Και αυτό γιατί η πρώτη πρόσκληση είχε απευθυνθεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως και σε άλλους αρχηγούς κρατών της περιοχής. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, επικαλούμενος και το συνέδριο της ΝΔ, επέλεξε να μην παραστεί και έτσι δεν βρέθηκε προ του παραληρήματος του Ταγίπ Ερντογάν. 

Υπήρξε αρχικά η σκέψη στα Ύψαλα να μεταβεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, λόγω και του αντικειμένου που υπαγόταν απολύτως στο δικό του χαρτοφυλάκιο. Όμως, με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις και το Μνημόνιο Συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης για την προοπτική της ανακήρυξης ΑΟΖ, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε την περαιτέρω υποβάθμιση της παρουσίας της ελληνικής αποστολής, με τον κ. Δημήτρη Οικονόμου να δίνει το παρών, αν και ως υφυπουργός Περιβάλλοντος αρμόδιος για θέματα χωροταξίας δεν είναι απολύτως «σχετικός» με τα ενεργειακά. 

Ο κ. Οικονόμου τις τελευταίες μέρες ήταν και σε επαφή με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για το ενδεχόμενο μιας τουρκικής προβοκάτσιας, όμως ενήργησε με δική του πρωτοβουλια κατά την αποχώρησή του, χωρίς να συνεννοηθεί εκείνη την ώρα με την Αθήνα, καθώς δεν ήταν νοητό να νομιμοποιήσει την τουρκική προβοκάτσια. 

Σε αυτό το περιβάλλον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει την Τρίτη στο Λονδίνο για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου την Τετάρτη αναμένεται να έχει γεύμα εργασίας με τον Ντόναλντ Τραμπ, πριν τη μετάβασή του στις ΗΠΑ στις αρχές Ιανουαρίου, με το ζήτημα της Τουρκίας να κυριαρχει, χωρίς αμφιβολία, στην ατζέντα των επαφών που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης. Άλλωστε, με βάση τον σχεδιασμό, πρόκειται να έχει και συνάντηση με τον κ. Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου.