Την αλλαγή του άρθρου 32 του Συντάγματος, ψήφισαν μονάχα οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων, θεωρώντας πως ο θεσμός ευτελίζεται καθώς μπορεί να προκύψει ακόμα και με 75 ψήφους!

Με τη νέα διάταξη, ισχύει ότι και πριν σχετικά με τις τρεις πρώτες προσπάθειες εκλογής. Ο υποψήφιος Πρόεδρος δηλαδή, χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 3/5 στη Βουλή ή τις 180 από τις 300 ψήφους του Σώματος. Αν αυτό δεν γίνει εφικτό στις τρεις ψηφοφορίες, η διαδικασία προχωρά ως εξής:

Η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από 5 ημέρες και ο υποψήφιος Πρόεδρος χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτές. Αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει ούτε τις 151 ψήφους, τότε η διαδικασία οδηγείται σε 5η ψηφοφορία και εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει την σχετική πλειοψηφία δηλαδή ακόμα δηλαδή και με 75 ψήφους.

Οι προτάσεις των κομμάτων

Στο συγκεκριμένο άρθρο οι προτάσεις των κομμάτων ήταν εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκρινε λύση έξι ψηφοφοριών, όλες με αυξημένη πλειοψηφία και έπειτα εκλογή του από τους πολίτες

Το ΚΙΝΑΛ πρότεινε ψηφοφορίες για ένα ολόκληρο έτος με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων. Αν αυτές απέβαιναν άκαρπες, παράταση της θητείας του Προέδρου για ένα έτος και νέα ψηφοφορία αυτή τη φορά με 160 βουλευτές

Το ΚΚΕ διαφώνησε ριζικά με την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ η Ελληνική Λύση θέλει απευθείας εκλογή προέδρου. Τέλος το ΜεΡΑ25 πρότεινε εκλογή του Προέδρου από διευρυμένο κληρωτό εκλεκτορικό σώμα.