Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο πλαίσιο του «Thessaloniki Summit», χαρακτήρισε ολέθρια τα αποτελέσματα του «νόμου Κατρούγκαλου» για τους 1.440.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Όπως σημείωςε «Επέβαλε συνειδητά δυσβάσταχτες εισφορές, «γονατίζοντας» και αποθαρρύνοντας ένα παραγωγικό και δημιουργικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας. Ενίσχυσε ραγδαία την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και επιβεβαιώνουν απόλυτα αυτό το οποίο σας λέω».

Στον αντίποδα, παρουσίασε σε γενικές γραμμές την πρόταση της κυβέρνησής του, δηλώνοντας την βεβαιότητά του πως «θα το αγκαλιάσουν οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι».

Ο λόγος;  «Γιατί αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα και προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και τον σχεδιασμό του κάθε ασφαλισμένου.

Το Ασφαλιστικό παύει, με λίγα λόγια, να είναι νέο Φορολογικό. Γιατί εμείς, μειώνοντας τους φόρους, εξασφαλίζουμε πολύ περισσότερο εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να αποταμιεύουν περισσότερο αλλά και να μένουν με μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα, μετά τους φόρους και τις εισφορές.
Γι' αυτό ακριβώς δίνουμε πολλά στους πολλούς ρίχνοντας τους φόρους και τους καλούμε, ένα μέρος από αυτά που εξοικονομούν από την Εφορία να το αποταμιεύσουν ώστε να έχουν αργότερα καλύτερη σύνταξη».