Η επίσκεψη είναι η πρώτη του κ. Δένδια στα Σκόπια κι εκεί αναμένεται να συναντήσει τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Στέβο Πενταρόφσκι. Στο επίκεντρο της επίσκεψης θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Βορείου Μακεδονίας, καθώς και θέματα αμοιβαίου περιφερειακού ενδιαφέροντος. Ο κ. Δένδιας είχε εκφράσει την πρόθεση της Αθήνας να προσφέρει την έμπρακτη στήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας στη συνάντηση που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ενώ φαίνεται ότι την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων στηρίζουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Βερολίνο που θα επιδιώξει να κάμψει το Γαλλικό βέτο στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής το Μάιο στο Ζάγκρεμπ. 

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία έχει καταθέσει την πρότασή της που προβλέπει κατάργηση της διαδικασίας των 35 ενταξιακών κεφαλαίων που ανοίγουν και κλείνουν ώστε η υποψήφια προς ένταξη χώρα να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προκρίνει μια διαδικασία 7 βημάτων που οδηγεί σε μια «σταδιακή ένταξη» των υποψηφίων χωρών μελών πρόκειται να γίνουν δεκτές από τις χώρες-μέλη της ΕΕ, πρόταση που έχει γίνει κατ’αρχάς αποδεκτή από μια σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. 

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια Συμφωνία δεσμευτική και για τις δύο χώρες. Η τήρησή της αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Γι’ αυτό πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας εξηγώντας πως πλήρης εφαρμογή σημαίνει εγκατάλειψη προκλήσεων του παρελθόντος, εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας και αμοιβαίο σεβασμό. 

Ο κ. Δένδιας θα συνοδεύεται και από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη και αναμένεται να συναντηθεί με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Ελληνικές πρωτοβουλίες για τα Δυτικά Βαλκάνια 

Η Αθήνα έχει αποφασίσει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια με στόχο την εμπέδωση της ασφάλειας και την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή και για το λόγο αυτό, σχεδιάζεται το Φεβρουάριο η σύγκληση στη Θεσσαλονίκη, της τετραμερούς συνάντησης Ελλάδας – Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου υπάρχει πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών στους ομολόγους του, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, να μετάσχουν σε πρωινό εργασίας των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο περιθώριο του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 9 Δεκεμβρίου.