«Δεν εθελοτυφλούμε, ούτε μας ενδιαφέρει να αποδώσουμε ευθύνες στους προηγούμενους. Έχουμε χρέος να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος μιλώντας για τις σχετικές του πρωτοβουλίες σημείωσε πως «Χρειαζόμαστε περισσότερο κόσμο. Έδωσα ειδική έγκριση για την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο και 800 στα νησιά. Αν κρίνουμε ότι χρειαζόμαστε κι άλλους, θα τους πάρουμε. 

Η Μόρια θα κλείσει σταδιακά. Τα κλειστά κέντρα, είναι η νέα αντίληψη. Φροντίζουμε για την ασφάλεια των κατοίκων αλλά και για τον έλεγχο των φιλοξενούμενων. Ειδική πρόνοια για τις τοπικές κοινωνίες. Θα παραταθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Βελτιώνονται υποδομές. Οι ντόπιοι θα έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις και οι εγκαταστάσεις θα αποδοθούν αργότερα στις περιοχές, στις οποίες δημιουργούνται».

Ενώ σχετικά με τους ίδιους τους πρόσφυγες, σημείωσε: «Ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα είναι εκείνοι που επιλέγουμε εμείς. Όσοι δεν είναι, θα επιστρέφουν πίσω».

Γεννηματά: Δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε μοιραίοι

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε μοιραίοι για τον τόπο» και συμπλήρωσε: «Αν δεν αλλάξει η κοινή δήλωση με Τουρκία και το Δουβλίνο, η κρίση θα μείνει εδώ. Από τον Έβρο επί ημερών σας μπήκαν χιλιάδες άνθρωποι που δεν σταμάτησε κανείς, χωρίς κανένα έλεγχο. 

Τον Ιούνιο θα καταθέσουμε ξανά την ερώτηση. Θα είμαστε εδώ για να δούμε τι από αυτά που είπατε θα έχει αποδόσει. Σήμερα πρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες περίπου 100 χιλιάδων ανθρώπων. Ξέρετε πόσοι θα μας αναλογούσαν αν είχε γίνει επιμερισμός; 15.000 άνθρωποι. Αυτό είναι το μερίδιο που μας αναλογεί. Αυτό πρέπει να είναι το διεκδικητικό μας πλαίσιο. Για να αισθανόμαστε ασφαλείς. Ούτε όμηροι του Ερντογάν, ούτε όμηροι της χρηματοδότησης της ΕΕ».

Μητσοτάκης: Δεν βλέπω ουσιαστική διαφωνία

Ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του σημείωσε πως δεν βλέπει «ουσιαστική διαφωνία» μεταξύ της κυβέρνησης και του ΚΙΝΑΛ στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Η πολιτική μας δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που ακολουθήθηκε από τους προηγούμενους. Για ένα χρόνο έκανε την Ελλάδα κέντρο διερχομένων, για να βρεθεί ξαφνικά με τα βόρεια σύνορα κλειστά, με μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η ΕΕ με την Τουρκία.  Δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για να κάνει επιστροφές. Δεν είχε οργανωμένο σχέδιιο για το πως αντιμετωπίζουμε αυτούς που εισέρχονται. Εμείς ακολουθούμε διαφορετική».

Τέλος, εντόπισε τα τέσσερα σημεία συμφωνίας κυβέρνησης και ΚΙΝΑΛ:

«Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Τι ζητάμε; Δυο πράγματα να υποστηρίξει η ΕΕ την Ελλάδα για να φυλάξουμε από κοινού τα σύνορά μας. Άμεση αλλαγή του Δουβλίνου, για να μην φορτώνονται οι χώρες πρώτης εισόδου. Η Γερμανία είναι σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια.

Πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Θα γίνει με σχέδιο που οργανωμένα έχουμε παρουσιάσει. Και με ένα σχέδιο του που θα πάνε. Ακούω τον προβληματισμό σας για το που θα πάνε. Δεν θεωρώ ότι το πρόβλημα θα είναι τα χρήματα. Η κατανομή έχει γίνει με τον καλύτερο τρόπο και με συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες. 

Πρέπει να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές στα νησιά. Να σας θυμίσω ότι το ’16, είχαμε κάνει σύσκεψη στο Προεδρικό για το προσφυγικό. Η συμφωνία τότε και από πλευράς κυβέρνησης είναι ότι θα πάμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Οι βασικοί άξονες δεν εφαρμόστηκαν. Θα εφαρμοστούν από αυτήν την κυβέρνηση.

Πρέπει να φυλάξουμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας. Σας είπα τι κάνουμε στον Έβρο και στη θάλασσα. Έχει γίνει η μέγιστη δυνατή ανακατανομή δυνάμεων στο λιμενικό. Έχει τεθεί το ζήτημα και στο ΝΑΤΟ. Δεν αρκεί μόνο η διάθεση. Πρέπει να ξέρουμε και τι ακριβώς γίνεται».