Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί την «ίδια, παλιά, ξεπερασμένη λογική η οποία κινείται στο δόγμα “μικραίνουμε την παρουσία του δημοσίου υπέρ του ιδιωτικού τομέα, ακόμη και όταν αυτός τείνει να καταστεί ένα μονοπώλιο”», ενώ στην συνέχεια είπε: .

«Ως προς τη ΔΕΗ, οι προθέσεις σας έχουν γίνει γνωστές προ πολλού. Αφού απαξιώσατε την Επιχείρηση, αφού είπατε μια σειρά ψέματα, τι κάνετε ουσιαστικά; Βρίσκετε ως πρώτο πεδίο εφαρμογής των αντεργατικών ρυθμίσεων που ψηφίσατε πριν από λίγο καιρό με  το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Και στο τέλος του καλοκαιριού, πριν κλείσει η Βουλή για διακοπές. Το πρώτο πεδίο εφαρμογής αυτών των διατάξεων αφορά πια τη ΔΕΗ. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ατομικές συμβάσεις. Βάζουμε στην άκρη τη λογική των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τι κάνετε ουσιαστικά, σε συνδυασμό και με την αύξηση των τιμολογίων; Καθαρίζετε το τοπίο για να προχωρήσετε σε αυτό το σχέδιο το πολύ παρωχημένο και τετριμμένο και αποτυχημένο, με βάση τη διεθνή εμπειρία, της ιδιωτικοποίησης. Τι θα ιδιωτικοποιήσετε πρώτα από όλα; Το δίκτυο, το μοναδικό δίκτυο, το φυσικό μονοπώλιο της Μέσης και Μικρής Τάσης, τον ΔΕΔΔΗΕ. Πόσο, λοιπόν, πραγματικά προβλέψιμοι, αλλά και πόσο επικίνδυνοι είστε».

Ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε και δεύτερη παρέμβαση μετά την τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη,  επι προσωπικού λέγοντας:

Κύριε Χατζηδάκη, δεν είναι σωστό να μας υποτιμάτε τόσο πολύ. Διότι, ξέρετε, αυτή η υποτίμηση γυρνά τελικά σε εσάς τον ίδιο. Είπατε ψευδώς ότι σήμερα στον ΑΔΜΗΕ, μετά το σχέδιο που εφαρμόστηκε, το δημόσιο κατέχει μόνο το 51%. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά και στη ΔΕΗ δεν συμβαίνει το ίδιο; Τι άλλαξε ως προς την συμμετοχή των ιδιωτών από τότε που ήτανε ο ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΗ σε σχέση με τώρα που δεν είναι; 49% είχαν ιδιώτες, 49% έχουν και τώρα.

Δεύτερον, είναι το ίδιο πράγμα ο ΔΕΣΦΑ που έχει 34% το δημόσιο και το ίδιο ο ΑΔΜΗΕ που έχει το 51% και έχει και τα δικαιώματα στην διαχείριση; Είναι το ίδιο πράγμα; Γιατί μας υποτιμάτε; Δεν είναι Νοέμβριος αυτό που είπατε εσείς, εσείς μας είπατε ότι έχουμε φτάσει στο ‘22 τώρα. Για όνομα του Θεού. Και για τον ΔΕΣΦΑ που αναφέρεστε, θα πρέπει να θυμάστε καλά ότι ήταν διαγωνισμός που είχε γίνει από την κυβέρνησή σας και είχε ολοκληρωθεί, άρα ήταν δεσμευτικό για τη χώρα το να ξαναγίνει διαγωνισμός. Και έγινε διαγωνισμός. Αυτός οδήγησε σε ένα παραπάνω τίμημα και, κυρίως, κ. Χατζηδάκη άλλαξε η τιμολόγηση στις ρυθμιζόμενες τιμές. Και γλιτώσαμε αυτό που ανερυθρίαστα είχατε κάνει υπέρ των Αζέρων, να χρεώσετε το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Είναι έτσι ή δεν είναι έτσι; Και στη νέα σύμβαση, εάν θέλουν οι ιδιώτες επενδυτές που κατέχουν αυτή τη στιγμή την πλειοψηφία στον ΔΕΣΦΑ να φύγουν, προτίμηση θα έχει το ελληνικό δημόσιο. Ενώ στη δική σας σύμβαση δεν υπήρχε αυτό, γνωρίζοντας ότι οι Αζέροι συνομιλούσαν με τους Τούρκους και υπήρχε πιθανότητα να αγοράσουν τότε το Εθνικό Δίκτυο Φυσικού Αερίου.

Τρίτον. Σας το είπα και την προηγούμενη φορά σε άλλο νομοσχέδιο. Εισέπραξε 2,1 δισεκατομμύρια από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ η ΔΕΗ; Ναι ή όχι; Δεν το έχετε απαντήσει αυτό. Ναι σας λέω εγώ. Αν κάνετε τους υπολογισμούς, εκεί πάνω κάτω είναι το ποσό. Άρα αφήστε τα αυτά τα περί “μηδενικής αξίας για ένα μερίδιο της αγοράς”. Ήταν κάτι το οποίο το είχατε δρομολογήσει μαζί με τη “Μικρή ΔΕΗ” και εμείς διαλέξαμε να ακυρώσουμε το ένα από τα δύο. Και το τελευταίο. Μη μας κάνετε τώρα και τον υπερασπιστή του ΚΚΕ που λέτε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ του κρατικού και δημόσιου χαρακτήρα. Ε, όχι και αυτό πια. Αρκεστείτε στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία και αφήστε τα υπόλοιπα.