Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση διεθνοποιεί συνεχώς την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ στέκεται στο πλευρό της Αθήνας με εμφατικό τρόπο δίνοντας το στίγμα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Στελέχη της ΝΔ σχολίαζαν ότι, ενώ η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά έχει καταδικάσει απερίφραστα την προκλητικότητα της Τουρκίας και της Λιβύης, και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τα κόμματα της ευρωπαϊκής αριστεράς που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Η τοποθέτηση του Αντόνιο Λόπεζ-Ιστουρίθ:

"Φίλες και φίλοι, δεν είμαστε λαϊκιστές. Αυτό κάνει την αποστολή μας πιο δύσκολη, αλλά κάνει και τις νίκες μας πιο ανταποδοτικές. Κάποιοι θα μας χαρακτηρίσουν ως βαρετούς και ανάξιους πρωτοσέλιδων. Ας είναι. Εμείς θα συνεχίσουμε την αποστολή μας, να υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, στην Ευρώπη και παραπέρα.

Θα καταγγέλλουμε την δίωξη της ελευθερίας του τύπου όπου και αν συμβαίνει. Και θα σταθούμε δίπλα στην Κύπρο, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Δημοκρατικό Συναγερμό, με όλη την οικογένεια του ΕΛΚ. Θα συνεχίζουμε να καταδικάζουμε τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, που υποβαθμίζουν και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Θεωρούμε ακόμα ως αυθαίρετες, παράνομες και μη αποδεκτές τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου Μνημονίου Συνεργασίας με την Λιβύη αλλά και την ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ με συντεταγμένες μονομερώς ορισμένες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στις θαλάσσιες αυτές ζώνες".