Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού, με αφορμή την πρόσφατη παρέμβαση της κυβέρνησης στον Ποινικό Κώδικα. Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα σημείωσε ότι «δύσκολα κανείς πείθεται, ότι όλο αυτό γίνεται από ιδεοληψία, χωρίς αντάλλαγμα». 

«Έρχεστε να επαναφέρετε την κανονικότητα της διαπλοκής της διαφθοράς που έριξε την χώρα στα βράχια και την οδήγησε στη χρεοκοπία και τα μνημόνια. Αλήθεια κ. Μητσοτάκη, με ποια λογική περάσατε νόμο για να αποδεσμεύονται λογαριασμοί υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος, πριν η υπόθεση τους τελεσιδικήσει;

Άκουσα την απάντηση: για να μην είναι σε ομηρία οι πολίτες όσο αργεί η δικαιοσύνη. Αλήθεια ποιους χαρακτηρίζετε «ομήρους»;  Υπόδικους επιχειρηματίες, εφοπλιστές και τραπεζίτες που έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί τους γιατί ελέγχονται για ξέπλυμα; Για ποιο λόγο ανοίξατε αυτό το νομοθετικό παράθυρο και τώρα ο κάθε ύποπτος μπορεί να πάρει τα χρήματά του, να τα εξαφανίσει και μετά εάν καταδικαστεί τρέχα γύρευε».

Έφερε μάλιστα σε αντιπαράθεση την συγκεκριμένη διάταξη, με την αυστηροποίηση του ΠΚ για την κατοχή μολότοφ: «Σηκώσατε κουρνιαχτό για τους Ποινικούς Κώδικες και για πρώτη φορά στην ιστορία ήρθατε τρείς μήνες μετά τη νομοθέτηση να επανανομοθετήσετε. Με βασικό πρόσχημα ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ αποποινικοποίησε τις μολότοφ. Και δήθεν ότι η ΝΔ θα επαναφέρει ένα δρακόντειο δίκαιο και θα αντιμετωπίσει την ανομία.

Πείτε μου μια περίπτωση, όταν ήταν κακούργημα η κατοχή μολότοφ, που πήγε κάποιος φυλακή για κατοχή μολότοφ. Άλλος ήταν ο σκοπός. Ο σκοπός σας ήταν να ξεπαγώσετε τους λογαριασμούς οικονομικών εγκληματιών και να δώσετε ποινική ασυλία στους τραπεζίτες.

Αλλά ακόμη και αν το κάνετε από άποψη είναι ντροπή να μιλάτε για νόμο και για τάξη απέναντι στους ανήμπορους και την ίδια στιγμή να παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς. Για τους μπαχαλάκηδες με τα κουστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη εις υγείαν των κορόιδων».

Για την ασυλία των τραπεζιτών, σημείωσε: «Τους εξασφαλίζετε νομοθετικά ασυλία για τα θαλασσοδάνεια. Και για τα προηγούμενα, για αυτά που δόθηκαν τόσα χρόνια αλλά και για τα επόμενα.  Αυτό που τόσο επίμονα μας ζητούσαν οι τραπεζίτες τέσσερα χρόνια και εμείς ποτέ δεν κάναμε, ήρθατε και το ψηφίσατε με χέρια και με πόδια αμέσως μόλις γίνατε κυβέρνηση.Και τι μας είπατε; Ότι δήθεν το κάνετε για να μπορέσουν χωρίς φόβο να προχωρήσουν σε διαγραφές και αφέσεις χρεών.

Δε σας ενδιαφέρει ο κοσμάκης και η αγωνία του για τα δάνειά του και αφήστε το παραμύθι αυτό» και πρόσθεσε «Δε ντρέπεστε, διότι πολύ απλά, μαζί τα φάγατε τα θαλασσοδάνεια κ. Μητσοτάκη. Και η ασυλία που τους δίνετε τώρα, αναδρομικά μάλιστα, είναι η ανταμοιβή σας σε αυτούς».