίο γίνεται επ΄ευκαιρίας των καθηκόντων του υπουργού».

«Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τον ακραίο λαϊκισμό που εξέθρεψε»

Σχολιάζοντας γύρω από το θέμα του προσφυγικού, ο κ. Τσίπρας είπε πως όταν η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούσε να διαχειριστεί ένα δύσκολο θέμα, τότε η αντιπολίτευση έβγαινε και έλεγε ότι τους πρόσφυγες και τους μετανάστες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση σήμερα βρίσκεται μπροστά στα αδιέξοδα της ρητορικής που η ίδια εξέθρεψε και μπροστά στην ανετοιμότητα της να αντιμετωπίσει ένα μείζον πρόβλημα στην πράξη", προσθέτοντας ότι "εξέθρεψαν και συνεχίζουν να εκτρέφουν έναν ακραίο λαϊκισμό. Όπως κάνανε στο Μακεδονικό, έτσι κάνουν και στο προσφυγικό». Ανέφερε πως «δεν μπορεί να πατά σε δυο βάρκες ο κ. Μητσοτάκης». «Η κ. Μπακογιάννη βγήκε και πήρε ξεκάθαρη θέση. Ο ίδιος κρύβεται γιατί θέλει να πατά σε δύο βάρκες και στο ρεύμα του λαϊκισμού και ταυτόχρονα να έχει αποτελεσματική και ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό. Δεν γίνονται και τα δύο», τόνισε.

«Κάποιοι έκαναν καριέρα με την πατριδοκαπηλεία»

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε ότι πρόκειται για ιστορικό βήμα και κατηγόρησε ορισμένους πολιτικούς για πατριδοκαπηλεία. Είπε συγκεκριμένα ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποιοι έχουν πραγματικά πατριωτική έγνοια και προσέγγιση απέναντι στα προβλήματα και ποιοι κάνουνε σημαία ευκαιρίας την πατρίδα με ημιμάθεια ή αμάθεια, με κακή εκτίμηση των γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή και με μια εύκολη ρητορική προκειμένου να κερδίσουν πολιτικά αξιοποιώντας τα εθνικά θέματα. Αυτό εγώ το ονομάζω πατριδοκαπηλία. Κάποιοι έκαναν καριέρα μ' αυτό. Ο πρώην πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς έκανε καριέρα μ' αυτό». Πρόσθεσε πως «ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτό το θέμα βρίσκεται εγκλωβισμένος».

Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού

Ερωτηθείς για την ψήφο των αποδήμων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εμείς δεν παίζουμε» και ότι εφόσον είναι η συνισταμένη με βάση τις ανησυχίες και τις προθέσεις όλων των κομμάτων («εμείς και το ΚΚΕ και άλλα κόμματα βάλαμε ένα όριο») και δούμε ότι πληροί τις προθέσεις, παρότι δεν είναι η πρώτη μας πρόταση, θα την ψηφίσουμε». Πρόσθεσε πως απ' ό,τι φαίνεται υπάρχει μια κατάληξη, για την οποία ο ίδιος δεν δηλώνει χαρούμενος, και «περιμένω να δούμε τον νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση».