Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που ξαναβλέπει τον Κινέζο πρόεδρο, λέγοντας του: «Κύριε πρόεδρε, καλωσορίσατε στην Ελλάδα.Είναι μεγάλη η χαρά μου που σας ξαναβλέπω για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.

Η πρόσφατη επίσκεψή μου στη Σαγκάη αλλά και η δική σας σήμερα στην Ελλάδα θεωρώ ότι σηματοδοτούν μια νέα εποχή στις σχέσεις μας. Έχει, νομίζω, καταστεί σαφές και στους δυο μας ότι η Ελλάδα και η Κίνα μπορούν να κερδίσουν πολλά από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που μπορεί να εξασφαλίσουν η μία για την άλλη».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία των 16 συμφωνιών και στο λιμάνι του Πειραιά, που γίνεται σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος. Καλοσώρισε την έλευση των κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα στη χώρα μας.

Σήμερα, θα έχουμε την ευκαιρία, στη συνέχεια,να συζητήσουμε αναλυτικά όλο το πλαίσιο και όλο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων οι οποίες και θα αποτυπωθούν με την υπογραφή 16 διμερών συμφωνιών σε πολλούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Κύριε pρόεδρε, με αυτές τις λίγες σκέψεις θέλω να σας καλωσορίσω και πάλι στην ηλιόλουστη Αθήνα. Να σας ευχηθώ να έχετε μια καλή παραμονή και πιστεύω ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι ένας σημαντικός σταθμός στην περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων.

«Στην Αθήνα, όπως και τη Σανγκάη, διαπιστώνεται ότι οι σχέσεις μας είναι πιο θερμές από ποτέ. Η εμπιστοσύνη είναι δεδομένη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτήν την ιδιαίτερη σχέση μνημόνευσε και ο Κινέζος Πρόεδρος, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη, σε άρθρο του, όπως τόνισε κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συζήτησή τους παραγωγική και ευχαρίστησε την Κίνα για τη στήριξη στην κρίση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι θα πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στην Κίνα τον Απρίλιο.

Μετά το πέρας της συνάντησής του και κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων τους, ο κ. Μητσοτάκης είπε: Κυρίες και κύριοι,

Νομίζω ότι εκφράζω όλους τους Έλληνες δηλώνοντας ιδιαίτερα ευτυχής που σήμερα υποδεχόμαστε στην ηλιόλουστη Πατρίδα μας τον φίλο Πρόεδρο της Κίνας κ. Xi Jinping. Γιατί στην Αθήνα επιβεβαιώνεται αυτό που διαπιστώθηκε πριν από λίγες μέρες και στη Σαγκάη, ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών μας είναι θερμότερες από ποτέ. Η εμπιστοσύνη μας είναι δεδομένη. Και η συνεργασία μας είναι ανοιχτή σε πολλούς, νέους παραγωγικούς ορίζοντες.

Οι λαοί μας, άλλωστε, είναι φορείς σπουδαίων αρχαίων πολιτισμών που σφράγισαν την πορεία της ανθρωπότητας.

Και αυτή την ιδιαίτερη σχέση, που σμιλεύτηκε στο βάθος των αιώνων, μνημόνευσε και ο Πρόεδρος Xi σε χθεσινό του άρθρο, όταν μας θύμισε τα λόγια του Καζαντζάκη. «Ο Κομφούκιος και ο Σωκράτης είναι δύο μάσκες που σκεπάζουν το ίδιο πρόσωπο: To φωτερό πρόσωπο της ανθρώπινης λογικής».

Το πρώτο ευρωπαϊκό βιβλίο το οποίο μεταφράστηκε στην Κίνα τον 16ο αιώνα ήταν τα στοιχεία του Ευκλείδη. Και με το ίδιο δέος στεκόμαστε μπροστά στα αριστουργήματα της πολιτιστικής μας παρακαταθήκης. Είτε πρόκειται για τον στρατό από πολεμιστές τερακότα, άγρυπνοι φρουροί στον τάφο του πρώτου Κινέζου Αυτοκράτορα, είτε πρόκειται για τον Ηνίοχο των Δελφών.

Οι πολιτισμοί μας αναλαμβάνουν ωστόσο, τώρα, έναν ρόλο σπάνιο και πολύτιμο: Να μεταγγίσουν δικαιοσύνη, μέτρο και -τολμώ να πω- αρμονία στις ταραγμένες διεθνείς σχέσεις των καιρών μας. Να αντιπαραθέσουν τη διαχρονική τους σοφία στην τραχύτητα των σύγχρονων προβλημάτων και να οδηγήσουν, έτσι, σε ειρηνικές, ώριμες και γόνιμες απαντήσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Με τον κ. Πρόεδρο είχαμε εκ νέου μία άκρως παραγωγική συζήτηση για διεθνή αλλά και για τα διμερή μας θέματα. Του εξέφρασα και πάλι την εκτίμησή μας για τη στήριξη της Κίνας όταν η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την οικονομική κρίση.

Και δεν κρύβω την χαρά μου γιατί τώρα που η χώρα μας αναπτύσσεται και πάλι, ανακτά πρωταγωνιστικό ρόλο, πρωταγωνιστική θέση -όχι μόνο στην ευρύτερη γειτονιά μας αλλά και στην Ευρώπη συνολικά- όχι απλά μένουμε συνεργάτες αλλά διευρύνουμε τους κοινούς μας στόχους.

Αυτό, ακριβώς, σηματοδοτεί και το γεγονός -επιτρέψτε μου να το ονομάσω έτσι- της ημέρας: Η υπογραφή 16 κυβερνητικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας σε όλα τα επίπεδα.

Πρόκειται για έναν δρόμο τον οποίο ανοίγουμε. Σύντομα θα γίνει λεωφόρος, καθώς η διμερής συνεργασία μας θα ενισχυθεί σημαντικά. Μεγάλο μέρος των συνομιλιών μας αφιερώθηκε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την υψηλή εκτίμηση που έχει η Κινεζική κυβέρνηση στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας.

Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε μαζί και τις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά. Για να δούμε και να εξετάσουμε από κοντά την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της πολύ σημαντικής επένδυσης, μετά και την έγκριση του master plan από την Ελληνική κυβέρνηση. Ο στόχος μας είναι κοινός: Ο Πειραιάς να μην γίνει απλά το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου αλλά -γιατί όχι- το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης.

Σι Τζινπίνγκ: Η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά είναι το μεγαλύτερο έργο της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη Ένας Δρόμος»

«Η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά είναι το μεγαλύτερο έργο της πρωτοβουλίας “Μια Ζώνη Ένας Δρόμος”», επισήμανε ο πρόεδρος της Κίνας απαντώντας στον πρωθυπουργό κατά την έναρξη των συνομιλιών.

Ο Σι Τζινπίνγκ σχολίασε ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών έχει αυξηθεί κατά 2,5 φορές σε σχέση με πέρυσι, κάτι που, όπως είπε, είναι πολύ θετικό.

«Η Κίνα είναι αφοσιωμένη στο οικονομικό της άνοιγμα που προσφέρει ευκαιρίες σε όλες τις χώρες και ενισχύει τη διεθνή οικονομία» υπογράμμισε.

«Κίνα και Ελλάδα είναι εταίροι εκ φύσεως για τη δημιουργία μίας ζώνης, ενός δρόμου. Πρέπει αυτή η πρωτοβουλία να ενισχυθεί με την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας σας.

Προσβλέπουμε στην υλοποίηση των συνεργασιών σε πολλούς τομείς και θέλουμε να ενισχύσουμε τον διαμετακομιστικό ρόλο του Πειραιά και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την μεταφορική ικανότητα της γραμμής ταχείας επικοινωνίας ξηράς-θάλασσας, Κίνας-Ευρώπης», πρόσθεσε ο κ. Σι Τζινπίνγκ.

«Θέλουμε να συνεχιστεί το εμπόριο, να διευρυνθούν το διμερές εμπόριο και οι αμοιβαίες επενδύσεις, όπως επίσης να υπάρξουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και τον τραπεζικό τομέα», επισήμανε ο Κινέζος πρόεδρος.

Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Το πρωί της Δευτέρας ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Οι κ.κ. Παυλόπουλος και Τζινπίνγκ μετά την κατάθεση του στεφάνου αναχώρησαν για το Προεδρικό Μέγαρο, όπου και θα ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες.

Λίγο μετά τις 11:00 ο Κινέζος πρόεδρος έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παυλόπουλος: Εμβληματική αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Κίνας

Για εμβληματική αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Κίνας έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Σι Τζιπίνγκ στην Αθήνα αναβαθμίζει με εμβληματικό τρόπο τη στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας-Κίνας, η οποία είχε ως αφετηρία την επένδυση της Cosco, το 2006, επί κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και πρόσθεσε ότι αυτή την αναβάθμιση πιστοποιεί και η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη στην 2η Διεθνή Έκθεση της Σαγκάης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι Έλληνες, ανοίγουμε το δρόμο στην Κίνα για να συναντήσει, υπό όρους ειρηνικής συνεργασίας και δημιουργίας, τα κράτη και τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε, υπό όρους πλήρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου να διαδραματίσουμε το ρόλο που αναλογεί, αμοιβαίως, στην Ελλάδα και στην Κίνα.

«Διότι η χώρα σας και εσείς προσωπικώς γνωρίζετε καλά -προς τιμήν σας- πως, στο πλαίσιο των Πολιτισμών μας, οι σχέσεις μεταξύ των Λαών μετρώνται όχι με την έκταση του εδάφους και με τον πληθυσμό τους αλλά με την δύναμη της ψυχής τους ν' ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Ιστορίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Με την ευκαιρία της 70ης επετείου ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στα επιτεύγματά της, πολλά από τα οποία οφείλονται, όπως σημείωσε, στις εμβληματικές ικανότητες του Σι Τζινπίνγκ ως ηγέτη και πολιτικού. Συγκεκριμένα, επισήμανε τις εντυπωσιακές προσπάθειες που έχουν συντελεστεί για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών της, καθώς και τις αλματώδεις προόδους στους τομείς της οικονομίας, της παιδείας και της τεχνολογίας.

Ως προς τη διεθνή θέση της Κίνας, υπογράμμισε κυρίως την ανάδειξή της ως παγκόσμιου οικονομικού παράγοντα και μοχλού ανάπτυξης επίσης σε παγκόσμια κλίμακα. Προς αυτήν την κατεύθυνση σημείωσε τη νέα πρωτοβουλία της Κίνας «Belt and Road», ήτοι στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού, ο οποίος θα λειτουργήσει και ως «γέφυρα» επικοινωνίας της Κίνας με την Δύση, ιδίως δε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτό το πλαίσιο πρωτοβουλιών, που αφορά την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και αποτελεί, πλέον, συμπληρωματική δράση της πρωτοβουλίας BRI- μετέχει και η Ελλάδα, σημείωσε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε: «η συνεργασία μας εν προκειμένω έχει ως βάση την πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, στο σύνολό τους, δοθέντος ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, δεσμεύεται, μέχρι κεραίας, ως προς την τήρηση και του συνόλου του Ευρωπαϊκού Δικαίου, πρωτογενούς και παραγώγου».

Υπενθύμισε, δε, τη θέση που είχε εκφράσει ο κ. Σι κατά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο, ότι τάσσεται ευθέως υπέρ μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέρ ενός ολοκληρωμένου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, ικανού να διαδραματίσει τον ιστορικό πλανητικό ρόλο του για την εμπέδωση, σε διεθνή κλίμακα, ιδίως των αρχών του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης, κυρίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Ακολούθως, υπογράμμισε, ότι ισχυρή αντηρίδα των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας και της δημιουργικής συμπόρευσής τους προς το μέλλον είναι εκείνη την οποία έχουν χτίσει, εδώ και αιώνες, οι δυο Πολιτισμοί. Όπως τόνισε, πρόκειται για πανάρχαιους Πολιτισμούς, των οποίων οι αυτονόητες, όπως είναι φυσικό, διαφορές όχι μόνο δεν τους χωρίζουν αλλά τους ενώνουν, με την έννοια ότι λειτουργούν, αρμονικά, συμπληρωματικώς και διαλεκτικώς.

«Και τούτο διότι έχουν ως κοινό σημείο τον 'Ανθρωπο και την ειρηνική συνύπαρξη των Ανθρώπων. Τον 'Ανθρωπο, ο οποίος, εκ φύσεως, είναι προορισμένος να ζει ειρηνικά μέσα στο οικείο κοινωνικό σύνολο, οδηγώντας, εν τέλει, το σύνολο αυτό να συνυπάρξει ειρηνικά με κάθε άλλη κοινωνία. Και κατά τούτο οι δύο Πολιτισμοί μας διδάσκουν ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων όχι μόνο δεν είναι μια οιονεί φυσιολογική κατάσταση, αλλά, όλως αντιθέτως, αποτελούν εξαίρεση και παθογένεια, την οποία ο Πολιτισμός οφείλει και μπορεί ν' αποδυναμώσει αποτελεσματικώς» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Τέλος, υπενθύμισε στον Κινέζο ομόλογό του, ότι όπως είχαν επισημάνει και στο πλαίσιο του Διαλόγου των Ασιατικών Πολιτισμών τον περασμένο Μάιο στο Πεκίνο, «οι πραγματικοί Πολιτισμοί δεν συγκρούονται. Και τούτο διότι είναι προορισμένοι, από τη φύση τους, να διαλέγονται και να υπηρετούν τον 'Ανθρωπο και την Ειρήνη. Με άλλες λέξεις, οι πραγματικοί Πολιτισμοί χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας, δεν ορθώνουν τείχη διαχωρισμών».

Το πρόγραμμα του Κινέζου προέδρου

Στις 11:10 ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θα ακολουθήσει τελετή ανταλλαγής των διμερών συμφωνιών που θα υπογραφούν μεταξύ των δύο κρατών και στη συνέχεια οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.

Στις 12.40 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας.

Στις 16:30 ο κ. Σικ Τζινπίνγκ, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της εταιρείας COSCO στο Νέο Ικόνιο Περάματος (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά / Piraeus Container Terminal).

Στις 19.00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, το οποίο θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, ολοκληρώνεται στις 19:00 με το επίσημο δείπνο, που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλος, προς τιμήν του Κινέζου ομολόγου του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στις 10:30, ο κ. Σι Τζινπίνγκ, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης.