«Θα δώσουμε λογαριασμό για την άτολμη αναθεώρηση» τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, στην παρέμβασή της στην συζήτηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, προσθέτοντας όμως παράλληλα «Αυτή η αναθεώρηση όμως δεν είναι μια χαμένη ευκαιρία. Έχει θετικό πρόσημο. Είμαι υπερήφανη που η δική μας παράταξη συμμετείχε ενεργά. Όλοι οι βουλευτές μας έλαβαν μέρος στην κορυφαία διαδικασία.  Φυσικά δεν συμφωνήσαμε σε όλα. Συμβάλλαμε με προτάσεις υπεύθυνες και ρεαλιστικές. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τις τελικές διατυπώσεις». 

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η Φώφη Γεννηματά επιτέθηκε κατά κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά:  «Διαφωνούμε με την απευθείας εκλογή από το λαό. Με δεδομένες τις αρμοδιότητες, μπορει να προκαλέσει δυϊσμό καταστροφικό για την χώρα. Ανεπιθύμητη και αχρείαστη κομματικοποίηση του θεσμού. Από την άλλη, αποτελεί υποβάθμιση του θεσμού η εκλογή με απόλυτη η σχετική πλειοψηφία.

Να μην διαλύεται η Βουλή αλλά να μην ευτελίζεται κιόλας. Δεν είναι εκλογές σωματείου. Είναι σκόπιμη η παράταση της θητείας, ακόμα και μέχρι τις επόμενες εκλογές αν δεν βρεθεί η πλειοψηφία. Αντιμετωπίστηκε από την πλειοψηφία υπό τον φόβο της διάλυσης της Βουλής. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταλήγουν σε έναν κομματικά ελεγχόμενο ΠτΔ. Εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην πρόταση που υποβαθμίζει το κύρος και την υπερκομματική επιλογή, ούτε σε λύσεις που θα αλλάξουν τον χαρακτήρα του πολιτεύματος».

Υπέρ του περιορισμού των ασυλιών

Η κ. Γεννηματά πήρε θέση υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, ενώ τάχθηκε και υπέρ του περιορισμού της βουλευτικής ασυλίας. Τέλος, σημείωσε την στήριξή της ίδιας και του κόμματός της, στο άρθρο 54 για την ψήφο των αποδήμων, κάλεσε όμως τον πρωθυπουργό έστω και την τελευταία στιγμή να μην εισάγει τους περιορισμούς που χρειάστηκαν για να εξασφαλιστεί η συναίνεση, στο ίδιο το Σύνταγμα:

«Άλλες διορθώσεις έπρεπε να έχετε ανακοινώσει σήμερα. Το άρθρο 54 απέκτησε κομβική θέση μετά την συναίνεση για την ψήφο των αποδήμων. Κατανοούμε ότι προσπαθείτε να εξασφαλίσετε 200 βουλευτές. Είναι λάθος να αποτυπωθούν συνταγματικά οι περιορισμοί. Οι κάτοικοι του εξωτερικού πρέπει να συμμετέχουν ισότιμα. Γίνεται μια αρχή με τελικό στόχο την επιστολική ψήφο και την ευρύτερη συμμετοχή. Οι περιορισμοί δεν πρέπει να είναι στο Σύνταγμα».