Απευθυνόμενος προς τη Νέα Δημοκρατία, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε «32 χρόνια ήμουν στο εξωτερικό, από το 1974 υπάρχει η δυνατότητα. Εμείς το θέσαμε πρώτοι. Και το θέσαμε για την διευκόλυνση της ψήφου, γιατί το δικαίωμα υπήρχε». 

«Το θέσαμε τον Μάρτιο του 2016» ακούγεται να του απαντά κάποιος από τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας, για να πάρει άμεσα την απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου «Από το 1974 ως το 2016, πέρασαν κάμποσα χρόνια, δεν νομίζετε; Δεν το λες ότι ήσασταν και γρήγοροι»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πάντως πως ο ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλοιώνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Σημείωσε χαρακτηριστικά: 

«Νομίζω ότι η πρότασή μας ήταν καλύτερη από του ΚΚΕ. Αλλά και του ΚΚΕ έπιασε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ανάγκης να μην γίνει αυτή η αλλοίωση βάζοντας κάποια φίλτρα. Γιατί είναι προφανές σε μας ότι δεν πρέπει να αλλοιωθεί από ανθρώπους που δεν τους ενφιαφέρει αφού δεν φορολογούνται, δεν παίρνουν επιδόματα. 

Και είναι προφανές για μας ότι πρέπει να έχεις μια ισχυρή δέσμευση για τα πολιτικά αποτελέσματα για να μπορείς να ψηφίζεις».