«Οι συζητήσεις είναι προχωρημένες σε αυτό το επίπεδο και θα περιμένετε νεότερα σε λίγες ημέρες», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας έδωσε έμφαση στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε την Τρίτη. Όπως ανέφερε, βασικός πυλώνας των διατάξεων του νομοσχεδίου είναι η φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που τα τελευταία χρόνια επιβαρύνθηκαν σημαντικά, καθώς οι μισθωτοί και συνταξιούχοι της κατηγορίας εισοδήματος από 12 έως 18 χιλιάδες ευρώ, θα έχουν μείωση φόρου από 80 έως 200 ευρώ, ενώ ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει μείωση φόρου έως 1.300 ευρώ.

Φορο-ελαφρύνσεις για τα φυσικά πρόσωπα

Για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπονται:

-Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα.

-Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των συντελεστών για τα υψηλότερα εισοδήματα.

-Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ενώ ειδικά για τους πολύτεκνους με 5 παιδιά και άνω δεν ισχύει η μείωση κατά 20 ευρώ της έκπτωσης φόρου για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από τις 12.000 ευρώ.

-Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.

-Μείωση του Φ.Π.Α. για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον χαμηλό συντελεστή 13%.

-Μείωση του Φ.Π.Α. για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα από το 24% που είναι σήμερα στο μειωμένο συντελεστή 13%.

Μείωση φορολογίας για τα νομικά πρόσωπα

Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα:

-Μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019, γεγονός που ενισχύει εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

-Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5%.

-Καθιερώνεται χαμηλός φορολογικός συντελεστής 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

-Μειώνεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα Νομικά Πρόσωπα.

-Δίνονται στις επιχειρήσεις φορολογικά κίνητρα για τη διανομή μετοχών στους εργαζόμενους, καθώς και για παροχές σε είδος.

-Θεσπίζονται κίνητρα για δράσεις που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα με θετικό, όπως είπε χαρακτηριστικά, οικονομικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους, σύμφωνα με τον κύριο Πέτσα γίνονται δύο βασικές παρεμβάσεις:

-Η μία αφορά στα stock options. Θεσπίζονται, δηλαδή, φορολογικά κίνητρα προκειμένου να δίνονται από τις επιχειρήσεις μετοχές στους εργαζόμενους, ώστε να γίνονται συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία.

-Η δεύτερη αφορά φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για παροχές σε είδος στους εργαζόμενους, όπως η χορήγηση καρτών μεταφοράς για τις αστικές μετακινήσεις. Χορηγείται, συγκεκριμένα στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της, δαπάνης για κάρτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προσαυξημένης κατά 30%.

Θετικό το πρόσημο της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Μιλώντας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «δυστυχώς , δεν έφτασαν στη σημερινή, την αναθεωρητική Βουλή, πολλές από τις προτάσεις που είχαμε καταθέσει, όπως οι προτάσεις για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, την περιβαλλοντική προστασία, τη βελτίωση του νομοθετικού έργου με πιο έγκυρο έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, την απαγόρευση της αναδρομικής φορολογίας, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, την αποσύνδεση της επιλογής των ανωτάτων δικαστικών από την κυβέρνηση».

Παρόλα αυτά όμως, τόνισε πως το πρόσημο της συνταγματικής αναθεώρησης είναι θετικό, καθώς οι αλλαγές που έγιναν, όπως είπε, συνιστούν θεσμική αναβάθμιση, ενίσχυση της διαφάνειας και στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που κράτησε σε τρείς περιπτώσεις:

Πρώτον, όπως είπε, δεν ψήφισε την κατοχύρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με την οποία θεσπίζεται σταθερή δέσμευση ότι το κράτος μεριμνά για την αξιοπρεπή διαβίωση κάθε πολίτη.

Δεύτερον, δεν ψήφισε τη διάταξη που στόχο έχει να καταστεί δυνατή η συνταγματική διασφάλιση της δυνατότητας των Ελλήνων εκλογέων που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους, και τρίτον, όπως τόνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ απομονώθηκε καθώς απορρίφθηκε από τις άλλες πτέρυγες της Βουλής, η δήθεν ερμηνευτική διάταξη στο άρθρο 86, το οποίο αλλάξαμε προχωρώντας στην κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας για την ευθύνη των Υπουργών.

Βασική προϋπόθεση για τους διοικητές των νοσοκομείων ήταν το πτυχίο

Βασική προϋπόθεση για τους διοικητές των νοσοκομείων ήταν το πτυχίο, επίσης σε ποσοστό 72% τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν, διαθέτουν και μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, με αφορμή την τοποθέτηση και την παραίτηση του Κωνσταντίνου Πατέρα στη διοίκηση του Νοσοκομείου Καρδίτσας.

Παρουσίασε δε, και στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι στην πλειοψηφία τους τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν, έχουν εμπειρία ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση συνάπτει με τους νέους διοικητές συμβόλαιο αποδοτικότητας βάσει του οποίου θα κρίνονται περιοδικά.
 
Μεταξύ των κριτηρίων για την αξιολόγησή τους ανέφερε τη μείωση της αξίας των ληξιπρόθεσμων, τη μείωση του κόστους προμηθειών, την παρακολούθηση των δεικτών κόστους, τη σωστή λειτουργία των λογιστηρίων, τη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών, τη μείωση του χρόνου αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία...

«Είναι φανερό ότι δεν μιλάμε για κομματικές επιλογές αλλά για ανθρώπους που πρέπει να φέρουν σε πέρας αυτό που ζητούν οι πολίτες από εμάς δηλαδή καλύτερη υγεία για όλους», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, απάντησε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να επιβεβαιώσει κάποια συνάντηση ενώ πρόσθεσε πως χθες από τη Ρώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολύ σαφής στις κοινές δηλώσεις με τον Ιταλό πρωθυπουργό για την τουρκική προκλητικότητα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι πράγματι στόχος είναι να πηγαίνουν προς το καλύτερο και «σε αυτό επενδύουμε με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο». Αυτό αναμένουμε και από την Τουρκία, συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως «όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις και όχι από τις προθέσεις και τα λόγια». Επίσης επανάλαβε ότι πρέπει να μπει τέλος στις τουρκικές προκλήσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.