Η υπόσχεση που έλαβε ο Βορειομακεδόνας Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, ότι δηλαδή θα μεσολαβήσει ο ίδιος προσωπικά στον Εμμανουέλ Μακρόν να άρει το γαλλικό βέτο στην ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας ήταν το μεγαλύτερο κέρδος για τον Ζόραν Ζάεφ που βλέπει την Αθήνα να αναζητά τρόπους αναθέρμανσης της διαδικασίας. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί ο Ζάεφ θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα της ευρωπαϊκής προοπτικής στο εσωτερικό της χώρας του ενόψει των εθνικών εκλογών τον Απρίλιο και να αντικρούσει τα όσα μπορεί να του προσάψει το VMRO, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για όσα ο ίδιος “αντάλλαξε” το όνομα της χώρας για μια υπόσχεση που ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο κ. Ζάεφ είχε αρχικά κάνει λόγο για «πάγωμα» της συμφωνίας των Πρεσπών, αμέσως μετά το βέτο της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, ειδικά στα μέρη που αφορούν στην χρήση του νέου ονόματος στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, εφόσον αυτά συνδέονται με το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, για να αναδιπλωθεί λίγες μέρες μετά και να δηλώσει πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο Νίκος Δένδιας στο Σκόπια

Πάντως η Αθήνα φαίνεται ότι έχει πάρει ζεστά το θέμα και για το λόγο αυτό, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να μεταβεί στα Σκόπια μέσα στην εβδομάδα, ώστε να δρομολογήσει μια σειρά δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση, παρά το ότι η κυβέρνηση - όπως δηλώνει - δεν συμφωνεί με πολλά σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά θα τη σεβαστεί από τη στιγμή που έχει εγκριθεί και κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. “Νομίζω ότι η Βόρεια Μακεδονία θα βρει στο πρόσωπο της Ελλάδας τον καλύτερο φίλο που θα μπορούσε να έχει ποτέ” είπε χθες στην σερβική κρατική τηλεόραση ο Νίκος Δένδιας που θα συναντήσει τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ και στη σύνοδο υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις 21 Νοεμβρίου.

Πάντως η συνάντηση του Προέδρου Πενταρόφσκι με τον Πρόεδρο Μακρόν μέσα στην εβδομάδα στο Παρίσι, δεν έφερε ακριβώς χαμόγελα στα Σκόπια, αφού ο Γάλλος Πρόεδρος απέφυγε να δεσμευτεί για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ζάγκρεμπ, το Μάιο του 2020.  Ο Γάλλος Πρόεδρος δεν προσέφερε ούτε χρονικό προσδιορισμό πιθανής ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως εξήγησε στον Σκοπιανό ομόλογό του, πρόθεσή του είναι να αλλάξει η μεθολογία στη διαδικασία ένταξης των νέων χωρών. Αυτό που ξεκαθάρισε πάντως ήταν ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να προσφέρει μια εναλλακτική “ειδική σχέση” στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά επιθυμεί να βελτιώσει την ενταξιακή διαδικασία, ώστε όπως χαρακτηριστικά είπε, “να μην υπάρχουν "γραφειοκρατικές" επιτυχίες που είναι στην ουσία αποτυχίες, στις υπό-ένταξη χώρες”.

Και ο Αβραμόπουλος στα Σκόπια

Την Τρίτη πάντως θα επισκεφτεί τα Σκόπια ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων. Ο κ. Αβραμόπουλος, την Τρίτη, θα συζητήσει με τους Υπουργούς Εσωτερικών τη συνεργασία στους τομείς της μετανάστευσης και της διαχείρισης των συνόρων, καθώς και τα ζητήματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της πρόληψης και της αντιμετώπισης του βίαιου εξτρεμισμού, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του κοινού σχεδίου δράσης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επίσης, θα συζητηθούν τα θέματα που αφορούν στο οργανωμένο έγκλημα, εστιάζοντας κυρίως την καταπολέμηση της εγκληματικής διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ναρκωτικών και όπλων.  Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα υπογράψει δύο συμφωνίες για την εφαρμογή του κοινού Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο. Ακόμη, ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει κατ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Όλιβερ Σπασόφσκι.