Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ κράτησε μια ώρα περίπου και κατέληξε με την πρόταση που απηύθυνε ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός στον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφτεί τα Σκόπια μέχρι τα τέλη του 2019. Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επανέλαβε την κριτική του στη συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε πάντως πως από τη στιγμή που αυτή δεσμεύει τις δύο χώρες, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας και πρέπει να εφαρμοστεί για να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση.

Ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ φάνηκε πάντως να βγαίνει από τη συζήτηση έχοντας καταφέρει να κερδίσει την δέσμευση Μητσοτάκη για ανάληψη πρωτοβουλίας αντιστροφής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Προφανώς είμαστε πολύ απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ μετά το τέλος της συνάντησης. «Αλλά με ενθάρρυνε ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης διότι μου υποσχέθηκε και μου εξήγησε ότι θέλει να μας βοηθήσει. Θα μιλήσει σε ευρωπαίους ηγέτες και στον πρόεδρο Μακρόν, γιατί η Γαλλία με την Ελλάδα έχουν διαχρονικά πολύ καλές σχέσεις».

Τα περιθώρια διπλωματικών ελιγμών 

Η Αθήνα φαίνεται πως αναζητά τρόπους αναθέρμανσης της διαδικασίας που όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει στον «πάγο» μέχρι τον Μάιο, από τη στιγμή που ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει δημοσίως υποστηρίξει ότι αυτό που ο ίδιος επιδιώκει, είναι η αλλαγή στη διαδικασία διεύρυνσης. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε ο Ζάεφ δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει κάποιο διπλωματικό χαρτί στη μάχη των εκλογών του Απριλίου. Ο ίδιος ο κ. Ζάεφ είχε αρχικά κάνει λόγο για «πάγωμα» της συμφωνίας των Πρεσπών, ειδικά στα μέρη που αφορούν στην χρήση του νέου ονόματος στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, εφόσον αυτά συνδέονται με το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, για να αναδιπλωθεί λίγες μέρες μετά και να δηλώσει πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της συμφωνίας. Σχετική αναφορά έκανε πάντως χθες από τη Σερβία και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας που δήλωσε ότι «αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Πρωθυπουργός, είναι να αντιστραφεί αυτή η απόφαση», δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί. 

Όπως ανέφεραν πηγές από το γραφείο του Πρωθυπουργού, οι δυο ηγέτεςσυμφώνησαν πως η εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας καθώς και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν ουσιώδη κριτήρια για όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, ενώ εξέφρασαν την αμοιβαία τους βούληση για ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και για την υλοποίηση έργων που θα διευκολύνουν την συνδεσιμότητα στην περιοχή, προς όφελος του διμερούς εμπορίου.

Στην Καβάλα το ανώτατο συμβούλιου συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας 

Μετά τη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, με τον οποίο συζήτησε το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 – 2027, τη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση αλλά και την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Τέλος, οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν δυνατότητες αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και των επενδύσεων καθώς και για την υλοποίηση έργων συνδεσιμότητας στην περιοχή. Επίσης, αποφασίστηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών να πραγματοποιηθεί στην Καβάλα τον προσεχή Φεβρουάριο.