Σε τέσσερις αλλαγές με «βαριά καρδιά» στο σχέδιο που είχε στείλει στα κόμματα την περασμένη εβδομάδα, προχωρά η κυβέρνηση με στόχο να εξασφαλίσει όχι μόνο τις πολυπόθητες 200, αλλά και τις 300 διαθέσιμες ψήφους στο κοινοβούλιο. 

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια και στη συζήτηση επί της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που αφορά και το συγκεκριμένο άρθρο, δεν έκρυψε πάντως την δυσφορία του για τους περιορισμούς που ζητούσαν τα κόμματα για να συναινέσουν, τονίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως «οι περιορισμοί που ετέθησαν δεν επιτρέπουν σε όλους τους εγεγγραμμένους να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους. Θα υπάρξουν συμπατριώτες μας που δεν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση του νόμου. Δεν το επιδιώκαμε, αλλά μας επιτρέπει να κάνουμε το πρώτο βήμα». 

«Καλούμαστε να κάνουμε ότι 26 από τις 28 χώρες της ΕΕ και οι προκάτοχοί μας πριν 1,5 αιώνα στην Ελλάδα» κατέληξε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Οι 4 αλλαγές στο νόμο

Οι αλλαγές για τις οποίες μίλησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, που θα επιτρέψουν κυρίως στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και στον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν τον νόμο, είναι οι εξής:

  • Η απαίτηση για Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, μετετράπη σε απαίτηση για υποβολή φορολογικής δήλωσης (Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9), σε ένα από τα δυο τελευταία φορολογικά έτη. 
  • Η πιστοποίηση αυστηροποιείται. Πριν έφτανε «κάθε πρόσφορο και νόμιμο μέσο», πλέον μονάχα «δημόσια έγγραφα»
  • Η εγγραφή θα επικαιροποιείται ανά 10 έτη και όχι όπως αρχικά προβλεπόταν άπαξ δια παντός. 
  • Κάθε ενδιαφερόμενος αιτείται μονάχα για τον εαυτό του και όχι όπως αρχικά προβλεπόταν και για άλλα μέλη της οικογένειάς του.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Οι εισηγητές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του Κινήματος Αλλαγής παίρνοντας τον λόγο μετά τον υπουργό Εσωτερικών, τόνισαν πως δεν έχουν λάβει ακόμα το κείμενο με τις τροποποιήσεων επιφυλασσόμενοι. 

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε: «Από την μεριά μας δεν υπήρχε συμφωνία αλλά επιφύλαξη στην Επιτροπή. Αυτό για να ξεκαθαρίζουμε τα περί συμφωνίας. Δεχόμαστε πληροφόρηση από την πλευρά της πλειοψηφίας, ότι θα προσθέσουν την έννοια του πραγματικού δεσμού, θέλουμε μια απάντηση». 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει οποιαδήποτε ρύθμιση και πως δεν πρόκειται να μπει εμπόδιο στην ψήφο των αποδήμων, ζήτησε όμως «να έχουν εικόνα».