Η χθεσινή αποχώρηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος από την εκδήλωση στην τουρκική πόλη Ύψαλα απέναντι από τα ελληνοτουρκικά σύνορα για τον αγωγό TANAP, όταν μιλούσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ήταν ακόμη ένα επεισόδιο που αποτυπώνει την δύσκολη φάση που περνούν οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. Η Αθήνα ήταν βέβαια υποψιασμένη για τα όσα έμελε να συμβούν και όπως πληροφορείται το reader.gr ο κ. Οικονόμου ήταν σε επαφή τις τελευταίες ημέρες με το υπουργείο Εξωτερικών και είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ακραίων τοποθετήσεων από την πλευρά του Τούρκου Προέδρου. Η αποχώρηση έγινε μετά τα σχόλια του Τούρκου προέδρου, ο οποίος για μία ακόμη φορά εκτόξευσε απειλές για την Ανατολική Μεσόγειο και υπεραμύνθηκε της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες, η οποία αγνοεί την Κρήτη. 

Στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε σκληρή ρητορική για την Ανατολική Μεσόγειο, ξεκαθάρισε ότι τα ερευνητικά πλοία της Άγκυρας δεν θα φύγουν από την περιοχή, ενώ μίλησε και για το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας λέγοντας πως οι δραστηριότητες της Τουρκίας θα φέρουν “ειρήνη και ευημερία” στην περιοχή.

«Ορισμένοι (σ.σ. κύκλοι) εφαρμόζουν πολιτικές απειλητικής γλώσσας και εκβιασμών αναφορικά με την μοιρασιά των πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Καμία χώρα δεν είναι πάνω από το Διεθνές Δίκαιο. Κανείς δεν μπορεί να φτάσει σε τίποτα με την λογική: Το έκανα οπότε συνέβη. Η Τουρκία δεν θα γονατίσει σε αυτά», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στις τουρκικές ενέργειες για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατό να «εξαφανίσει» κάποιος την Τουρκία από το ζήτημα. «Καλώ όλα τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο. Ας κάνουμε την ενέργεια εργαλείο συνεργασίας αντί σύγκρουσης. Μην εφαρμόζετε τρόπους που θα κάνουν την περιοχή να πληρώσει», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών

Η Αθήνα καταδίκασε τις δηλώσεις Ερντογάν με σκληρά λόγια:

“Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο. Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας, ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και θεμελιώδη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της”, σημείωσε το υπουργείο εξωτερικών.

Ο Δένδιας στην Αίγυπτο

Στον απόηχο των εξελίξεων ο Νίκος Δένδιας επισκέπτεται σήμερα την Αίγυπτο κι αναμένεται να έχει κατ’ιδίαν συνομιλίες με τον ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι, για το θέμα που έχει προκύψει με την Τουρκία και τη Λιβύη.Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσουν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης». Αθήνα και Κάιρο έχουν εδώ και καιρό εμπλακεί σε συζητήσεις για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών χωρίς να έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε απτά αποτελέσματα, ενώ η Άγκυρα επιδιώκει να “τριγωνοποιήσει” το ζήτημα, αφού τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να πείσει την Αίγυπτο πως μια οριοθέτηση μαζί της θα της δώσει μεγαλύτερο όγκο θαλασσίων ζωνών από ό,τι με την Ελλάδα.

Κινήσεις Μητσοτάκη

Το θέμα της Τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να συζητηθεί και στο γεύμα εργασίας που θα έχει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 4 Δεκεμβρίου, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, ενώ δεν έχει διευκρινηστεί το εάν η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να κλειστεί ένα ραντεβού με τον Πρόεδρο Ερντογάν, με το ενδεχόμενο να απομακρύνεται, λόγων των εξελίξεων τόσο στα θέματα της ΝΑ Μεσογείου όσο και στο θέμα του προσφυγικού. Πάντως η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον έχει κλειδώσει για τις 7 Ιανουαρίου στο Λευκό Οίκο.

Καταδικάζει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη Λιβύη

Το «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, του οποίου η θεσμική σαθρότητα αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας, πρέπει να καταγγελθεί, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως παντελώς ανυπόστατο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Λιβύης πρέπει να προειδοποιηθεί, αμέσως, για τις βαρύτατες επιπτώσεις εις βάρος της, όσο ακολουθεί την ανεύθυνη πολιτική του πειθήνιου υπηρέτη της τουρκικής αυθαιρεσίας και προκλητικότητας», και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει άμεσα επιβάλλοντας κυρώσεις στην Τουρκία για προσβολή των αρχών του ανθρωπισμού στο πεδίο του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, υπερασπιζόμενη το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.