Η Κίνηση της Βόλβης

Toπρώτο συνέδριο του κόμματος, το 1979, σημαδεύεται από δύο τινά. Αρχικά, ορίζεται ο «ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός» ως η ιδεολογία του κόμματος. Η στιγμή που, όμως, πλέον έχει αναχθεί στη σφαίρα του cultείναι η περίφημη Κίνηση της Βόλβης,με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να προΐσταται μιας ομάδας γαλάζιων νεολαίων που επιδιώκουν τη διαμόρφωση ενός κόμματος «αρχών, όχι αρχηγικού». Ο Μεϊμαράκης και οι συν αυτώ θα μοιράσουν «προκηρύξεις» ένα βράδυ του συνεδρίου, πετώντας τις κάτω από τις πόρτες των δωματίων στελεχών και συνέδρων στο Πόρτο Καρράς, αλλά και κάτω από την πόρτα του ίδιου του Καραμανλή, ο οποίος γίνεται έξαλλος από την αμφισβήτηση, με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες της Κίνησης να «εκπαραθυρωθούν» λίγο μετά. Σημειωτέον, η εν λόγω πρωτοβουλία έγινε γνωστή ως «Κίνηση της Βόλβης», επειδή είχε οργανωθεί ήδη από το προσυνέδριο του 1976, όταν, σε μια ταβέρνα κοντά στη λίμνη, οι γαλάζιοι νεολαίοι άκουσαν τον Μεϊμαράκη να τους διαβάζει μια «προκήρυξη» αρχών. Η ιστορία καταγράφει, πάντως, και την αφήγηση του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, στενού συνεργάτη του Καραμανλή, ο οποίος παραθέτει μια μάλλον προφητική διαπίστωση του Καραμανλή. «Μετά το συνέδριο μάς φώναξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να πάμε για φαγητό κάπου έξω από τη Χαλκιδική. Πήγαμε. Ήταν ο Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εμπορίου, εγώ, ήμουν τότε υπουργός Παιδείας, και ίσως κάποιοι ακόμη. Την ώρα που τρώγαμε μας λέει ο Καραμανλής: «Ξέρετε τι κάναμε σήμερα; Αρχίσαμε τη διάλυση του κόμματος διότι κάναμε την οργάνωση». Ο Καραμανλής φοβόταν ότι αυτές οι κομματικές οργανώσεις (τοπικές επιτροπές και νομαρχιακές) οδηγούν σε έναν παραγοντισμό άνευ προηγουμένου. Δημιουργούν «παράγοντες» που θέλουν να επεμβαίνουν στη ζωή του κόμματος», θυμάται προ ετών στην Ελευθεροτυπία ο κ. Βαρβιτσιώτης. Ανατρέχοντας στη διαπίστωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το μακρινό 1979, δεν θα μπορούσε κανείς να πει πως έχει άδικο. 

Η «ειρηνική επανάσταση του Έβερτ

Τα πρώτα χρόνια η ΝΔ δεν έκανε συνέδρια ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το πρώτο έγινε το 1979, το δεύτερο το 1986 επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις και το τρίτο το 1994. Τότε πρόεδρος έχει αναδειχθεί ο Μιλτιάδης Έβερτ, μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993 και αφού έχει νικήσει κατά κράτος στην εσωκομματική διαδικασία τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. Τότε, ο Μιλτιάδης Έβερτ θα επιλέξει ένα εξαιρετικά προωθημένο σύνθημα, εμπνεόμενος προφανώς και από την πτώση του Κομμουνισμού. «Εμπρός για μια ειρηνική επανάσταση» θα διατρανώσει ο τότε πρόεδρος της ΝΔ. Δεν θα δικαιωθεί, όμως, καθώς στις εκλογές του 1996 και παρά το ότι έχει αντίπαλο τον Κώστα Σημίτη, θα χάσει καθαρά. 

Η πρώτη εκλογή από το Συνέδριο

Το 1997, θα σημειωθεί μια τομή στην εσωκομματική διαδικασία της ΝΔ: για πρώτη φορά το Συνέδριο του κόμματος εκλέγει πρόεδρο. Μέχρι τότε, οι πρόεδροι εκλέγονταν από διαδικασία εντός της Κ.Ο. Πλέον, το εκλεκτορικό σώμα διευρύνεται. Στην αρχή, ως υποψήφιοι ξεκινούν ο Μιλτιάδης Έβερτ και ο Γιώργος Σουφλιάς, ενώ στην πορεία και με την παρότρυνση νέων βουλευτών, των περίφημων πλέον «λοχαγών» και τη στρατηγική καθοδήγηση των «παλιών» Αχιλλέα Καραμανλή, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο Κώστας Καραμανλής θα προβάλλει ως «τρίτη εναλλακτική» και θα σαρώσει στον δεύτερο γύρο του συνεδρίου, έχοντας απέναντι τον Γιώργο Σουφλιά, τον οποίο, με τη σύμπραξη του Μιλτιάδη Έβερτ, θα κατατροπώσει. 

Η ατάκα του Πολύδωρα

Στην εσωκομματική διαδικασία το 1997, υποψήφιος θα είναι και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και επί σειρά ετών βουλευτής Βύρων Πολύδωρας. Suigenerisπροσωπικότητα ο Πολύδωρας, έχει ελάχιστη σύμπραξη μελών του κόμματος και μόνο έναν βουλευτή, τον νεαρό τότε Πάνο Καμμένο, στο πλευρό του. Τότε, ο Πολύδωρας λέει μια από τις πιο εμβληματικές ατάκες στη γαλάζια εσωκομματική ιστορία:  «Σας ζήτησα να μη μου δώσετε την ψήφο σας, αλλά την ψυχή σας, και σεις το πήρατε τοις μετρητοίς», είπε από βήματος του συνεδρίου στο ΣΕΦ το 1997, προκαλώντας το γέλιο του Κώστα Καραμανλή, του Γιώργου Σουφλιά, του Μιλτιάδη Έβερτ, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Γεωργίου Ράλλη στην πρώτη σειρά του συνεδριακού χώρου. Πλην όμως, στην πρώτη του παρέμβαση, είχε πει ακόμα μια ατάκα που «έγραψε» και ελάχιστοι θυμούνται: «Εγώ ζητώ τη βοήθεια του Θεού, δεν παίρνω όμως μηνύματα απ' αυτόν», είπε, κάτι που αποδείχθηκε και στο ποσοστό του. Πήρε 3,4% και έμεινε και εκτός της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, μιας και ο Κώστας Καραμανλής έβαλε δικλείδα, σύμφωνα με την οποία στην Κ.Ε. συμμετείχαν exofficioόσο υποψήφιοι πρόεδροι πήραν πάνω από 20%. Σε απόλυτους αριθμούς, πήρε 118 ψήφους και έλεγε: «Θα προτιμούσα να είχα πάρει 300 όπως ο Λεωνίδας και όχι 118, όπως στο Χάνι της Γραβιάς». Δεν κράτησε κακία, πάντως, ο κ. Πολύδωρας και τα επόμενα χρόνια στάθηκε αταλάντευτα στο πλευρό του τότε προέδρου της ΝΔ. 

«Γιώργο, καλώς όρισες σπίτι σου»

Το 2001, τα πράγματα είναι διαφορετικά για τη ΝΔ. Με τον Κώστα Καραμανλή νέος αέρας φυσά στα πανιά του κόμματος. Μπορεί να έχασε οριακά τις εκλογές του 2000 γιατί «μπήκε η Β’ Αθηνών», είχε κερδίσει όμως τις ευρωεκλογές του 1999 και γενικά υπήρχε η αίσθηση ότι «ερχόταν». Τότε, στο Συνέδριο του 2001, ο Κώστας Καραμανλής θα απευθύνει προσκλητήριο επιστροφής στον Γιώργο Σουφλιά που είχε διαγράψει το 1998, σε μια αποφασιστική κίνηση ισχύος. Ο Σουφλιάς θα ανταποκριθεί. Την Πρωταπριλιά του 2001, θα μπει στην αίθουσα του ΣΕΦ θα μπει στην αίθουσα της Ολομέλειας του Συνεδρίου εν μέσω επευφημιών, θα αγκαλιαστεί με τον Καραμανλή και θα τον ακούσει να λέει το περιώνυμο «Γιώργο, καλώς όρισες σπίτι σου». Λίγα χρόνια μετά, θα γίνει εκ των κορυφαίων υπουργών του Κώστα Καραμανλή. 

Ο αιρετός γραμματέας

Το 2004, το Συνέδριο του κόμματος διοργανώνεται ελάχιστους μήνες μετά το «πάρτι στις 7 του Μάρτη» και τη σαρωτική νίκη της ΝΔ. Η μόνη καινοτομία που θα προκύψει: ο γραμματέας του κόμματος θα εκλέγεται από το Συνέδριο. Πρώτος αιρετός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής θα αναδειχθεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. 

Η Νέα Ελλάδα και το απρόοπτο του Σαμαρά

Τον Ιούνιο του 2013 θα γίνει εκ νέου τακτικό συνέδριο της ΝΔ στην Αθήνα, αυτή τη φορά με τη ΝΔ στην κυβέρνηση, μετά την εκλογική της νίκη το 2012. Το σύνθημα «Νέα Δημοκρατία, Νέα Ελλάδα» απηχεί τη στρατηγική Σαμαρά, με τον όρο «Νέα Ελλάδα» να ακούγεται πολύ τα επόμενα χρόνια. Γινόταν, δε, ακόμα και λόγος για μετονομασία της Νέας Δημοκρατίας, σε μια περίοδο που το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ έμπαινε στον πειρασμό της αλλαγής brandname. Το συνέδριο πάλι γίνεται σε δύσκολο περιβάλλον: έχει προηγηθεί ελάχιστες μέρες πριν το κλείσιμο της ΕΡΤ, η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και ο ανασχηματισμός της. Σημειωτέον, σε εκείνο το συνέδριο, ο Αντώνης Σαμαράς που έχει νωρίτερα απευθύνει προσκλητήριο ενότητας, θα αισθανθεί αδιαθεσία, θα διακόψει την ομιλία του και θα χρειαστεί να σπεύσουν γιατροί και συνεργάτες του κοντά του, ώστε να ξανανέβει στη συνέχεια στο βήμα, εν μέσω χειροκροτημάτων.  

H ώρα της Ντόρας

Το 2017, η Ντόρα Μπακογιάννη βιώνει μια σημαντική δοκιμασία: ελάχιστες μέρες πριν το συνέδριο θέσεων της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέντευξή του στην Καθημερινή, προκαλεί σεισμό όταν ξεκαθαρίζει ότι κανένα μέλος της οικογένειάς του δεν θα αναλάβει θέση ευθύνης, εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Όπως είναι σαφές, λίγες μέρες μετά, στο Συνέδριο, όλοι περιμένουν την απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη. Η κ. Μπακογιάννη, πράγματι, την τελευταία μέρα, θα ανέβει στο βήμα και θα δεχθεί χειροκρότημα και αποθέωση από το συνέδριο. «Είμαι κόρη του μεγαλύτερου Έλληνα κοινοβουλευτικού και μεγάλωσα με την αρχή ότι υψηλότερη τιμή και διάκριση είναι ο τίτλος του βουλευτή. Μεγάλωσα με την ιδέα ότι για να υπερασπιστείς τα πιστεύω σου δεν χρειάζεται άλλο αξίωμα», θα πει η κ. Μπακογιάννη. «Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να νικήσει η ΝΔ, μαζί μ’ εσάς θα γυρίσουμε την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη, θα πείσουμε, θα μιλήσουμε, θα νικήσουμε, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της πανστρατιάς. Ελάτε όλοι μαζί», προσθέτει με ένταση και εν μέσω ηχηρών χειροκροτημάτων από τους συνέδρους.  «Μη ρωτάς τι έκανε η πατρίδα σου για σένα, σκέψου τι κάνεις εσύ για την πατρίδα σου», είπε ενθυμούμενη τη ρήση του Κένεντι και κατέληξε: «Θα βγούμε νικητές. Θα κάνουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό, τον καλύτερο πρωθυπουργό, γιατί πιστεύει αυτά που λέει». 

Το κυβερνητικό φυλλάδιο

Το συνέδριο του 2018 θα λάβει χώρα με μια πρωτοτυπία: ενόψει των εκλογών του 2019, σε όλους τους συνέδρους θα διανεμηθεί ένα φυλλάδιο με 10 θεματικούς άξονες και τις πολιτικές προτάσεις της ΝΔ γι’ αυτές. Πρόκειται, επί της ουσίας, για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο καλείται να εγκρίνει το συνέδριο. Μάλιστα, τους επόμενους μήνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κυκλοφορεί με το φυλλάδιο αυτό ανά χείρας, θα το επικαλείται σε συνεντεύξεις του και θα καλεί τα κεντρικά στελέχη του κόμματός του να το συμβουλεύονται, αλλά και να το δείχνουν στις δημόσιες επαφές και τις περιοδείες τους, προκειμένου να μεταδοθεί το πλέγμα δεσμεύσεων του κόμματος.