Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με νόμο που πέρασε στη βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη, φαίνεται να ανατρέπεται η προσήλωση της Ελλάδας στα διεθνή στάνταρ για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Το δημοσίευμα των FT σημειώνει ότι από τη διάταξη θα επωφεληθούν εφοπλιστές, επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες που ερευνώνται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η τροπολογία που εγκρίθηκε την Τετάρτη το βράδυ, προβλέπει σύμφωνα με τους FT, τη δυνατότητα να ανακτούν τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία τους άτομα ύποπτα για εγκληματικές δραστηριότητες και εμπλεκόμενα σε «πλυντήριο» χρημάτων, αν δεν τεθούν σε δίκη εντός 18 μηνών.

Όπως σημειώνεται σε γενικές γραμμές χρειάζονται τρία με πέντε χρόνια στην Ελλάδα για να περάσει μια υπόθεση από το στάδιο της έρευνας, στα Δικαστήρια. Η δικαστική διαδικασία μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο.

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η διάταξη αυτή ήταν μέρος της Τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα και έρχεται σε αντίθεση τις διεθνείς πρακτικές με τις οποίες εναρμονίζεται η Ελλάδα.

Το δημοσίευμα επικαλείται δύο Διεθνείς Οργανισμούς τους Financial Action Task Force και τη Greco που αναφέρουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος, παραμένουν δεσμευμένα μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση.

Αναφέρεται δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε γραπτή ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα.