Η Νέα Δημοκρατία, όσο ακόμα θεωρούσε υποχρέωσή της την παρουσία στον εορτασμό, το ΠΑΣΟΚ που κι αυτό τα τελευταία χρόνια απαντάται μονάχα με την σφετερισθείσα αιματοβαμμένη σημαία να πηγαίνει ινγκόγνιτο πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ένιωσαν την μήνη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. 

Το 2003 η ΔΑΠ, φτάνει συντεταγμένα –και υποψιασμένη- στο Πολυτεχνείο. Τα μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που βρίσκονται από νωρίς στον χώρο, αρνούνται να  τους επιτρέψουν την είσοδο. Οι ΔΑΠίτες επιμένουν και η κατάσταση «εκτροχιάζεται» γρήγορα. Καφέδες, καρέκλες και τραπέζια γίνονται πολεμοφόδια και οι ΔΑΠίτες τρέπονται σε φυγή, χωρίς μάλιστα να… επιστρέψουν έκτοτε. 

Η ΠΑΣΠ από την πλευρά της, είχε μια θέση στον εορτασμό του Πολυτεχνείου μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του '00. Παρόλα αυτά και εκείνη είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα το 2003, κατά την επίσκεψη του τότε γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και σήμερα υπουργού Δημόσιας Τάξης της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος είχε προπηλακιστεί.

Τα πάντα άλλαξαν όμως με την ψήφιση του πρώτου μνημονίου. 

Το 2011, η ΠΑΣΠ καταφθάνει για κατάθεση στεφανιού. Το σύνθημα των συγκεντρωμένων νεαρών που απευθύνεται στην τρικομματική κυβέρνηση, δείχνει τις διαθέσεις τους. «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. το σύγχρονο σφαγείο, δεν μπαίνεται ρουφιάνοι στο Πολυτεχνείο». Και πράγματι, μετά από την σχετική ένταση, οι ΠΑΣΠίτες απωθήθηκαν και αν και ανασυντάχθηκαν στην 3ης Σεπτεμβρίου για να προσπαθήσουν και πάλι να μπουν στο Πολυτεχνείο τα παράτησαν γρήγορα. 

Το 2018, ήταν πλέον η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι το 2014 η θέση του στο Πολυτεχνείο ήταν αδιαπραγμάτευση. Δυο σχηματισμούς κυβερνήσεων, μια ανατροπή απόφασης δημοψηφίσματος και μια ψήφιση μνημονίου μετά, τα πράγματα είχαν πλέον αλλάξει. Κλιμάκιο υπουργών συνοδεία αστυνομικών με πολιτικά προσπάθησε να προσεγγίσει για να καταθέσει στεφάνι, είχε όμως την ίδια τύχη με τους προηγούμενους. 

Με λιγότερη βέβαια ένταση, καθώς επρόκειτο για μεσήλικες υπουργούς και όχι για θερμόαιμους νεολαίους, αλλά οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν με τον Κώστα Γαβρόγλου να αφήνει το στεφάνι στα κάγκελα και τον βασανισμένο από την Χούντα, Νίκο Μανιό να ξεσπά στις κάμερες περί «σύγχρονων φασιστών».