Αναφερθείς στη νέα επιχείρηση της αστυνομίας το πρωί της Κυριακής στην ΑΣΟΕΕ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι παρεμβάσεις γίνονται όταν είμαστε απολύτως σίγουροι για την επιτυχία της κάθε επιχείρησης».

Ανακοίνωσε επίσης την παροχή Κοινωνικού Μερίσματος στο τέλος του χρόνου, που θα δοθεί στους πιο αδύναμους. Ο πρωθυπουργός δήλωσεπως δεν γνωρίζει ακόμα το πρωτογενές πλεόνασμα που θα έχει η χώρα στο τέλος του χρόνου «γιατί εγώ μιλάω με στοιχεία» αλλά «το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα θα δοθεί στους πιο αδύναμους».

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και του χρόνου αλλά και στοχευμένες αυξήσεις. «Θα υπάρχει υπερπλεόνασμα. Θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους. Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις πολιτικές μας και δεν είναι σκοπός μου να κάνω ψηφοθηρική πολιτική. Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο. Πάντα έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών για το 2020» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερθείς στο προσφυγικό ζήτημα, το οποίο απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση και επανέλαβσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί πού θα δημιουργηθούν κλειστά ελεγχόμενα προαναχωρησιακά κέντρα για τη διαχείριση του προβλήματος.

«Είμαστε υποχρεωμένοι στην πολιτική να διαχειριζόμαστε το απρόοπτο. Η έξαρση του προσφυγικού είναι κάτι απρόοπτο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απαντάμε με έμφαση. Απαντάμε σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τώρα μπαίνει ο χειμώνας οι ροές θα μειωθούν. Έχουμε άλλη πολιτική γιατί αλλάξαμε τον νόμο περί ασύλου. Σχεδόν καμία αίτηση ασύλου δεν τελεσιδικούσε. Υπήρχε γενικά μία χαλαρότητα. Το θέμα σφίγγει. Θα δημιουργηθούν κλειστά ελεγχόμενα προαναχωρησιακά κέντρα. Το που και το πόσα λίγο υπομονή και θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση» είπε ο πρωθυπουργός.

«Εκλογές το 2023, είμαστε κυβέρνηση τετραετίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα προσαρμοστεί στις αποφάσεις του ΣΤΕ για το ασφαλιστικό και πως το σύνολο, που θα υπάρχει από τις ασφαλιστικές εισφορές με το νέο ασφαλιστικό και την φορολογική μεταρρύθμιση, θα είναι σημαντικά θετικό. Είπε ακόμη ότι το νέο ασφαλιστικό θα είναι απλό και δίκαιο.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και είπε ότι έως το τέλος της τετραετίας θα έχουν καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης.