Οι κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιου ήταν εν πολλοίς αναμενόμενες και με την χθεσινή του απόφαση θα είναι πλέον δυνατή επιβολή τους έναντι προσώπων ή οντοτήτων που ευθύνονται για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο ή εμπλέκονται σε αυτές.Οι κυρώσεις θα συνίστανται στην απαγόρευση της μετάβασης των προσώπων στην ΕΕ και στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων και των οντοτήτων. Επιπλέον, θα απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες της ΕΕ να θέτουν κεφάλαια στη διάθεση όσων περιλαμβάνονται στους καταλόγους των κυρώσεων.

Την απόφαση του Συμβουλίου χαιρέτισε μέσω twitter ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, κάνοντας λόγο για “απόφαση της Ε.Ε. που έμπρακτα στηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη νομιμότητα στη θάλασσα της Κύπρου”, ενώ την ικανοποίηση της Κυπριακής κυβέρνησης για την εν λόγω απόφαση εξέφρασε γραπτώς και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι αυτή «ενεργοποιεί προηγούμενες πολιτικές αποφάσεις και εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξη των εταίρων μας προς τη χώρα μας».

Η απάντηση της Άγκυρας ήρθε λίγο μετά, με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που χαρακτηρίζει “απερίσκπτα” τα βήματα της ΕΕ και επαναλαμβάνει πως δεν θα κάνει πίσω από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της και των δικαιωμάτων των τουρκοκυπρίων.«Είναι μάταιη προσδοκία να ελπίζουν ότι η χώρα μας θα κάνει πίσω από τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο με απειλές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η απόφαση είναι άμεσο επακόλουθο των συμπερασμάτων που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 14 Οκτωβρίου 2019 και τα οποία επικυρώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2019, όταν η ΕΕ επιβεβαίωσε την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και κάλεσε την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν προτάσεις σχετικά με πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα.

Καθυστερεί η Τουρκία την πενταμερή για το Κυπριακό

Κι όλα αυτά, ενώ στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο η απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ για προγραμματισμένες συναντήσεις τόσο με την πλευρά του Νίκου Αναστασιάδη, όσο και με αυτήν του Μουσταφά Ακιντζί. Παρά το ότι οι δυο ηγέτες φαίνεται πως θέλουν να πετύχουν την επανέναρξη των συνομιλίων, στο πλαίσιο μιας πενταμερούς διάσκεψης, η Τουρκία προτιμά την αναβολή της, και την όσο το δυνατό χρονική της μετάθεση για μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα και την πιθανή απομάκρυνση Ακιντζί, με τον όποιο έχει διαφανεί πως δεν υπάρχει σύμπλευση ούτε και κοινή διαπραγματευτική γραμμή για το Κυπριακό.

Ο Ερντογάν βλέπει αύριο τον Τραμπ

Για αύριο πάντως έχει προγραμματιστεί εδώ κι ένα μήνα το ραντεβού Τραμπ - Ερντογάν με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον να αναφέρουν πως ο Ντόνταλντ Τραμπ θα προειδοποιήσει εκ νέου τον Ερντογάν με την επιβολή κυρώσεων εάν η Άγκυρα δεν ανακαλέσει την απόφασή της για την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S-400, ενώ οι σχέσεις των δυο χωρών περνούν διαρκώς από το κρύο στην ζέστη.